Gyakori kérdés a formálódni vágyók körében, hogy melyik a legjobb hasizomgyakorlat. Jó hír, hogy a hasizom hatékony edzéséhez nincsen szüksége semmilyen speciális eszközre vagy különleges feladatra!

Az 5 legjobb hasizomgyakorlat otthoni edzéshez

1. Biciklizős hasprés

biciklizés hasizomgyakorlat

Fotó: Shutterstock

Miért hatékony? Ez a hasizomgyakorlat a hasprés és a törzsforgatás ellentétes kar-láb összeérintésének kombinációja, ami a hasi terület legnagyobb részének igénybevételével jár. Garantáltan érezni fogod az izmaid!

Melyik izmokat dolgoztatja meg? Egyenes hasizom, ferde hasizom, csípőhajlító izom.

DF-tipp: Ha az ujjaidat a füled mögé teszed – ahelyett, hogy a tarkódon kulcsolnád össze –, meg tudod kímélni a gerinc nyaki szakaszát a feszítéstől és csavarástól, ami egyébként igen gyakori hiba.

 

 

2. Hasprés labdán

hasizomgyakorlat hasprés labdán

Fotó: Shutterstock

Miért hatékony? A labda instabilitása miatt a hasizmok még jobban aktiválódnak és bekapcsolódnak a munkába, ellentétben a talajon végzett verzióval. Emellett a labda segít a dereka kímélésében is!

Melyik izmokat dolgoztatja meg? Ferde hasizom, egyenes hasizom.

DF-tipp: Minél szélesebb terpeszben vannak a lábaid, annál nagyobb támogatást nyújtasz a derekadnak. Ha pedig elemeled a sarkad a talajtól, az egyensúlyozás miatt még jobban megdolgoztatod a hasizmaidat.

 

3. Hasprés nyújtott kézzel a fej mögött

Miért hatékony? Kivitelezés szempontjából olyan, mint a klasszikus hasprés, csak a karjaid nyújtva vannak, és a felkarod a füledhez szorítod, a tenyereid pedig összeérintheted. Ezzel az apró módosítással megnő az erőkar, és kevesebbet tudsz kézzel rásegíteni, így sokkal intenzívebb edzést biztosít.

Melyik izmokat dolgoztatja meg? Ferde hasizom, egyenes hasizom, csípőhajlító izom.

DF-tipp: A medencédet mindig billentsd előre, és a derekadat szorítsd le a talajra. Amennyiben nyak- vagy derékproblémáid vannak, mellőzd ezt a gyakorlatot!

 

4. Fordított hasprés

Miért hatékony? A hagyományos hasprés nyomást fejt ki a gerincre, így akinek hát- vagy derékproblémája van, inkább ne erőltesse. Ám a fordított hasprésnél folyamatos a lábak mozgatása, így leveszi a terhelést a gerincről, és mégis hatékony. Ez a hasizomgyakorlat úgy működik, hogy a 90 fokban behajlított lábaidat lassan felemeled a mellkasodhoz, majd visszaengeded a talajra (de nem rakod le), miközben a fejedet a haspréshez hasonlóan megemeled.

Melyik izmokat dolgoztatja meg? Ferde hasizom, egyenes hasizom, csípőhajlító izom.

DF-tipp: Ha ennél a gyakorlatnál a talajon tartod a fejed – nem a levegőben –, akkor tegyél a nyakad alá egy törülközőt vagy habtéglát, hogy a hátad végig egyenes maradjon.

 

5. Plank

hasizomgyakorlat plank

Fotó: Shutterstock

Miért hatékony? A plank alapvetően egy teljes testet igénybe vevő hasizomgyakorlat, így az erőkifejtés értelemszerűen eloszlik. Számos variációja létezik, ami komoly kihívást jelent, és remekül erősíti az egész testet.

Melyik izmokat dolgoztatja meg? Lényegében mindegyiket, a lábad ujjától a fejed búbjáig.

DF-tipp: A legjobb, ha ez a gyakorlat a core-izmok edzésének alapjául szolgál, és utána végzel hasizomkoncentrált feladatokat.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez lesz a kedvenc diétás, nyári sütid: barackos ropogós
Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni. 
Ezért nem mindegy, hogyan pótlod a magnéziumot
A magnézium a szervezet számos folyamatában fontos szerepet játszik, beleértve a vérnyomás és a vércukorszint szabályozását, az energiatermelést és a csontok optimális egészségének megőrzését.
Időnként nem árt egy kis takarítás: használd a turmixok erejét
Ilyenkor tavasszal érdemes kihasználni a rengeteg friss zöldség és gyümölcs gyógyító erejét. Igyunk minden nap turmixokat!
Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.

Ajánlataink