Amikor diétázol, sokszor úgy érzed, le kell mondanod az ízekről. Pedig nem kell! A paradicsom az egyik legjobb barátod ilyenkor: alacsony a kalóriatartalma, tele van antioxidánsokkal, vízzel, rosttal – és ha jól párosítod, isteni fogásokat készíthetsz belőle. Mutatok neked három olyan paradicsomsalátát, amit pár perc alatt összedobsz, és még a diétád is hálás lesz érte.
1. Meleg paradicsomsaláta fokhagymával és bazsalikommal
Hozzávalók:
- 250 g koktélparadicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál olívaolaj
- Friss bazsalikomlevelek
- Só, bors
Így készítsd:
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, dobd rá a félbevágott koktélparadicsomokat és a szeletelt fokhagymát. Párold őket 3-4 percig, amíg kissé megpuhulnak, de még nem esnek szét. Fűszerezd, és tálaláskor szórd meg friss bazsalikommal.
Miért jó diétában?
A meleg saláta laktatóbb érzést ad, a fokhagyma pedig nemcsak ízesít, hanem az anyagcserédet is serkentheti.
2. Mediterrán paradicsomsaláta fetával és olívabogyóval
Hozzávalók:
- 3 nagy, érett paradicsom
- 50 g light feta sajt
- 8–10 fekete olívabogyó
- ½ lilahagyma
- Friss oregánó vagy bazsalikom
- 1 teáskanál extra szűz olívaolaj
- Pici citromlé vagy balzsamecet
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Így készítsd:
Vágd fel a paradicsomot cikkekre, morzsold rá a fetát, add hozzá az olívabogyókat és a vékonyra szeletelt lilahagymát. Locsold meg olívaolajjal és egy kevés citromlével. Szórd meg friss zöldfűszerekkel, és már eheted is.
Fotó: freepik
Miért jó diétában?
A feta fehérjét ad, az olívaolaj pedig jó zsírokat – ráadásul annyira finom, hogy nem fogsz nassolni utána.
3. Frissítő uborkás-paradicsomos saláta avokádóval
Hozzávalók:
- 2 közepes paradicsom
- ½ kígyóuborka
- ½ érett avokádó
- 1 evőkanál frissen facsart lime-lé
- Friss koriander vagy petrezselyem
- Só, bors
Így készítsd:
Kockázd fel a paradicsomot, az uborkát és az avokádót. Locsold meg lime-lével, fűszerezd sóval, borssal, majd szórd meg friss zöldfűszerrel.
Miért jó diétában?
Az avokádó egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek segítik a jóllakottságérzetet. Friss, roppanós és tápláló.
Tipp
Ha komolyabban diétázol, ügyelj az olívaolaj mennyiségére – de ne hagyd ki teljesen. Inkább keveset használj, de jó minőséget válassz.