Jobb tisztázni ezeket a sporttal kapcsolatos tévhiteket, mert néhány félreértés nemcsak lassíthatja a céljaid elérését, legyen az alakformálás vagy fogyás, de akár egészségkárosodáshoz is vezethet!

5+1 fitneszmítosz, aminek ne dőlj be, ha fejlődni akarsz!

1. Sportolással és diétával lehetséges a helyi zsírégetés

Tény: Sportolással és diétával valóban csökkenthető a testzsírszázalék. De az csak egy fitneszmítosz, hogy edzéssel befolyásolni lehetne, hogy a szervezet mely területhez „nyúl” először!

A mítosz cáfolata: Egy tudományos kísérlet során 11 ember 12 héten át olyan edzéstervet követett, amelynek során csak a jobb lábukra edzettek. A harmadik hónap végére kiderült, hogy a testzsírszázalékuk (nem az izom mérete) mindkét lábukon azonos mennyiségben csökkent, a legnagyobb arányban pedig a derekukból fogytak a résztvevők.

Még egy fontos dolog: a zsírégetéshez kalóriadeficit kell! Csodakence vagy fogyiöv valójában nem tudja a zsírégetés helyét befolyásolni.

 

2. No pain, no gain (Ha nincs fájdalom, nincs eredmény)

Tény: A fejlődés érdekében valóban feszegetni kell a határokat.

A mítosz cáfolata: Ha a terheléstől és a savasodástól kicsit ég az izom, az normális. De ha a fájdalom éles, szúró, esetleg az ízületeiben érzi, akkor azonnal hagyd abba, amit csinálsz, és ha nem múlik, lehetőség szerint mihamarabb konzultálj orvossal. Ha mindent rendben talál a doktor, akkor kérj meg egy szakértőt, hogy nézzen meg téged edzés közben, mert valószínűleg nem jó technikával dolgozol, ami hosszú távon sérüléshez vezet.

 

3. A súlyzós edzés nagydarabbá tesz

Tény: Nagy súllyal való edzéssel izomnövekedés érhető el, és emiatt teltebbnek tűnhet az illető, ha nagyobb zsírréteg fedi.

A mítosz cáfolata: Ez az egyik legelterjedtebb fitneszmítosz. A női genetika és hormonháztartás nem fogja engedni, hogy heti 3-4 súlyzós edzéssel hatalmas izmokat növessz! Ráadásul nagyobb súllyal és nyolc ismétléssel végzett edzéssel majdnem kétszer annyi kalóriát égethetsz el, mint kisebb súllyal és tizenöt ismétléssel. Tehát megfelelő étrend mellett természetes úton biztosan nem fogsz hegyomlássá nőni.

 

4. A fogyáshoz, alakformáláshoz mindennap kell edzeni

Tény: Valóban kell a rendszeresség a célok eléréséhez.

A mítosz cáfolata: Ahogy az élet minden területén, úgy a sportban is igaz, hogy a mérték érték. Nem szabad mindennap intenzíven edzeni, mert előbb vagy utóbb kiégés lesz a vége. Gyengülni fog a motivációd, nem lesz erőd rendesen edzeni, nem fogsz fejlődni, és jó eséllyel fel fogod adni az egészet. Minden héten kell néhány pihenőnap, amikor időt adsz a testednek a regenerálódásra! Természetesen ilyenkor sem kell egész nap egy helyben ülnöd, sétálj, végezz nyújtógyakorlatokat.

 

5. mítosz: Minél inkább izzadsz, annál több zsírt égetsz el

Tény: Sportolás közben valóban fokozott az izzadás.

A mítosz cáfolata: Nemcsak sportoláskor izzad az ember, hanem nyáron a hőségben vagy a szaunában is, még sincs zsírégető hatása egyiknek sem. Az izzadás a hőleadást szolgálja, és egyénfüggő, hogy ki mennyire verejtékezik. A mennyiség pedig semmilyen összefüggésben nincs az elégetett kalóriák számával. Sőt, kutatások bizonyították, hogy a fittebb emberek előbb elkezdenek izzadni, mint kevésbé edzett társaik.

 

+1 mítosz

A hasprés a legjobb gyakorlat a kockahas eléréséhez!

Ez a fitneszmítosz is több sebből vérzik. Először is a lapos has eléréséhez a legfontosabb a diéta. Végezhetsz bármennyi hasizomgyakorlatot, ha nem figyelsz oda az étrendedre, akkor sosem fognak előkerülni a kockák. Abban az esetben, ha a hasizmaidat szeretnéd megerősíteni, érdemes más gyakorlatokkal kombinálnia a hasprést, hogy minden irányból alaposan átmozgasd a területet. Vagy válaszd a planket és variációit, ami az egész core-izomzatot erősíti.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.