Oldal kiválasztása
Szeretjük azt gondolni, hogy mindenre a gyógyszer a megoldás, viszont a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges kezelési módja az életmód terápia. Ennek egyik része a rendszeres testmozgás, mellyel igen eredményesen lehet csökkenti a vércukor szintet.

Így segít a mozgás a magas vércukorszinten

Az életmódterápia ráadásul a betegség progresszióját is lassítja. Gyógyszerre abban az esetben van szükség, ha az értékek a személyre szabott diéta és mozgásprogram ellenére nem érik el a kívánt célt, az egyénre meghatározott célértékeket! A gyógyszeres terápiára akkor is szükség lehet, ha a magas indulási értékek miatt az orvos jobbnak látja kiegészíteni gyógyszerrel és/vagy inzulinnal az életmód terápiát, erről beszélt dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Mégis milyen befolyást gyakorol a vércukor és az inzulin szintjére a rendszeres fizikai aktivitás?

Csökkenti a testsúlyt A 2-es típusú cukorbetegség egyik fő rizikófaktora a túlsúly, mely az állapot javulását is jelentősen hátráltatja. Éppen ezért fontos a cukorbetegeknél a súlytöbblet leadása, és már a testtömeg 5%-s csökkentésének, 2-8 kilós csökkenésnek is megvan a gyümölcse. A túlsúly miatt ugyanis csökken a sejtek inzulin érzékenysége, inzulinrezisztencia alakul ki, ami a 2-es típusú diabetes egyik alap problémája, így ha csökken a túlsúly, nő az inzulin-érzékenység is. Normalizálja az inzulin és a vércukor szintjét Az inzulin és a vércukor szintje erősen összefügg egymással, hiszen az inzulin segíti a vércukor beépülését a sejtekbe, így ha kevés az inzulin, a vércukor szintje megnő a vérben. (Inzulinrezisztencia esetén bár sok inzulint termel a hasnyálmirigy de ez csak kompenzálás az inzulin-rezisztencia áttörésére, így meg van annak a veszélye, hogy a hasnyálmirigy „kifárad” a fokozott munkában és kialakul a 2-es típusú diabétesz). Rendszeres, napi, vagy másnaponkénti sportolás, fizikai aktivitás hatására azonban az inzulinrezisztencia mértéke csökken, normalizálódik a vércukor szintje, valamint javul a HbA1c értéke is

cukorbetegség és sport

A sport, az életmódterápia is segíthet a 2-es típusú cukorbetegségen
Photo: Shutterstock

Mennyit és hogyan mozogjon a tartós eredményért?

Az első és legfontosabb szabály a rendszeresség, hiszen enélkül nem lehet számottevő eredményeket elérni. Mozogjon közepes intenzitással heti legalább 150 percet úgy elosztva, hogy ne teljen el 2 napnál több edzés nélkül. Továbbá erősítő edzést is be kell iktatni, heti 2-3 alkalommal 3x 8-10 ismétlési gyakorlattal. A szekember kiemeli, hogy még mielőtt bárki nekikezdene a mozgásnak, előtte egyeztessen orvosával és dietetikusával is, nehogy többet ártson, mint használjon a nem jól megtervezett mozgás. Több olyan tényező is van, melyeket fontos szem előtt tartani:

  • Fokozatosan szoktassa hozzá magát a fokozott igénybevételhez
  • 5 mmol/l alatt fogyasszon el edzés előtt 15-30 gramm szénhidrátot tartalmazó ételt
  • 12 mmol/l felett ne végezzen testmozgást, ugyanis az ellentétes hatást válthat ki és megemelheti a vércukor szintjét
  • Legyen önnél vércukormérő és mérje meg edzés előtt, közben, végén és utána 2-3 órával is az értékét
  • Hipoglikémia esetére legyen önnél teljes kiőrlésű keksz és szőlőcukor, esetleg 2dl szűrt almalé vagy narancslé.
  • Kényelmes cipőt válasszon, ellenőrizze lábai állapotát mozgás előtt és után az esetleges sérülések után kutatva

Ezek is érdekelehtik!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.