Hasnyálmirigy-gyulladás esetén kihagyhatatlan a diéta, ami bizonyos esetekben életünk végig tart. Ám nem mindegy, hogy akut vagy krónikus gyulladásról beszélünk, és azt is fontos leszögezni, hogy nem szabad egyszerre több diétát követni!

A dietetikus válaszol: ilyen a jól felépített hasnyálmirigy-gyulladás elleni diéta

A betegség típusa és szintje dönti el a diétát

Először is érdemes tisztázni, hogy az akut hasnyálmirigy-gyulladás több szintjét is megkülönböztetjük (enyhe, középsúlyos, súlyos), és több ok is állhat a háttérben, például epekő, alkoholizmus.

– A tünetek nagyon szerteágazóak: övszerű/hátba sugárzó fájdalom, hányinger, hányás, hasi puffadás, hőemelkedés, láz, vérnyomás ingadozás stb.. Ha a terápiának csupán a dietetikai részét nézzük, akkor mindig nulldiétával kezdünk. Ez a koplalást jelenti. Erre azért van szükség, hogy nyugalomba helyezzük a hasnyálmirigyet. Ilyenkor a kezelés része a parenterális táplálás, amikor a tápanyagot különböző formulákkal egyből a gyomor-bél valamely szakaszába juttatják. Ezt követően a visszavezetést mindig a laboratóriumi értékekhez mérten építik fel magyarázza – Fülöp Lili dietetikus. – Ha azonban enyhe a gyulladás, akkor megmaradhat a szájon át való táplálkozás, szigorú, speciális diétával. A felépítő diéta a folyadékok után mindig a könnyen emészthető szénhidrátokkal kezdődik (pirítós, puffasztott rizs, reszelt sárgarépa, kompót, nyákleves, főtt rizs, tök főzelék stb.), aztán jönnek a sovány fehérjék (főtt, párolt, sütőzacskós csirkemell, pulykamell, halfilé stb.) és csak a legvégén a zsírok, abból is először nagyon óvatosan joghurttal-kefirrel elkezdhetünk habarni, ilyenkor zsírsavösszetétel szempontjából (MCT zsír) jó a kókuszolaj, és szépen fokozatosan növeljük. Ez egy rost-, fűszer- és zsírszegény étrend, sok folyadékkal, az alkohol totális kizárásával – szögezi le a dietetikus szakember.

A hasnyálmirigy-gyulladás diétája alatt felléphet A- és E-vitaminhiány, ezeket, ha indokolt, érdemes pótolni.

 

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetében már visszafordíthatatlan szöveti károsodásról beszélünk. 80%-ban az alkoholizmus a felelős a történtekért. A betegségnél sokszor előfordul, hogy nem is jár tünettel, de gyakori a nem görcsös jellegű fájdalom, ami akár órákig-napokig eltarthat, ezen kívül émelygést, hányást, fájdalmat okoz, de gyakori a tökéletlen emésztés is, ami fogyással jár. A laborvizsgálatok közül ilyenkor gyanakvásra adnak okot az emelkedett pancreasenzim-értékek (lipáz, elasztáz 1, amiláz).

– Ezekben az esetekben a diéta teljesen egyéni a beteg tápláltsági állapotától függően. Ez azt jelenti, hogy a diéta teljes eltérő is lehet a két esetben, de a nagy mennyiségű zsiradék kerülése (napi 45-60 g az adag átlagosan) alapvetően mindkettőnél fontos. A diéta abban segít, hogy fenntartsa a tápláltsági állapotot, főleg akkor, ha drasztikus fogyás van, a kímélő ételek fogyasztásával csökkentse a fájdalmat, valamint megelőzze a következő gyulladást – folytatja Fülöp Lili.

Hasnyálmirigy-gyulladás diéta kontra 160 grammos diéta

Ha egy családon belül valaki egészségügyi okból átáll egy diétára, előfordulhat, hogy a hozzátartozója is követi őt. Nagy kérdés, hogy egy egészséges embernek jó-e, ha a hasnyálmirigy-gyulladásos beteg étrendét követi.

– Nincs probléma vele, ha a család is átáll, sok esetben hordozza az egészséges táplálkozás jegyeit a diéta, de ez már csak a felépítő diéta utáni, könnyű-vegyes étrendre vonatkozik. A rostok visszavezetése a betegség súlyosságától függ, a család többi tagja értelemszerűen ne rostszegényen táplálkozzon! Ha például valaki a családból mondjuk IR betegség miatt 160 grammos szénhidrátdiétát folytat, az ne térjen át a felépítő diétára! A cukorbeteg diéta során kedvelt élelmi rostban gazdag tápanyagokat ugyanis a felépítő diétába nem tudjuk azonnal beépíteni. Egy hasnyálmirigyes betegnek több, mint 160 gramm szénhidrátra lehet szüksége, így ebben a tekintetben sem összekeverendő a két diéta.

Leegyszerűsítve: a 160 grammos diéták esetében a szénhidrát mennyiségét szorítjuk le, míg a hasnyálmirigy-gyulladás esetén kialakított diétáknál a zsírt.

Baj lehet, ha csalunk!

A hasnyálmirigy-gyulladás komolyságát tekintve egyáltalán nem szabad csalni a diétával, hiszen az egészségünk múlik azon, hogy betartjuk-e az utasításokat! Ha akut esetről van szó, és túl vagyunk a felépítő folyamaton, akkor egy-egy kilengés minimálisan tolerálható. Ilyen lehet a sovány túrós-gyümölcsös édességek fogyasztása, de a hajtogatott tészták, a croissant vagy a rántott hús továbbra is tabu!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink