Oldal kiválasztása
Gyakran fáradt, rosszkedvű, és időnként szinte falja az édességet? Ha ismerősek a tünetek, olvassa cikkünket figyelmesen. Az inzulinrezisztencia (IR) egy sokrétű tünetcsoportot takar, és egyre több nőt érint, szinte népbetegségnek számít. Ha nem veszi komolyan, akár 2-es típusú cukorbetegséggé is kinőheti magát.

Ezért a cukorbetegség előszobája az inzulinrezisztencia!

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinérzékeny szövetek – a máj, az agy, az izomszövet, a zsírszövet – inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt tudnak felvenni, ami azt eredményezi, hogy felborul az egyensúly, és a folyamatokhoz a normálisnál több inzulinra van szükség. Ezt a magas inzulinszükségletet a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetek ß-sejtjei fokozott inzulintermeléssel, egy bizonyos határig megoldják. Azonban idővel a ß-sejtek kimerülnek, és nem lesznek képesek a fokozott mennyiségű inzulin előállítására, ekkortól már cukorbetegségről beszélhetünk. Magyarra fordítva: az IR a cukorbetegség előszobája. azonban a jó hír az, hogy a folyamat életmódváltással és kitartással visszafordítható.

Hogyan diétázzunk IR esetén?

Nagyon fontos a személyre szabott táplálkozás, hiszen a betegség kialakulásában döntő jelentőségű az egészségtelen étrend, valamint az elhízás – tájékoztat Varga dóra dietetikus, aki szerint a komplex kezeléshez elengedhetetlen egy teammunka, melyben orvos, dietetikus, edző, mentálhigiénikus/ pszichológus közös erővel tud a páciensnek a leghatékonyabban segíteni. A gyógyuláshoz vezető út a fogyással kezdődik, ha sikerül a testsúly 5-10 százalékát leadni, az már komoly pozitív hatással jár.

A kulcs: a szénhidrátfogyasztás

Beállítása az étrendben fontos szerepük van a szénhidrátoknak, melyeknek a mennyiségét és minőségét is figyelembe kell venni. Az alacsony glikémiás indexszel rendelkező alapanyagokat kell előtérbe helyezni, így a teljes kiőrlésű termékek, a magas rosttartalmú alapanyagok, zöldségek ideális választásnak bizonyulnak. A hozzáadott cukrot tartalmazó termékek fogyasztását minimalizálni javasolt. A dietetikus segítségével megkapjuk a pontos mennyiségeket. Többnyire napi 160 gramm szénhidrátot tartalmazó diétát javasolnak, ami egészen jól betartható.

Inzulinrezisztencia, IR, tünetek, ok, következmény

Az IR, vagyis az inzulinrezisztencia felé vezető út, és a későbbi egészségügyi problémák

Az állati eredetű zsírok helyett (szalonna, sertészsír, zsírdús tejtermékek) érdemes többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajok fogyasztását előtérbe helyezni, mint az extraszűz olíva-, lenmag-, dió-, tökmagolaj, illetve sótlan olajos magvakból napi egy marékkal. Az ómega 3 zsírsavbevitel érdekében heti több alkalommal ajánlott tengeri halat fogyasztani. Arra is ügyelni kell, hogy legalább 2, maximum 4 óra teljen el két étkezés között, és minden étkezés tartalmazzon egy kevés szénhidrátot. Így tudjuk elérni, hogy egyenletes legyen a vércukor- és az inzulinszint is a nap során.

Mozgás

A rendszeres pulzuskontrollált mozgás segít abban, hogy kevesebb inzulin felhasználásával elegendő glükóz jusson el a sejtekbe. IR-probléma esetén heti 180 perc mozgást javasolnak, ami a betegség fokozódásával vagy cukorbetegségbe való átlépésével tovább nő. Az inzulinrezisztencia gyógyításában óriási szerepe van a megfelelő edzésprogramnak, ugyanis a pulzuskontrollált kardioedzés csökkenti az inzulinszintet és fokozza a glükózmetabolizmust, ráadásul a mozgó izom egy olyan szervünk, ahol a szervezet közvetlenül tudja felvenni a glükózt inzulinfelhasználás nélkül. Tanulmányok bebizonyították, hogy az inzulinrezisztencia gyógyításában a mindennapos, közepes intenzitású mozgásprogramnak kiemelkedő a szerepe, melyet izomerő-növelő gyakorlatokkal célszerű kiegészíteni.

PCOS és diéta

Árulkodó testi jellemzők

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.