Vasárnapi ebéd a nagymamánál, húsleves, sült krumpli, rántott hús. Mindenkinek ismerős, igaz? Sok más nemzet ízeihez hasonlóan a magyar konyha egyik alappillérét is az olajban, gyakran bundában sült ételek alkotják. Ezek a fogások széles körben népszerűek, általában még a válogatósabb gyerekek is szeretik őket. Azonban az utóbbi években sajnos sok helyen tiltólistára kerültek.

Gyermekkorunk ízei az olajban sült ételek – tényleg örökre búcsút kell inteni tőlük?

Nem minden olaj ellenség! – sütőolaj és étolaj kisokos

Bár sokan már a sütőolaj szó hallatán is elborzadnak, az igazság az, hogy nem minden olaj káros az egészségünkre, sőt egyes növényi olajok kifejezetten jótékony hatásúak. Az olyan, professzionális színvonalú termékek, mint a Bunge Pro sütőolaj, olyan eljárással készülnek, melynek köszönhetően füstpontjuk magasabban van, mint a szokványos olajoknak. Ez alkalmassá teszi őket arra, hogy veszélytelenül süssünk bennük.

Az étolaj kifejezést leginkább a napraforgó olajra használjuk, és ez a legelterjedtebb a magyar háztartásokban. Nem túl jó a híre, a köztudatban úgy él, mint egy szörnyűségesen egészségtelen élelmiszer, pedig ez nem egészen így van. A legjobb minőségű sütőolajak is napraforgóból készülnek, ezt használják az éttermi nagykonyhákon is. Nem kell búcsút inteni a napraforgó olajnak, elég, ha megválogatjuk a minőséget.

Jótékony növényi olajok – repceolaj és társai

 

Fotó: Canva.com

Előfordulhat, hogy egyeseket meglep az az állítás, hogy a repceolaj egészséges. Pedig így van, ez a növényi olaj számtalan hasznos élettani hatással rendelkezik, többek közt védi a szívet, valamint csökkenti a diabétesz és a rák kockázatát. Magas omega-3 zsírsav tartalmának és a benne található rengeteg jótékony hatású vitaminnak köszönhetően 2018-ban a WHO felvette az egészséges olajok nyilvántartásába.

A repceolaj mellett rengeteg más egészséges olajat ismerünk. Ezek közül a legismertebb az olívaolaj, de rengetegféle magból készült olaj, például dióolaj, mogyoróolaj, tökmagolaj, mákolaj is létezik, melyeket érdemes rendszeresíteni az étrendünkben, mert amellett, hogy rendkívül egészségesek, könnyen izgalmassá teszik bármelyik egyszerű ételt. Érdemes az olajak hidegen sajtolt változatait részesíteni előnyben, ugyanis ezek tudják megőrizni magas tápértéküket, azonban sütésre nem alkalmasak. De arra ott van a jó minőségű sütőolaj.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
A nyár végén sem késő megszabadulni a narancsbőrtől
A nyár beköszöntével újra előtérbe kerül a kérdés: vajon idén sikerül-e végre elérni a sima, narancsbőrmentes bőrt a bikini szezonra? Lehet, hogy már mindent kipróbáltál – krémek, pakolások, különféle kezelések –, de a makacs narancsbőr még mindig nem adta meg magát. Az idő sürget, és attól tartasz, hogy ismét lemaradsz a vágyott alakról ebben a strandszezonban is. Ismerős érzés, ugye?

Ajánlataink