Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod, tapasztalod az áhított eredményt, miközben azt hiszed, mindent megteszel a célodért.

Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben

1. Csak hosszú edzések, moderált intenzitással

Két órán keresztül izzadsz a konditeremben egy alacsony vagy közepes intenzitású edzés során, sok pihenőidővel? Klasszikus edzéshiba. Használd az idődet jobban! Tarts rövidebb pihenőket, dolgozz nagyobb súlyokkal, alkalmazz szuper- vagy triszetteket. Próbálj ki egy intenzív 30 perces köredzést pihenőidő nélkül. Ez lehet osztott edzés, hogy csak az alsó- vagy a felsőtest izmaira koncentrálsz, de teljes testes edzést is végezhetsz.

 

Utózsírégetés

A hatékony időkihasználás mellett egy-egy magas intenzitású intervall edzéssel nemcsak mozgás közben, de sportolás után is jelentős kalóriafelhasználást érsz el – ez az úgynevezett utóégetés. Monoton, moderált intenzitású edzések után ez nagyjából 10-15 percig, de egy erős HIIT-edzést (magas intenzitású intervall tréning) követően hosszú órákig is eltarthat.

 

2. Ami nincs megörökítve, az meg sem történt?

Biztosan ismered azt a lányt a teremből, aki állandóan a tükör előtt pózolva ellenőrzi az aktuális formáját, és lehetőleg mindent meg is örökít. Lehet, hogy te is ilyen vagy? Ne legyél! Érkezz mindig konkrét edzéstervvel a konditerembe, ami legyen leírva papírra vagy telefonba, és csak azt nézegesd. Tartsd magad a leírtakhoz, így nem lesz felesleges lézengés, chatelgetés, netezgetés edzés előtt és a pihenőidőben. Két sorozat között szorítkozz legfeljebb a vízivásra.

 

5+1 fitneszmítosz, aminek ne dőlj be, ha fejlődni akarsz

 

3. Az idő jelentős részében az ellipszis tréneren edzel

Amennyiben valamilyen sérülésed van, például térd- vagy gerincprobléma, akkor az ellipszis tréner tökéletes választás, mert kíméletes, az ilyen gépen végzett gyakorlatokkal védheted az érzékeny testrészeit. Ám ha teljesen egészséges vagy, akkor nem ez a legjobb választás. Nemcsak az egyik legkevésbé „színes” gép, de előfordul, hogy teljesen hatástalan is a rajta végzett mozgás. (Természetesen ez is egyénfüggő, lehet hatékonyan is csinálni, és biztosan van olyan is, akinek ez a kedvence!) Az ellipszisen nagyon könnyű elkezdeni lazsálni, akár öntudatlanul is. Míg például a futópadon tartani kell a tempót, ha nem akarsz leesni, addig a tréneren csak ellenállást kell állítani, és lehet, hogy versenytempóval kezdesz dolgozni, de 10 perc után el fog fogyni a lendületed, és egyszer csak észreveszed, hogy csigatempóban mozgatod a gépet. Tipikus edzéshiba!

20 percnyi cross traininggel (négyütemű fekvőtámasz, ugrálókötél, guggolásból felugrás) több kalóriát égethetsz el, mint negyvenöt percnyi ellipszis trénerrel!

Hasonlóan alacsony hatásfokú kalóriaégetés szempontjából az evezőpad, ha nem tudod, hogyan kell szabályosan dolgozni rajta, és nem figyelsz, hogy tartsd a tempót.

 

4. Túl sok kardió, túl kevés (vagy semmi) erősítés

De a kardióval több kalóriát lehet elégetni, nem? Ne olyan sietősen, tipikus edzéshiba! Az lehet, hogy egyórányi futópadon való futással elégetsz 400 kalóriát, legalábbis a gép kijelzője szerint. És ezzel pillanatnyilag jól is érezheti magát az ember lánya, azt gondolva, hogy áldozott az alakformálás oltárán. Ám egy erősítő edzés nemcsak a pulzusodat emeli meg és kalóriát égethetsz vele, hanem növelheti a sovány izomtömegét is, amivel pedig hosszú távon magasabb lesz az alapanyagcseréd. Így végül is több zsírt fogsz elégetni – és a tested is feszesebb lesz.

 

Ha fogyni szeretnél, nem elég csak kardiózni

 

5. Mindig sportitalt iszol

Meglehet, hogy különféle sportitalok fogyasztása után úgy érzed, sokkal energikusabb vagy, és jobb edzést tudsz végezni, de ez nem meglepő, hiszen általában cukrot tartalmaznak. Egy átlagos konditermi edzés során sokkal jobban jársz, ha sima vizet iszol sportolás közben. Ha pedig fáradtnak érzed magad, inkább próbálj edzés előtt töltekezni. Nagyjából 45 perccel sportolás előtt egyen valamilyen összetett szénhidrátot tartalmazó kis snacket, és esetleg igyál meg egy csésze kávét egy jó nagy pohár víz kíséretében.

A sportitalok fogyasztása általánosságban az egy órát meghaladó, jellemzően állóképességi edzéshez javallott, illetve ennél rövidebb időtartamnál például abban az esetben, amikor mondjuk nagy melegben való futás során, a fokozott izzadás miatt ásványi sókat veszítünk.

 

Víz vagy izotóniás ital – Melyiket fogyaszd edzéshez?

 

6. Állandóan ugyanaz a koreográfia és gyakorlatok

Szintén tipikus edzéshiba, amikor edzésről edzésre ugyanazokat a gyakorlatokat végzed: a tested szépen lassan hozzászokik, nem jelent már kihívást, így egyáltalán nem fogsz fejlődni tőle. Például a lépcsőzőgép lehet, hogy az elején még alaposan megdolgoztatja a farizmaidat, de hosszú távon alkalmazva nem fog eredményt hozni. Rövid időn belül feleannyi energiafelhasználással fogsz tudni dolgozni rajta, mint az elején.

Fő a változatosság!

Sokféle gép van egy edzőteremben, sokféle lehetőség van a változatos szabadtéri és otthoni mozgásra is, és rengeteg gyakorlatot lehet kitalálni, de a neten is utánanézhetsz. A legjobb mégis, ha kikéred egy személyi edző tanácsát! Kombináld és variálgasd a gyakorlatokat, gépeket, az intenzitás tekintetében is legyen változatos az edzésterved, hogy a mozgás ne váljon monotonná és megszokottá.

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink