Már nem csak a nagymamák hobbija a nyár ízeinek tartósítása, sokan szívesen időznek lekvárok, dzsemek, savanyúságok készítésével. Egyáltalán nem ördöngösség a befőzés, és milyen jó lesz majd télen elővenni a saját, cukormentes lekvárunkat.

Cukormentesen is isteni a lekvár, ez a titka

Ha igazán jó minőségű termékekre vágyunk, akkor kézművesek áruit keressük a piacokon, fesztiválokon. Elképesztően felfutott a házi, minőségilekvár-piac. Persze jóval drágábbak, mint a boltok polcain sorakozó igen távoli rokonaik. Távoliak, mert sokszor csak annyiban hasonlítanak rájuk, hogy címkés üvegben van mindkettő, ám a gyümölcstartalom köszönő viszonyban sincs egymással.

Mi a trükk?

A befőzésnek kevés trükkje van, de azokat szigorúan be kell tartani, különben nem sikerül a mutatvány. Az egyik a türelem, szánjunk rá időt, egy fél napot, egy egész napot, mikor mennyit készítünk. A másik a tökéletes tisztaság, legalábbis a konyha azon fertályán, ahol dolgozunk. Használjunk tiszta konyharuhát, minden eszköz legyen frissen elmosva. Semmiféle morzsa ne kerüljön a befőzés közelébe. A harmadik a hibátlan alapanyag.

Az üvegek előkészítése

Az üvegek és a tetejük tisztítása a legfontosabb kérdés. Nem elég kilöttyinteni egy kis meleg vízzel, ha van mosogatógépünk, akkor azzal mossuk el, és befőzés előtt forraljunk vizet, töltsük az üvegekbe és tegyük a sütőbe, 110 fokon, hogy tökéletesen csírátlaníthassuk. Tegyük mellé a kupakokat is. Ne nyúljunk hozzájuk kézzel, csipesszel vegyük, így még véletlenül sem kerül bele a kezünkről semmi. Ez a része némileg pepecselős, de megéri, mert csak a tökéletesen tiszta üvegekben nem romlik meg a gyümölcs vagy a zöldség. Érdemes a kifőzést előző este elvégezni, és bombabiztos helyre tenni a tiszta, lezárt üvegeket.

Miben főzzünk?

Mindig nagyméretű fazékban főzzük a lekvárokat, hogy ne fröcsögje tele a tűzhelyet, ha már kezd forrni. Aki sokat szeretne befőzni a nyár folyamán, annak érdemes erre a célra egy külön fazekat tartania.

Alaprecept: azaz minden lekvár ugyanúgy készül

A lekvárok valójában ugyanazzal a technológiával készülnek, a feldarabolt vagy pépesített gyümölcsöt édesítjük, sűrítjük, forraljuk, a habját leszedjük, és üvegekbe töltjük. A megtöltött, lezárt üveget fejre állítjuk, így hagyjuk kihűlni. Választhatjuk a lassú kihűlést, a dunsztolást, amikor az üvegeket egy kosárban jól betakargatjuk plédekkel, így biztosítva, hogy fokozatosan hűljenek ki. Mindkét módszerrel eláll a lekvár, ha tökéletesen tiszták voltak az üvegek.

Ha dzsemesebb verziót szeretnénk, tegyünk bele dzsemfixet, a zacskón található leírás szerint, vagy agar-agarral sűrítsük, ha biováltozatot szeretnénk készíteni. A legjobb alaplekvárok napon érett eperből, málnából, sárgabarackból, meggyből, szilvából készülnek. Kezdőként is bármelyiket el tudjuk készíteni. Nagyon finom lesz a ribizliből, egresből, szederből készült dzsem is.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink