A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.

10 perces diétás barackleves – ennél jobb a melegben nem kell!

Az őszibarack 100 grammja mintegy 0,7 gramm fehérjét, 0,1 gramm zsírt és 9 gramm szénhidrátot tartalmaz. 100 gramm gyümölcshús mindössze 40 kalória, tehát nem hizlal. Nagy része, azaz 85-90%-a víz. Nem is csoda, hogy olyan jól oltja a szomjat, ami a nyári melegben nem mellékes. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Nem véletlen, hogy ez a magyarok egyik kedvenc gyümölcse.

Mindezek mellett azt őszibarack antioxidáns hatású, ezáltal kitűnő immunerősítő, a bőrt pedig hidratálja, óvja a káros környezeti hatásoktól. Magas szelén- és cinktartalma serkenti a köröm és a haj növekedését, kalcium- és magnéziumtartalma segíti a csontok regenerálódását. Sok benne a rost, így jó hatással van az emésztésre, pektintartalma révén igazi anyagcsere-gyorsító. Az őszibarack magas magnézium-, szelén- és cinktartalmának köszönhetően segít a feszültség oldásában, javítja a közérzetet, ezáltal a szívre is jótékony hatással bír.

Fogyókúrában is előszeretettel alkalmazzák, mivel alacsony a kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalma is. Segít eltávolítani a szövetekből a megrekedt vizet, tehermentesítve a szívet és az érrendszert.

őszibarack

Fotó: shutterstock

Hozzávalók:

  • 5db őszibarack
  • 1 dl narancslé
  • 1egész citrom
  • 4ek édesítőpor
  • kevés szerecsendió
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • pici

Elkészítés

Elkészítés: A barackokat mosd meg, vágd ketté, magozd ki, héjukat szedd le, majd kockázd fel. A fűszereket a sóval, a citrom és narancs levével és az édesítővel forrásig főzd, majd dobd bele a barackokat, pár perc alatt főzd össze a lével azt is. Lehet így is fogyasztani, vagy vedd ki a leves egy részét, majd összeturmixolva öntsd vissza a levesbe. De akár le is turmixolhatod az egészet, csak előtte szűrd le a szegfűszegeket és a fahéjdarabot – írja a mindmegette.hu.

Mivel a gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, rendszeres fogyasztása javítja a látást, valamint megelőzi a hályogképződést, így a szemed egészségét is védi. Gondoltad volna, hogy ennyi pozitív hatása van az őszibaracknak?

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!

Ajánlataink