A sütőtök remek forrása az összetett szénhidrátoknak (természetes cukrok és keményítő), valamint az emésztőrendszer tisztításában fontos rostoknak. Ezzel pedig nagymértékben hozzájárul egyes rákbetegségek (pl. vastagbélrák) megelőzéséhez. A sütőtök 90%-a víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), vasban, mangánban és karotinoidokban.
Egyes kutatások szerint a karotinoidok csökkentik a vércukor-szintet is. Ezeken kívül a sütőtök B6, C-, és E-vitaminnal és folsavval gazdagítja étrendünket, csökkenti a vérnyomást.
Répás tökleves
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 25 dkg sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 zöldségleveskocka, 2 dkg vaj, 2 evőkanál tisztított tökmag
Elkészítés: A tököt mosd meg, kapard ki a magjait, a tökhúst vágd nagyobb darabokra. A répát mosd és hámozd meg, vágd szintén nagy darabokra. A hagymát hámozd meg, vágd apróra, és a vajon pirítsd üvegesre. Add hozzá a tököt, a répát, öntsd fel fél liter vízzel, forrald fel, és tedd bele a zöldségleveskockát. Kb. 10 percig főzd így, végén borssal ízesítsd, majd az egészet pépesítsd. A tökmagot zsiradék nélkül pirítsd világosra. A levest szedd tányérokba, és szórd rá a tökmagot. (A tetején egy kanál tejföllel még finomabb.)
Sajtos sütőtökfőzelék
Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 4 dl tej, 10 dkg sajt, margarin, keményítő, só, citrom ízlés szerint
Elkészítés: A megmosott megtisztított sütőtököt reszeld le, és futtasd meg a margarinon, majd enyhén sózott vízben tedd fel főni. Amikor megfőtt, a keményítőt a tejjel kiverve a főzeléket habard, ízesítsd. Újra tedd fel forrni, és kis adagokban keverd el a reszelt sajtot, hogy elolvadjon a főzelékben. A sűrű főzeléket húspogácsával, rántott szelettel, tükörtojással tálalhatjuk (fogyókúrás étrendben natúrszeletet ajánlunk).
Sütőtökös rizs
Hozzávalók: 30 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 2,5 dl zöldségleves, 5 dkg rizs, 5 dkg sajt, petrezselyemzöld, 2-3 dkg pármai sonka
Elkészítés: Főzd fel a zöldséglevest és a hagymát, majd szórd bele a rizst, és alacsony hőfokon kb. 25 percig hagyd benne főni. A sütőtököt hámozd meg, darabold fel, add hozzá a rizshez, és további 10 percig hagyd főni. A petrezselymet vágd apróra, és a sajttal együtt keverd a zöldséghez. Sonkával finom.
A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vese- és bélbetegségek esetén is alkalmazták, magja nagyon egészséges, és állítólag még a köszvényt is csökkenti. Manapság már több gyártó kínál tökmagból készült tablettát, amely 10 gramm tökmag elfogyasztásával egyenértékű, fedezve az ajánlott napi adagot. Még a prosztataproblémák megelőzésére reklámozott kapszulákban is van sütőtökmagolaj. A zöldség narancssárga színe árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható. A sütőtökben rendkívül kedvező a nátrium és a kálium aránya. Míg a zöldség húsa magas szénhidrát-tartalmú, addig magja fehérjében és esszenciális zsírsavakban gazdag, E-, B1- és B2-vitamin-forrás, sok magnéziumot, káliumot tartalmaz. Élelmi rostban mindkettő ötösre vizsgázik.