Zellerkrémleves fűszeres juhsajtgolyókkal
Elkészítési idő: 40 perc. 1 adag: 360 kcal
Hozzávalók:
A leveshez:
- 1 nagyobb zeller (40-50 dkg)
- fél póréhagyma
- 2 nagyobb burgonya
- 5 dkg vaj
- só
- 2 dl tejszín
A sajtgolyókhoz:
- 20 dkg tömlős juhsajt (lágy sajt)
- 10 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál tejföl
- a golyók beforgatásához durvára tört színes bors, petrezselyemzöld, zellerzöld stb.
Elkészítés:
Megmossuk és meghámozzuk a zöldségeket, vékony szeletekre vágjuk. Egy fazékban a vajon félig puhára pároljuk. Felöntjük körülbelül egy liter vízzel, hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk. Ha megpuhult minden, botmixerrel áttörjük. Ha azt szeretnénk, hogy selymesebb legyen, akkor átszűrjük, de a nélkül is tálalhatjuk.
Összedolgozzuk a reszelt sajtot, a juhsajtot, a puha vajat és a tejfölt. Só valószínűleg nem kell már bele. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk, amelyeket végül megforgatunk durvára tört színes borsban, finomra vágott zöldfűszerben, esetleg őrölt pirospaprikában vagy köménymagban. Külön tányéron tálaljuk a leves mellé.
Füstöltlazac-tatár bébisalátán
Elkészítési idő: 15 perc. 1 adag: 140 kcal
Hozzávalók:
- 20 dkg füstölt lazac
- só
- őrölt zöld bors
- 1 zöldcitrom
- pár szál snidling
- bébisaláta vagy 5 dkg csíra
- olívaolaj
Elkészítés:
Egy deszkán késsel felaprítjuk a lazacot. Kis tálkában ízesítjük egy-két kanálnyi zöldcitromlével, sóval, őrölt zöld borssal, kevés finomra vágott snidlinggel. Formázógyűrű segítségével négy kis korongot alakítunk ki belőle. Tányérokra rendezzük a salátát vagy a csírát, meglocsoljuk pici olívaolajjal, a tetejére tesszük a lazackorongot. Lime-cikkekkel díszítjük. Pirított zsemleszeletekkel tálaljuk.
Sütőtökkrémleves tökmagos póréhagymarétessel
Elkészítési idő: 45 perc. 1 adag: 370 kcal
Hozzávalók:
A leveshez:
- 1 kg sütőtök
- 1 vöröshagyma
- 2 dl tejszín
- 1 diónyi gyömbér
- 1 evőkanál vaj
- só
A réteshez:
- 10 dkg tökmag
- 1 póréhagyma
- 15 dkg kész leveles tészta
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 dl tej
Elkészítés:
Meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk a tököt, nagyobb darabokra vágjuk a meghámozott hagymát, majd kevés vajon együtt pároljuk. Hozzáadjuk a lereszelt gyömbért, felöntjük egy liter vízzel, belerakjuk a tejszínt is, és fedő alatt készre főzzük. Ha már jó puhák az összetevők, botmixerrel vagy turmixszal pürésítjük, ízlésünk szerint sózzuk.
Amíg fő a leves, elkészítjük a rétest: egy kis lábasban felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a két evőkanál lisztet, habzásig hevítjük. Rádobjuk a tökmag felét és a vékony szeletekre vágott póréhagymát, felöntjük az egy deci tejjel, és jó sűrűre összefőzzük. Kinyújtjuk a kész tésztát, 20 cm széles hosszú téglalappá. Hosszában elfelezzük, mindegyik közepére teszünk egy-egy ujjnyi vastag tölteléket, feltekerjük, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a két tekercset, a tetejét megkenjük felvert tojással. 180 fokon 10 percig sütjük. Kisebb darabokra vágva kínáljuk a leves mellé.
Lazac narancsos édesköménnyel
Elkészítési idő: 50 perc. 1 adag: 550 kcal
Hozzávalók (2 személyre):
- 2 szelet lazac (összesen 30 dkg)
- 2 édeskömény
- 1 evőkanál vaj
- 1 narancs
- fél evőkanál méz
- 1 kis vöröshagyma
- fél dl fehérbor
- fél dl tejszín
- 1,5 evőkanál citromlé
- só
- bors
- 1 evőkanál olaj
- 1 csipet őrölt ánizs
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 evőkanál keményítő
- 10 dkg párolt rizs
Elkészítés:
Megtisztítjuk az édesköményt. Vékony szeletekre vágjuk, és öt percig pároljuk fél evőkanál vajban. A narancsot elfelezzük, az egyik felének a levét kinyomjuk. Egy evőkanálnyit rálocsolunk az édesköményre. Öntünk hozzá 3 evőkanál vizet is, és még tíz percig kis lángon főzzük. Meghámozzuk, kis kockákra vágjuk a vöröshagymát. Egy másik serpenyőben üvegesre sütjük kevés vajon. Felöntjük a borral, a maradék narancslével meg a tejszínnel, adunk hozzá fél deci vizet, és közepes lángon körülbelül tíz percig főzzük. A megmaradt fél narancsot meghámozzuk, cikkekre bontjuk, s alaposan megtisztítjuk a fehér hártyáktól. Kockákra vágjuk a gyümölcshúst, beledobjuk a mártásba. Fél evőkanál citromlével, sóval, borssal, ánizzsal és szegfűszeggel ízesítjük. A keményítőt elkeverjük körülbelül fél deci vízben, hozzáöntjük a mártáshoz, besűrítjük vele. Végül belekeverjük a kész édesköményt.
