Hallottál már a Tabata-módszerről? Ennek a magas intenzitású edzésnek az a lényege, hogy rövid idő alatt sok kalóriát égetünk el, sőt, edzés után is pörög az anyagcsere. Most egy olyan otthoni program következik, amely a Tabatára épül.

4 perces otthoni zsírégető edzés – Fogyaszt és formál!

Pörögjünk fel!

A Tabata során – amely egy magas intenzitású intervall tréning – 20 másodperces közel maximális intenzitású edzésmunka és 10 másodperces pihenőszakaszok váltják egymást 8 körben, azaz összesen 4 percen keresztül. Természetesen nem csupán 4 percig tarthat az edzés, hiszen több Tabata-kört is végezhetünk: a kezdők indítsanak 1-2 Tabata-körrel, majd hétről hétre szép fokozatosan vigyék fel 4-5 körig. Egy-egy nagy kör között tartsunk 1-2 perc teljes pihenőt. Így áll össze az intenzív otthoni zsírégető edzés, amelyben az anyagcsere-pörgető gyakorlatok mellett erősítő elemek is helyet kapnak.

 

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

  • Egy pár kézi súlyzó vagy 2 db vízzel teli műanyag palack
  • Szőnyeg vagy polifoam

 

Hogyan végezzük?

Az alábbiakban 8 gyakorlatot javaslunk, ezekből áll össze az otthoni zsírégető edzés.

Néhány perc könnyű bemelegítés után kezdjük az 1. számú gyakorlattal: végezzük 20 másodpercig, majd pihenjünk 10 másodpercet, aztán folytassuk a tréninget a következő sorszámú gyakorlattal. Ha mindegyiken végigmentünk, akkor vagy nyújtsunk le, vagy 1-2 perc teljes pihenő után vágjunk bele a következő Tabata-körbe.

 

1. Helyben futás magas térdemeléssel

helyben futás otthoni zsírégető edzés

Fotó: Shutterstock

Lendületesen, tempósan végezzük, közben mozgassuk a karunkat is.

 

2. Tricepszerősítés

tricepszerősítés súlyzóval

Fotó: Shutterstock

Fogjunk meg egy-egy kézi súlyzót, majd nyújtsuk a karunkat a fejünk fölé. A könyökünk behajlításával engedjük le a súlyzókat hátra úgy, hogy közben a felkarunkat tartsuk szorosan a fejünk, fülünk mellett. Utána emeljük vissza a súlyzókat a fejünk fölé.

 

3. Váltott térdemelés fekvőtámasz alapállásban

váltott térdemelés

Fotó: Shutterstock

Vegyük fel a fekvőtámasz alapállást, majd „fussunk” helyben, azaz végezzünk váltott térdemelést a mellkasunkhoz. Tempósan, lendületesen végezzük a gyakorlatot.

 

4. Kitörés súlyzóval

kitörés otthoni zsírégető edzés

Fotó: Shutterstock

Fogjunk meg egy-egy kézi súlyzót, majd váltott lábbal végezzünk kitöréseket előre. Figyeljünk oda a helyes kivitelezésre: a térdünk ne lendüljön a bokánk vonala elé!

 

5. Páros lábú lábleengedés

hasizom erősítés

Fotó: Shutterstock

A kiindulóhelyzet hanyatt fekvés, a lábainkat kinyújtva – vagy egy kissé behajlítva – emeljük fel, szükség szerint a kezekkel támaszkodjunk meg a derék alatt. Koncentráltan, nem kapkodva engedjük lefelé a lábainkat, de csak addig, hogy a derekunk ne emelkedjen el a kezünkről/talajtól, majd emeljük vissza a lábainkat kiindulóhelyzetbe.

 

6. Fekvőtámasz

fekvőtámasz otthoni zsírégető edzés

Fotó: Shutterstock

Akinek még nehéz a hagyományos változatot elvégeznie, az tegye le a térdeit a talajra, és csinálja a könnyített variációt. Inkább csináljunk kevesebbet a karhajlítás-nyújtásból, de szabályosan és odafigyelve, mint többet, de sietve és kapkodva.

 

7. Váltott lábú lábleengedés

váltott lábú lábleengedés

Fotó: Shutterstock

Lásd az 5. számú gyakorlatot, csak váltott lábbal.

 

8. Plank

plank

Fotó: Shutterstock

Fekvőtámasz alkartámaszban tartsuk meg a pózt úgy, hogy ne essen le a csípőnk, de ne is toljuk ki túlságosan a fenekünket. A törzsünk maradjon egyenes.

 

További gyakorlatok a Tabatához

A fenti metódus alapján ezekből a gyakorlatokból is összeállíthatunk 4 perces Tabata-köröket.

  • Terpeszugrás
  • Négyütemű fekvőtámasz
  • Guggolásból felugrás
  • Ugrókötelezés
  • Guggolás
  • Békaugrás egy helyben (fekvőtámasz kiindulóhelyzetből páros lábbal előre ugrás a két kar közé)
  • Helyben futás sarokemeléssel
  • Alsó lépcsőfokra/zsámolyra/steppadra fel-le ugrálás

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink