Akinél már megállapították a 2-es típusú diabéteszt, az tudja, hogy megfelelő étrenddel sokat javíthat az állapotán. Azoknak pedig, akik eltévedtek a szénhidrátok és kalóriák útvesztőjében, sosem késő megtalálni a kiutat. Ez pedig a tápanyagok megfelelő arányainak betartása.

Cukorbetegek kiegyensúlyozott étrendje

Mivel egyre több elhízottat érint a 2-es típusú cukorbetegség, a tudomány folyamatosan keresi a megoldásokat. egy berlini kutatóintézet hathetes kísérletében azt figyelték, hogy a fehérjékben gazdag étrend miként hat az anyagcserére. Két csoportba osztották az önkénteseket, az egyik csoport állati eredetű fehérjéket evett, a másik csoport növényi eredetűeket. Mindkét csoport étrendje 40%-ban tartalmazott szénhidrátot, 30%-ban zsírt is.

Azt tapasztalták, hogy hat hét elteltével minden résztvevőnek javult a glükózanyagcseréje, javult az inzulinérzékenység, és a növényi fehérjéket evők jobb vesefunkciókat mutattak. Az eredmények nem lepték meg a területen vizsgálódó tudósokat.

Más tanulmányok is megerősítették, hogy ha száműzzük a tányérunkról a magas glikémiás indexű szénhidrátokat (cukros, lisztes ételek, burgonya, rizs), akkor javulnak az anyagcsere értékei, csökken a súly, és csökken az esélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Minden felnőttnek javasolják a magasabb fehérjetartalmú és szénhidrátban szegényebb étrend bevezetését, és különösen azoknak, akiknél már megállapították az inzulinrezisztenciát vagy akik túlsúlyosak.

Mit érdemes enni?

A zöld színű, a tápanyagban gazdag, a leveles és a keresztes virágú zöldségek nagyon fontos alapélelmiszerek a cukorbetegség megelőzésében és visszafordításában. Mindennap legyen az étrendünkben friss saláta, a levesekbe tegyünk karfiolt, a húsételek mellé brokkolit, cukkinit, vajbabot. a magyaros ízek kedvelői készítsenek rakott ételeket, rakott kelt, karfiolt, brokkolit, arra ügyelve, hogy a fehér rizs helyett barnát használjanak, és felezzék meg a szokásos mennyiséget. Ugyanígy beleférhet az étrendünkbe a töltött és a székely káposzta is, természetesen kenyér nélkül.

A gombák, a hagymafélék, a fokhagyma, a padlizsán, a paprika mind hasznosak, mert alacsony a szénhidrát tartalmuk, viszont laktatóak. Tehát nem kell lemondanunk a töltött paprikáról sem, csak édesítésre használjunk nyírfacukrot. A zöldségekben gazdag étrend magas rosttartalmának köszönhetően nem emeli meg a vércukorszintet, és nem következik be a falási roham akkor, amikor épp lezuhanna. A hüvelyesek is ideális szénhidrátforrások, mivel a glikémiás indexük alacsony, ehetünk mértékkel babféléket, sárgaborsót is.

Ropogtassunk magvakat!

A diófélék rendszeres fogyasztása szintén csökkenti az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség esélyét, emellett gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki. A dió, a mandula és a brazil dió a legjobb erre a célra.

cukorbeteg, cukorbetegség, étrend

A friss gyümölcsök csökkentik az édesség iránti sóvárgást, gazdagok vitaminokban és tápanyagokban
Fotó: shutterstock

Gyümölcsöt módjával!

A friss gyümölcsök csökkentik az édesség iránti sóvárgást, gazdagok vitaminokban és tápanyagokban. Alacsony glikémiás indexűekből (50 alatti) válogassunk, szerencsére a többség idetartozik. Kivétel a dinnye, és annak most nincs is szezonja.

30-40-30 étrend

Ezt a diétát a ’90-es években dolgozta ki dr. Barry Sears. Az ő neve után Sears-diétának és zónadiétának is nevezik. Az elfogyasztott ételek 40%-a szénhidrát, 30%-a egészséges zsír és 30%-a fehérje. Ez az arány biztosítja a stabil vércukorszintet és a megfelelő tápanyag-ellátottságot. A nehézsége annyi, hogy alapos számolást kíván. A jó hír viszont az, hogy csak egyszer kell nekiülni, és megnézni, hogyan tudjuk a napi 1500 kalóriát e szerint az arány szerint bevinni. Érdemes a neten böngészni az előre összeállított étrendeket.

Cukorbetegség és mozgás

Duci vagyok, mit sportoljak?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink