Egyre több, teherbeesésért küzdő nőről derül ki, hogy policisztás ovárium szindróma (PCOS) miatt nem érkezik a gyermekáldás. A PCOS a leggyakoribb női endokrin betegség, amely rövid és hosszú távú szövődményekkel is társul. A betegség kialakulására az öröklött genetikai hajlam mellett az életmód is hatással van!

A PCOS diéta 6 aranyszabálya

Mi a PCOS?

A PCOS, bár elnevezése csak a petefészekre utal, valójában egy összetett, több szervet érintő betegség. A név azért is csalóka, mert csupán a betegség egyetlen tünetére mutat, nevezetesen arra, amikor a petefészken egy vastag, kéregszerű bevonat képződik, amely megakadályozza az érett pete kilökődését, a tüszőrepedést, és így a megtermékenyülés lehetetlenné válik. A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak ki a folyadékot tartalmazó ciszták, amelyek az ultrahangvizsgálatkor a jellegzetes, úgynevezett policisztás ultrahangképet adják. A betegség véglegesen nem gyógyítható, de többek között a PCOS diéta követésével jól karbantartható!

A PCOS kialakulását befolyásoló tényezők:

  • Helytelen táplálkozás: étkezés kihagyása, majd egyszerre nagyobb mennyiségű étel fogyasztása; túlzott energiabevitel; rostszegény táplálkozás; zsírdús, telített zsírsavakban, egyszerű szénhidrátokban gazdag ételek preferálása.
  • Mozgásszegény életmód.
  • A fentiekkel szoros összefüggésben a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás.
  • Fokozott stressz. A petefészek-szindróma kezelésének szempontjából fontos mozzanat, hogy a betegek mintegy 50-70 százalékánál inzulinrezisztencia állapítható meg.

A PCOS kezelése

Bár a PCOS véglegesen nem gyógyítható, azonban az inzulinérzékenység, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében bevált hármas alapkezeléssel jól karbantartható, a tünetek visszaszoríthatók, a szövődmények megelőzhetők. Fő elemei: az irányított táplálkozás, a rendszeres testedzés, valamint az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése.

A PCOS DIÉTA FŐBB SZEMPONTJAI:

1. Étkezzen rendszeresen 2-3 óránként, naponta öt alkalommal. Az egy napra javasolt szénhidrátmennyiség több étkezésre való szétosztásával az egy-egy étkezésre elfogyasztott mennyiség csökken. Ezzel megelőzhető az inzulinrezisztenciában jellemző, hirtelen fellépő vágy az édesség iránt. Javasolt, hogy minden étkezése tartalmazzon szénhidráttartalmú nyersanyagot. A napi öt alkalomra szétosztott étkezéssel növelheti a szellemi koncentrációt, megelőzheti a fejfájás és a különböző emésztőrendszeri megbetegedések kialakulását.

2. Figyeljen az egyszerre elfogyasztott szénhidrátmennyiségre! A reggelit semmiképp ne hagyja ki. A nap folyamán ebédre fogyassza a legtöbb szénhidrátot, ennél kevesebb legyen a vacsora, a vacsoráénál is kevesebb a reggeli szénhidráttartalma, és a kisétkezésekre fogyassza a legkevesebb szénhidrátot. Amennyiben a szénhidrát-anyagcsere zavara mutatható ki, javasolt az egyes étkezések szénhidráttartalmának pontos meghatározása.

3. A PCOS diéta során részesítse előnyben az alacsony glikémiás indexű (GI) táplálékokat!

4. Csökkentse a cukor fogyasztását! Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer egyen édességet, süteményt, soha ne az étkezések között. Válassza a tej- vagy gyümölcsalapú, finomított cukor nélküli édességeket.

5. Csökkentse a napi összes zsiradékfogyasztást! Válassza az alacsony zsírtartalmú alapanyagokat, ételkészítéskor az energiaszegény technikákat részesítse előnyben, például hagyományos rántás helyett készítsen kefires, tejes habarást; pároljon, minimális mennyiségű olajat felhasználva; bő zsírban vagy olajban sütés helyett használjon alufóliát, sütőzacskót.

6. Növelje az étkezései rosttartalmát (30-40 gramm/ nap)! Az étkezések során bevitt nagyobb mennyiségű rost (zöldség, salátaféle, teljes kiőrlésű gabona) képes a cukrok felszívódását jelentősen lassítani, így a vércukorszint-emelkedést mérsékelni. Ennek érdekében részesítse előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, minél több étkezéshez fogyasszon valamilyen zöldséget (lehetőleg nyers formában), az ételek lazításához pedig rizs és zsemle helyett használjon pl. barna rizst, zabpelyhet, búza- vagy zabkorpát.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.