Vasárnapi ebéd a nagymamánál, húsleves, sült krumpli, rántott hús. Mindenkinek ismerős, igaz? Sok más nemzet ízeihez hasonlóan a magyar konyha egyik alappillérét is az olajban, gyakran bundában sült ételek alkotják. Ezek a fogások széles körben népszerűek, általában még a válogatósabb gyerekek is szeretik őket. Azonban az utóbbi években sajnos sok helyen tiltólistára kerültek.

Gyermekkorunk ízei az olajban sült ételek – tényleg örökre búcsút kell inteni tőlük?

Nem minden olaj ellenség! – sütőolaj és étolaj kisokos

Bár sokan már a sütőolaj szó hallatán is elborzadnak, az igazság az, hogy nem minden olaj káros az egészségünkre, sőt egyes növényi olajok kifejezetten jótékony hatásúak. Az olyan, professzionális színvonalú termékek, mint a Bunge Pro sütőolaj, olyan eljárással készülnek, melynek köszönhetően füstpontjuk magasabban van, mint a szokványos olajoknak. Ez alkalmassá teszi őket arra, hogy veszélytelenül süssünk bennük.

Az étolaj kifejezést leginkább a napraforgó olajra használjuk, és ez a legelterjedtebb a magyar háztartásokban. Nem túl jó a híre, a köztudatban úgy él, mint egy szörnyűségesen egészségtelen élelmiszer, pedig ez nem egészen így van. A legjobb minőségű sütőolajak is napraforgóból készülnek, ezt használják az éttermi nagykonyhákon is. Nem kell búcsút inteni a napraforgó olajnak, elég, ha megválogatjuk a minőséget.

Jótékony növényi olajok – repceolaj és társai

 

Fotó: Canva.com

Előfordulhat, hogy egyeseket meglep az az állítás, hogy a repceolaj egészséges. Pedig így van, ez a növényi olaj számtalan hasznos élettani hatással rendelkezik, többek közt védi a szívet, valamint csökkenti a diabétesz és a rák kockázatát. Magas omega-3 zsírsav tartalmának és a benne található rengeteg jótékony hatású vitaminnak köszönhetően 2018-ban a WHO felvette az egészséges olajok nyilvántartásába.

A repceolaj mellett rengeteg más egészséges olajat ismerünk. Ezek közül a legismertebb az olívaolaj, de rengetegféle magból készült olaj, például dióolaj, mogyoróolaj, tökmagolaj, mákolaj is létezik, melyeket érdemes rendszeresíteni az étrendünkben, mert amellett, hogy rendkívül egészségesek, könnyen izgalmassá teszik bármelyik egyszerű ételt. Érdemes az olajak hidegen sajtolt változatait részesíteni előnyben, ugyanis ezek tudják megőrizni magas tápértéküket, azonban sütésre nem alkalmasak. De arra ott van a jó minőségű sütőolaj.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!
Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.

Ajánlataink