A halszeleteket lemossuk, papírtörlővel leszárítjuk. Meglocsoljuk egy evőkanál citromlével, sózzuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük benne a lazacot. A tányérok közepére teszünk egy-egy adag párolt rizst, ráhelyezzük a sült lazacot, köré halmozzuk a narancsos-édesköményes ragut.
Színes zöldséges rakott kel
Elkészítési idő: 30 perc. Sütés: 40 perc. 1 adag: 490 kcal
Hozzávalók:
- 20 dkg darált sertéshús
- 10 dkg rizs
- 20 dkg sárgaborsó
- 1 kis kelkáposzta
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kápia paprika
- 1 kis zeller
- 1 kis répa
- őrölt majoránna
- só
- bors
- őrölt pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés zsiradék
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
A szokásos módon megfőzzük a rizst. Másik edényben félig puhára pároljuk a sárgaborsót. A megmosott kelt levelekre bontjuk, és leforrázzuk sós-szódabikarbónás forró vízzel.
Kevés zsiradékon megpirítjuk a darált húst. Sóval, borssal, kevés őrölt piros paprikával, zúzott fokhagymával ízesítjük. Hozzákeverjük a rizst és a sárgaborsót. Pici kockákra vágjuk a paprikát, a zellert és a sárgarépát, ezeket is beledolgozzuk a masszába. Egy kizsírozott sütőtál aljába terítjük a káposztalevelek felét, rásimítjuk a tölteléket, és a tetejét kirakjuk a maradék káposztával. Meglocsoljuk tejföllel, és 160 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen meg nem pirul.
Töltött nyelv
Előkészítés: 25 perc. Főzés: 2 óra. Sütés: 30 perc. 1 adag: 390 kcal
Hozzávalók:
- 1 db marhanyelv vagy 3 sertésnyelv
- só
- 2-3 babérlevél
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg főtt-füstölt tarja vagy csülök
- 1 zsemle
- 10 dkg gomba (ha lehet, erdei)
- néhány szál petrezselyemzöldje
- 8 dkg füstölt szalonna
- fehér bors
- 1 kis vöröshagyma
- 3 tojás
- zsiradék
Elkészítés:
Sós, babérleveles, fokhagymás vízben addig főzzük a megtisztított nyelveket, míg a bőrüket le nem tudjuk húzni – ekkor hideg vízbe téve lenyúzzuk. A nyelveket kettévágjuk, belsejüket kivágjuk, majd félcentis kockákra aprítjuk.
Kevés zsiradékon megfuttatjuk a felaprított gombát, megszórjuk az összevágott petrezselyemzöldjével. Összedaráljuk a füstölt hússal, a vízbe áztatott, kicsavart zsemlével. Hozzákeverjük még a nyelvek kivágott, felaprított belsejét, valamint a félcentis kockákra vágott füstölt szalonnát is. Sóval, őrölt fehér borssal, reszelt vöröshagymával ízesítjük. Belegyúrunk két egész tojást is. A tölteléket jól összekeverjük. Magasra töltjük vele a nyelveket. Kívülről jól bekenjük tojásfehérjével, hogy egyben maradjanak. Egy tepsibe tesszük, öntünk alá zsírt, kevés vizet, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
Felszeletelve tálaljuk, kínálhatunk mellé tejfölt vagy gombamártást is.
Sütőtökös palacsinta
Elkészítési idő: 40 perc. 1 adag: 180 kcal
Hozzávalók:
A palacsintatésztához:
- 20 dkg liszt
- 4-5 dl tej
- 2 tojás
- 1 csipet só
- fél dl olaj
- olaj vagy vaj a sütéshez
Az ízesítéshez:
- fél sütőtök
- fahéj
- méz
- gyömbér
Elkészítés:
Habosra keverjük az egész tojásokat a csipet sóval, majd több részletben, váltakozva beledolgozzuk a lisztet és a tejet. Csomómentesre kikeverjük. A végén beletesszük az olajat is. Hagyjuk kicsit állni a tésztát. Közben apró lyukú reszelőn lereszeljük a sütőtököt. Hozzákeverjük a tésztához. Túl sokat azonban ne tegyünk bele, mert akkor nehéz megfordítani a palacsintát, és könnyen szakad. Lassú tűzön aranysárgára sütjük a palacsinták mindkét oldalát. Tálalás: őrölt fahéjjal megszórjuk, és mézet csurgatunk rá, miután négybe hajtottuk. Gyerekeknek esetleg kakaóval is megszórhatjuk. Téli időszakban a sütőtökös palacsinta tésztáját gyömbérrel is készíthetjük.