Az ünnepek alatt asztalra kerülnek a klasszikusnak édességek, mint a bejgli vagy a mézeskalács. Íme, néhány tipp, hogyan tarthatunk mértéket, valamint mutatunk néhány egyszerű, a hagyományosnál kicsit könnyebb desszertet.

Súlykímélő karácsonyi desszertek

Mint olyan sok esetben, süteményfogyasztás terén is a legnagyobb probléma az, hogy hajlamosak vagyunk átesni a ló túloldalára. Egyszerre akarjuk megkóstolni a bejglit, a zserbót, és persze a kalácsot is. És a bejglit minden egyes család- vagy rokonlátogatáson meg kell kóstolni, mert biztosan nem lesz két egyforma. Pedig a karácsonyi édességfogyasztással is lehetne okosan gazdálkodni! Ráadásul anélkül, hogy le kéne mondanunk a süteményekről. Csak mértéket kellene tartanunk.

Íme, néhány ötlet, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

  • A bejglit ne este, vacsora után fogyasszuk. Együnk belőle egy szeletet reggel vagy ebéd.
  • Ha vacsoravendégeket hívunk, desszertként az édesség mellé kínáljunk sajttálat gyümölcsökkel és dióval. A süteményekkel szemben részesítsük előnyben ezt a fajta desszertet. Lehet, hogy más sem szeretne felesleges kilókat, és nagyon népszerű lesz a sajttál.
  • Sütésnél használjunk nyírfacukrot.
  • Alkalmanként csak egy darab süteményt együnk.
  • Lehetőleg mindig süteményes villával együk meg a tányérunkra tett egy darab süteményt.
  • Ha több sütit halmozunk a tányérra, minden egyes elfogyasztott darab után tegyük le a villát, és akár igyunk egy korty vizet.

 

Édességek karácsonyra

Gyümölcsös joghurttorta

Hozzávalók: 2,5 dl joghurt, 2 tojás, 20 dkg nyírfacukor, 1 csomag sütőpor, 25 dkg teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölybúzaliszt, 0,9 dl olaj, csipet só, 1 doboz mirelit áfonya vagy málna

Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy másik edényben pedig dolgozzuk össze a joghurtot a tojással, a cukorral és az olajjal. A sütőporos lisztet alaposan keverjük el a tojásos keverékkel. Egy tortaformát (26 cm) béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a tésztát. A tetejét rakjuk ki gazdagon gyümölcsökkel. Megszórhatjuk kókuszreszelékkel is. 185 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süssük készre.

 

Mangós vagy ananászos pohárkrém

Hozzávalók: 25 dkg natúr joghurt, 10 dkg mangó vagy ananász, ízlés szerint méz vagy nyírfacukor

Elkészítés: Vágjuk apró darabokra a megtisztított mangót és ananászt, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Az egészet alaposan turmixoljuk össze. Öntsük magas pohárba, és a poharakat rakjuk néhány órára hűtőbe. Tálaláskor kevés light tejszínhabbal kínálhatjuk.

 

Banános rizspuding

Hozzávalók: 60 gramm rizs, 600 ml zsírszegény tej, 3 ek. méz, 1 rúd vanília, 2 érett banán, ½ citrom reszelt héja, 2 tojásfehérje, szerecsendió (elhagyható)

Elkészítés: Tegyük a rizst egy lábasba a tejjel együtt, majd keverjük hozzá a mézet és a vaníliát. Forraljuk fel, majd lassú lángon, folyamatosan kevergetve, hogy le ne ragadjon, főzzük puhára. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vegyük ki a vaníliát a rizsből. Hámozzuk meg és karikázzuk fel a banánt, majd citromhéjjal együtt keverjük a rizshez. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, forgassuk bele a rizses keverékbe. A rizst kanalazzuk felfújtformákba vagy egy tűzálló tálba, a tetejét szórjuk meg szerecsendióval, majd toljuk a sütőbe és addig süssük, míg a szemek megduzzadnak és szép aranybarnák lesznek.

 

Rafaello

Hozzávalók: 3 dl zsírszegény tej, 3 púpos evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 5 evőkanál nyírfacukor, 10 dkg margarin, 30 dkg kókuszreszelék, 2,5 evőkanál tejpor, vaníliaaroma, meggy

Elkészítés: 3 dl tejből és 3 púpos evőkanál lisztből készítsünk sűrű besamelmártást. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni. Az édesítőszert vagy a cukrot kikeverjük a margarinnal, hozzákeverjük a besamelt, majd belekeverünk 20 dkg kókuszreszeléket és a tejport. Az egészet ízlés szerint ízesíthetjük vaníliaaromával. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle, aminek a közepébe nyomkodhatunk egy szem meggyet. (Akár aszalt meggyet is.) Végül a maradék kókuszreszelékben megforgatjuk.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink