A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.

3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol

A sütőtök remek forrása az összetett szénhidrátoknak (természetes cukrok és keményítő), valamint az emésztőrendszer tisztításában fontos rostoknak. Ezzel pedig nagymértékben hozzájárul egyes rákbetegségek (pl. vastagbélrák) megelőzéséhez. A sütőtök 90%-a víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), vasban, mangánban és karotinoidokban.

Egyes kutatások szerint a karotinoidok csökkentik a vércukor-szintet is. Ezeken kívül a sütőtök B6, C-, és E-vitaminnal és folsavval gazdagítja étrendünket, csökkenti a vérnyomást.

Répás tökleves


Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 25 dkg sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 zöldségleveskocka, 2 dkg vaj, 2 evőkanál tisztított tökmag

Elkészítés: A tököt mosd meg, kapard ki a magjait, a tökhúst vágd nagyobb darabokra. A répát mosd és hámozd meg, vágd szintén nagy darabokra. A hagymát hámozd meg, vágd apróra, és a vajon pirítsd üvegesre. Add hozzá a tököt, a répát, öntsd fel fél liter vízzel, forrald fel, és tedd bele a zöldségleveskockát. Kb. 10 percig főzd így, végén borssal ízesítsd, majd az egészet pépesítsd. A tökmagot zsiradék nélkül pirítsd világosra. A levest szedd tányérokba, és szórd rá a tökmagot. (A tetején egy kanál tejföllel még finomabb.)

sütőtökös zabkása, reggeli

Fotó: Shutterstock

Sajtos sütőtökfőzelék

Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 4 dl tej, 10 dkg sajt, margarin, keményítő, só, citrom ízlés szerint

Elkészítés: A megmosott megtisztított sütőtököt reszeld le, és futtasd meg a margarinon, majd enyhén sózott vízben tedd fel főni. Amikor megfőtt, a keményítőt a tejjel kiverve a főzeléket habard, ízesítsd. Újra tedd fel forrni, és kis adagokban keverd el a reszelt sajtot, hogy elolvadjon a főzelékben. A sűrű főzeléket húspogácsával, rántott szelettel, tükörtojással tálalhatjuk (fogyókúrás étrendben natúrszeletet ajánlunk).

sütőtök

Fotó: Shutterstock

Sütőtökös rizs


Hozzávalók: 30 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 2,5 dl zöldségleves, 5 dkg rizs, 5 dkg sajt, petrezselyemzöld, 2-3 dkg pármai sonka

Elkészítés: Főzd fel a zöldséglevest és a hagymát, majd szórd bele a rizst, és alacsony hőfokon kb. 25 percig hagyd benne főni. A sütőtököt hámozd meg, darabold fel, add hozzá a rizshez, és további 10 percig hagyd főni. A petrezselymet vágd apróra, és a sajttal együtt keverd a zöldséghez. Sonkával finom.

A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vese- és bélbetegségek esetén is alkalmazták, magja nagyon egészséges, és állítólag még a köszvényt is csökkenti. Manapság már több gyártó kínál tökmagból készült tablettát, amely 10 gramm tökmag elfogyasztásával egyenértékű, fedezve az ajánlott napi adagot. Még a prosztataproblémák megelőzésére reklámozott kapszulákban is van sütőtökmagolaj. A zöldség narancssárga színe árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható. A sütőtökben rendkívül kedvező a nátrium és a kálium aránya. Míg a zöldség húsa magas szénhidrát-tartalmú, addig magja fehérjében és esszenciális zsírsavakban gazdag, E-, B1- és B2-vitamin-forrás, sok magnéziumot, káliumot tartalmaz. Élelmi rostban mindkettő ötösre vizsgázik.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.

Ajánlataink