Gyakori kérdés a formálódni vágyók körében, hogy melyik a legjobb hasizomgyakorlat. Jó hír, hogy a hasizom hatékony edzéséhez nincsen szüksége semmilyen speciális eszközre vagy különleges feladatra!

Az 5 legjobb hasizomgyakorlat otthoni edzéshez

1. Biciklizős hasprés

biciklizés hasizomgyakorlat

Fotó: Shutterstock

Miért hatékony? Ez a hasizomgyakorlat a hasprés és a törzsforgatás ellentétes kar-láb összeérintésének kombinációja, ami a hasi terület legnagyobb részének igénybevételével jár. Garantáltan érezni fogod az izmaid!

Melyik izmokat dolgoztatja meg? Egyenes hasizom, ferde hasizom, csípőhajlító izom.

DF-tipp: Ha az ujjaidat a füled mögé teszed – ahelyett, hogy a tarkódon kulcsolnád össze –, meg tudod kímélni a gerinc nyaki szakaszát a feszítéstől és csavarástól, ami egyébként igen gyakori hiba.

 

 

2. Hasprés labdán

hasizomgyakorlat hasprés labdán

Fotó: Shutterstock

Miért hatékony? A labda instabilitása miatt a hasizmok még jobban aktiválódnak és bekapcsolódnak a munkába, ellentétben a talajon végzett verzióval. Emellett a labda segít a dereka kímélésében is!

Melyik izmokat dolgoztatja meg? Ferde hasizom, egyenes hasizom.

DF-tipp: Minél szélesebb terpeszben vannak a lábaid, annál nagyobb támogatást nyújtasz a derekadnak. Ha pedig elemeled a sarkad a talajtól, az egyensúlyozás miatt még jobban megdolgoztatod a hasizmaidat.

 

3. Hasprés nyújtott kézzel a fej mögött

Miért hatékony? Kivitelezés szempontjából olyan, mint a klasszikus hasprés, csak a karjaid nyújtva vannak, és a felkarod a füledhez szorítod, a tenyereid pedig összeérintheted. Ezzel az apró módosítással megnő az erőkar, és kevesebbet tudsz kézzel rásegíteni, így sokkal intenzívebb edzést biztosít.

Melyik izmokat dolgoztatja meg? Ferde hasizom, egyenes hasizom, csípőhajlító izom.

DF-tipp: A medencédet mindig billentsd előre, és a derekadat szorítsd le a talajra. Amennyiben nyak- vagy derékproblémáid vannak, mellőzd ezt a gyakorlatot!

 

4. Fordított hasprés

Miért hatékony? A hagyományos hasprés nyomást fejt ki a gerincre, így akinek hát- vagy derékproblémája van, inkább ne erőltesse. Ám a fordított hasprésnél folyamatos a lábak mozgatása, így leveszi a terhelést a gerincről, és mégis hatékony. Ez a hasizomgyakorlat úgy működik, hogy a 90 fokban behajlított lábaidat lassan felemeled a mellkasodhoz, majd visszaengeded a talajra (de nem rakod le), miközben a fejedet a haspréshez hasonlóan megemeled.

Melyik izmokat dolgoztatja meg? Ferde hasizom, egyenes hasizom, csípőhajlító izom.

DF-tipp: Ha ennél a gyakorlatnál a talajon tartod a fejed – nem a levegőben –, akkor tegyél a nyakad alá egy törülközőt vagy habtéglát, hogy a hátad végig egyenes maradjon.

 

5. Plank

hasizomgyakorlat plank

Fotó: Shutterstock

Miért hatékony? A plank alapvetően egy teljes testet igénybe vevő hasizomgyakorlat, így az erőkifejtés értelemszerűen eloszlik. Számos variációja létezik, ami komoly kihívást jelent, és remekül erősíti az egész testet.

Melyik izmokat dolgoztatja meg? Lényegében mindegyiket, a lábad ujjától a fejed búbjáig.

DF-tipp: A legjobb, ha ez a gyakorlat a core-izmok edzésének alapjául szolgál, és utána végzel hasizomkoncentrált feladatokat.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.