Vasárnapi ebéd a nagymamánál, húsleves, sült krumpli, rántott hús. Mindenkinek ismerős, igaz? Sok más nemzet ízeihez hasonlóan a magyar konyha egyik alappillérét is az olajban, gyakran bundában sült ételek alkotják. Ezek a fogások széles körben népszerűek, általában még a válogatósabb gyerekek is szeretik őket. Azonban az utóbbi években sajnos sok helyen tiltólistára kerültek.

Gyermekkorunk ízei az olajban sült ételek – tényleg örökre búcsút kell inteni tőlük?

Nem minden olaj ellenség! – sütőolaj és étolaj kisokos

Bár sokan már a sütőolaj szó hallatán is elborzadnak, az igazság az, hogy nem minden olaj káros az egészségünkre, sőt egyes növényi olajok kifejezetten jótékony hatásúak. Az olyan, professzionális színvonalú termékek, mint a Bunge Pro sütőolaj, olyan eljárással készülnek, melynek köszönhetően füstpontjuk magasabban van, mint a szokványos olajoknak. Ez alkalmassá teszi őket arra, hogy veszélytelenül süssünk bennük.

Az étolaj kifejezést leginkább a napraforgó olajra használjuk, és ez a legelterjedtebb a magyar háztartásokban. Nem túl jó a híre, a köztudatban úgy él, mint egy szörnyűségesen egészségtelen élelmiszer, pedig ez nem egészen így van. A legjobb minőségű sütőolajak is napraforgóból készülnek, ezt használják az éttermi nagykonyhákon is. Nem kell búcsút inteni a napraforgó olajnak, elég, ha megválogatjuk a minőséget.

Jótékony növényi olajok – repceolaj és társai

 

Fotó: Canva.com

Előfordulhat, hogy egyeseket meglep az az állítás, hogy a repceolaj egészséges. Pedig így van, ez a növényi olaj számtalan hasznos élettani hatással rendelkezik, többek közt védi a szívet, valamint csökkenti a diabétesz és a rák kockázatát. Magas omega-3 zsírsav tartalmának és a benne található rengeteg jótékony hatású vitaminnak köszönhetően 2018-ban a WHO felvette az egészséges olajok nyilvántartásába.

A repceolaj mellett rengeteg más egészséges olajat ismerünk. Ezek közül a legismertebb az olívaolaj, de rengetegféle magból készült olaj, például dióolaj, mogyoróolaj, tökmagolaj, mákolaj is létezik, melyeket érdemes rendszeresíteni az étrendünkben, mert amellett, hogy rendkívül egészségesek, könnyen izgalmassá teszik bármelyik egyszerű ételt. Érdemes az olajak hidegen sajtolt változatait részesíteni előnyben, ugyanis ezek tudják megőrizni magas tápértéküket, azonban sütésre nem alkalmasak. De arra ott van a jó minőségű sütőolaj.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.