A finomított cukorról leszokni nem egyszerű. Hiszen ott van nem csak a csokiban, a fagyiban, de szinte minden élelmiszerünkben. Mi pedig lassan függővé válunk – ezt pedig alakunk, bőrünk, fogaink is megsínylik. Íme, 9 tipp, amivel kizárhatja a cukrot az életéből.

9 tanács, hogy könnyebb legyen elhagyni a cukrot

1. A nagy beismerés: függők vagyunk

Morcos, ha nem jut hozzá a jól megérdemelt, ebéd utáni csokiadagjához? El sem tudja képzelni a délutánt egy kis nasi nélkül, az estét pedig pár gombóc fagyi nélkül? Bizony, ez függőség. Nehéz beismerni, de a cukor addikciót okoz, ahogyan a kokain is. Minél többet eszünk belőle, annál többet kívánunk.

2. Mi is a cukor?

Mielőtt elhatározzuk, hogy cukor nélkül éljük tovább az életünket, tisztázzuk, mitől is akarunk megszabadulni. Mert a cukor nem csak a csokiban, a sütikben, de bizony a kenyérben, egyéb pékárukban, a tejben, és a csomagolt élelmiszerekben is megtalálható. Gyakorlatilag mindenben. Jelöljük ki a határainkat: melyek azok a cukortartalmú élelmiszerek, amelyeket nélkülözni tudunk és melyek azok, amelyeket nem.

3. Takarítás!

Söpörjük ki a csábítást a háztartásból. Mert ha nincs otthon édesség, kísértésbe is nehezebben esünk. Dobjuk ki, ajándékozzuk el, de semmiképpen ne töltsük újra cukros raktárainkat. Vonatkozik ez nem csak az édességekre, de a cukorral teli félkész ételekre: például szószokra, mikrózható „ebédekre”. A nassokat pedig bátran cseréljük le. A chips helyett jöhet a sózatlan mandula, a kakaós keksz helyett a szotyi vagy a tökmag.

4. Keresse a rejtőzködőket!

Mint azt már fentebb is írtuk, nem csak az édességek vannak tele felesleges cukrokkal. Nem véletlenül olyan édes a gyümölcsjoghurt, a boltban kapható tejberizs, zabkása vagy a gyümölcslé sem. Nem kell kizárnunk azonban ezeket a finomságokat az életünkből, de jobb, ha otthon készítjük őket. A natúr joghurtot ízesítsük friss vagy fagyasztott gyümölccsel, a reggeli dzsúszt pedig facsarjuk saját kezűleg.

5. Adjon időt magának!

Nem ámítjuk: az első cukormentes időszak nehéz lesz. Nagyon. Egyeseknek akár két hét is elég, hogy a cukor iránti sóvárgásuk megszűnjön, másoknak több időre van szükségük. Csakúgy, mint más drogok esetén, itt is időt kell adnunk a detoxikációnak. Valószínűleg megőrül majd az ebéd utáni nassért, és sokszor száll vitába önmagával egy szelet tortáért. Tartson ki, idővel jobb lesz, és belátja majd: megérte a szenvedést.

csokis sütőtökös pite

Csokis-sütőtökös pite
Fotó: Shutterstock

6. Igyon több vizet!

Amikor már nagyon vágyik egy nagy adag tiramisura, a legjobb, amit tehet, ha megiszik egy nagy pohár hideg vizet. Ha már nagyon unja az ízét, csavarjon bele citromlevet vagy dobjon a poharába pár szelet lime-ot. És az uborkás vizet próbálta már?

7. Kényeztesse magát!

Attól még, hogy a cukrot elhagyja az életéből, nem kell az összes kényeztetésről lemondania. Az első pár hétben talán megvonhatóak ezek a jutalomfalatok, ám hosszú távon nem biztos, hogy működni fog – félő, a sóvárgás legyőzi az akaraterőt. Hogy ezt elkerülje, néha-néha jutalmazza meg magát egy-egy kocka cukormentes vagy fekete csokival, egyen gyümölcsjoghurtot, friss málnát, almát mandulavajjal. És bizony, még a cukormentes rágó is jó megoldás lehet e vészterhes időkben.

8. Vonja be a családját!

Csak azért, mert leszokik a cukorról, még nem jelenti azt, hogy a családja is követi a tervét. Bár a jó példa talán ragadós lesz, mégsem várhatja el, hogy ők is kövessék az étrendjét. Kérje meg a párját, ne vásároljon olyan élelmiszereket, amelyektől ön igyekszik megszabadulni. Ugyanakkor tegye könnyebbé a család dolgát: helyettesítse a cukrot olyan finomságokkal, amelyeket a párja és a gyerekek is örömmel fogyasztanak. A titkos tartalékaikról pedig jobb, ha nem tud…

9. Óvakodjon a pótlástól!

Igaz, az előbbi pontban az apró jutalomfalatokról írtunk, azonban jó, ha ezeket csak esetenkénti megoldásként vesszük elő. Mondjuk egy héten egyszer. Hiába mondunk le a cukorról, ha más édesítőkkel pótoljuk – sokkal nehezebb lesz a leszokás.

Így segít a mozgás a magas vércukorszinten

Ezért a cukorbetegség előszobája az inzulinrezisztencia!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink