Ide nekem az oroszlánt! Egy hónap alatt ledobok egy tízest. Sokan álmodozunk és tervezgetünk így, megtiltunk egy csomó mindent magunknak, agyonszabályozzuk az életünket, és csodálkozunk, ha beletörik a bicskánk. Akkor mi a megoldás? Nos, feltehetően az, hogy lépésről lépésre változtatunk, ésszerűen és fokozatosan vezetünk be új szokásokat.

Apró lépések a nagy sikerért

Hajlandó vagyok változtatni?

Amíg erre a kérdésre nem tudjuk szívből, teljes elszántsággal azt mondani, hogy igen, addig nincs sok remény a sikeres életmódváltásra. Amíg attól rettegünk, hogy mi lesz velünk, ha nem ehetünk pizzát, fehér kenyeret, finom sütiket, addig még nem szenvedünk eléggé a túlsúlytól. Ahogy a mondás tartja, aki nem változtat, annak még nem fáj eléggé. De érdemes azt a kérdést is feltenni magunknak, mibe kerül most nekem, ha nem változtatok, és mibe fog kerülni öt vagy tíz év múlva?

Nem kell rohanni!

Amikor a szakemberek azt javasolják, hogy maradjunk a heti egy kiló fogyásnál, a többség ezt kevesli. Pedig ha meggondoljuk, 20 hét alatt ez akár 20 kiló mínuszt is jelenthet. Mert kiéheztetéssel le lehet adni tíz kilót is egy hónap alatt, de az bizony a legritkább esetben tartható meg. Jobb taktika kényelmesebb tempót választani, és 5 hónap múlva örülni. Tehát kezdjük el átformálni a gondolkodásunkat, és szoktatni magunkat ahhoz a gondolathoz, hogy elég lesz hetente egy kilót elengednünk. Legyen ünnep a heti egyszeri mérlegelés!

Számoljunk!

Egy kiló zsír elégetéséhez 7000 kalóriát kell felhasználni. Ha ezt egy hétre elosztjuk, jól látható, bizony komoly munka lesz elérni. Napi 500 kalóriával csökkenteni kell a bevitelt úgy, hogy ne menjünk 1800 kalória alá. E mellé 500 kalóriát le kellene még mozogni, ami egy óra tempós sétát vagy biciklizést jelent. Sok kicsi sokra megy, de bizony ehhez hosszan ki kell tartani.

Mínusz egy nass

Ha csak a napi egy Túró Rudiról vagy csokiról mondunk le, az heti szinten már 700– 1000 kalória megtakarítás. Mindenképpen ésszerűsíteni kell az étrendet, és a cukrot erősen minimalizálni szükséges. Nem kell teljesen megvonni, de sok szakértő úgy tartja, az első időszakban, amíg megtörjük a cukorfüggőséget, bizony érdemes teljesen elhagyni. Helyette együnk gyümölcsöt, almát, narancsot, körtét, áfonyát.

Plusz egy kevés mozgás

Ragadjunk meg minden alkalmat a gyaloglásra. Minden okostelefonon van lépésszámláló, egészen szórakoztató azt figyelgetni, mennyit sikerült egy-egy nap gyalogolni. A szakemberek szerint napi szinten 10 ezer lépés lenne ideális, ami nagyjából 8 km sétát jelent, az azért elég sok. Nyilván van hova fejlődni, igyekezzünk növelni napról napra a lépésszámot, igyekezzünk egyre aktívabb heteket produkálni.

Kevesebb koffein

A napi egy adag kávé lenne az optimális, ha ennél jóval többet iszunk, kezdjük el csökkenteni. Hagyjuk el a délutáni utolsó kávét, nézzük meg, így is megy-e. Aki rajong az ultra nagy, ízesített kapucsínókért, gondoljon arra, hogy egy óriás kávé akár 500 kalóriát is tartalmaz. Nagy nyereség lesz, ha inkább magunk készítünk egyet. Meg pénzt is spórolunk.

Kevesebb tejtermék

Még mindig elevenen él a köztudatban, hogy a joghurtok, tejes desszertek egészségesek és hasznosak. Az igazság azonban az, a tejtermékek jelentős csökkentésével sokan arról számolnak be, hogy megindul a fogyás és jobb a közérzetük. A kemény sajtokból fogyaszthatunk kis mennyiségben, de az addigi bőséges tejfogyasztást érdemes felülvizsgálni.

Mekkora legyen az adag?

Már az is hatalmas lépés a változás irányába, ha a szokásos étrendünket tartva, csökkentjük az ételek adagját. Ha a nagy tányér helyett kistányérnyit eszünk a főfogásból, míg a leves marad eredeti mennyiségben. Vagy, ha növeljük a tányéron a zöldség mennyiségét, a rizs vagy a burgonya kárára. Így nem fog annyira fájni, nem fogunk az elvonástól szenvedni, viszont kevesebb haszontalan szénhidrátot viszünk be.

Ezek is érdekelhetnek

Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.

Ajánlataink