A skandináv nők nem csak szőkék, de fittek, egészségesek és karcsúak is. A skandináv vidékeken szinte ismeretlen fogalom az elhízás. Ha túlsúlyos embert látnak, tudják, szinte biztosan külföldi. A skandináv étrend nem csak a formás alakot biztosítja, de óvja a bőrt a korai öregedés látható jeleitől is, és jótékonyan hat az egészségre.

Egy hét alatt mínusz 3 kiló? – Lehetséges a Skandináv diétával

Mi a nagy skandináv titok?

Először is a hal. Persze könnyű a skandináviában élőknek, hiszen a tájat körülvevő tengerek rengetegféle ízletes halfajtával látják el az embereket. Másodszor, a skandináv népek rengeteg zöldséget és gyümölcsöt esznek. Szinte minden étkezéshez fogyasztanak friss zöldséget, és előszeretettel egészítik ki az étrendjüket finom bogyós gyümölcsökkel. A halak vagy sovány húsok mellé többnyire csak könnyű salátákat, zöldségféléket esznek. Persze nem mondanak le a kenyérről és a tésztáról sem. Azonban nemigen fogyasztanak búzából készült termékeket. Szívesebben készítik a kenyeret és a tésztaféléket rozslisztből vagy másféle, teljes kiőrlésű gabonából.

Hogyan néz ki egy átlagos skandináv menü?

Egy egyszerű hétköznap teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélével indul, amelyhez szívesen fogyasztanak füstölt lazacot, tojást, tonhalat vagy tonhalkrémet, könnyű sajtokat és friss zöldségféléket. Ügyelnek arra, hogy a zöldségfélék lehetőleg helyi vagy közeli, ellenőrzött gazdaságokból kerüljenek ki. Napközben elcsipegetnek egy kis friss gyümölcsöt. Délben a legtöbb skandináv egy könnyű salátát fogyaszt mindössze. Ezt vagy egy munkahelyhez közel eső étteremben teszi meg, vagy be tudja szerezni a munkahelyi büfében, esetleg otthonról viszi. A skandináv emberek jellemzően nem esznek nehéz ételt napközben. A vacsora valamivel tartalmasabb, de az esti étkezésre sem jellemző a habzsolás. Szívesen esznek egy könnyű levest, amely halból vagy csirkehúsból készül. Természetesen a legtöbb esetben valamilyen hal kerül a családok tányérjára könnyű salátával, zöldkörettel, esetleg egy szelet kenyérrel, főtt burgonyával vagy esetleg kevés rizzsel.

Halas hatás

A tengernek köszönhető számos halfajta milliónyi jótékony hatással rendelkezik. A hal egyik legjobb tulajdonsága, hogy alacsony a kalóriatartalma és nagyon könnyen emészthető. Zsírégető, ugyanakkor izomépítő aminosavakkal rendelkezik, vagyis segíti az izmok fejlődését, épülését, ugyanakkor fogyasztó hatású. Minél nagyobb az izomtömeg, annál gyorsabb a zsírégetés. Még a legzsírosabb tengeri halnak is viszonylag alacsony a zsírtartalma, így nem kell tartani a felesleges zsírlerakódástól sem. A hal ráadásul kellemesen telít, laktat, de nem terheli a gyomrot. Nagyon magas az ómega 3 zsírsavtartalma, amely a jó koleszterinszintet növeli, ám a rosszat csökkenti, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Rosttan

A skandináv étrend nem kedveli a finomított lisztből készült termékeket. Az ottani emberek nagyon szívesen esznek rostban gazdag rozsos termékeket. Elsősorban az íze miatt, hiszen a rozsos termékeknek jóval intenzívebb ízük van, mint a finomított búzalisztből készült ételeknek. Ráadásul a rozs B-vitaminban gazdag, ami jótékonyan hat az idegrendszerre és az izmok működésére is. mind a rozsból, mind pedig az egyéb teljes kiőrlésű lisztféléből készült ételekre igaz, hogy lassabban, egyenletesebben szívódnak fel, így egyenletes teltségérzetet biztosítanak, megakadályozzák a vércukorszint hirtelen mélybe zuhanását. Rosttartalmuk miatt kis mennyiségben is laktatóak.

Követendő példa

A skandináv diéta mindenképpen egészséges és hatékony módszer, ha valóban fogyni szeretnénk. A sovány csirke- és pulykahús hallal kiegészítve jó alapja az étrendnek. Mindegyik ilyen étel sok zöldséggel és gyümölccsel kombinálva, kevés rozsból vagy egyéb teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruval körítve remek fogás lehet. Érdemes kerülni az édességet, a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket. Így a tejtermékek és sajtok közül is érdemes az alacsony zsírtartalmút választani. Javasolt minimalizálni a felvágottak fogyasztását és helyette házi készítésű szendvicskrémek vagy házi sonka ajánlott.

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink