Szépen definiált, izmos, zsírmentes test; kiváló állóképesség – csak kettő a HIIT (magas intenzitású intervall tréning) rengeteg előnyéből. De pontosan mit is takar ez az edzésforma?

Változatos, rövid, hatásos edzés – ez a HIIT!

Mi az intervall tréning?

Az intervall edzés elnevezés az intervallum szóból eredeztethető, melynek jelentése: szakasz. Ez az elmúlt évek egyik talán legfelkapottabb és legnépszerűbb edzésmódszere, melynek sikere leginkább (vélt és valós) hatékonyságában rejlik. A tréning során alacsony és magas intenzitású szakaszok váltogatják egymást edzéscéltól, edzettségi állapottól függően, egyénenként eltérő módozatokban.

A HIIT nem csupán zsírégetésre alkalmas, tejsavtűrő, valamint állóképességünket is remek formába hozza. Rövid edzésidő alatt sok izomcsoportot képes megdolgoztatni, ebben is rejlik a hatékonysága. Sokan az alakformálás miatt esküsznek rá, ami nem vitatható, hiszen az extrém terhelésnek, stressznek kitett szervezet értelemszerűen adaptációval reagál az őt ért ingerre, tehát fejlődik.

 

Hogyan eddzünk?

Először is fogalmazzuk meg a célunkat, azt, hogy mi is a fejleszteni kívánt terület, készség, képesség, majd mérlegeljük edzettségi szintünket! Teljesen kezdő edzettségi állapotban semmiképpen se válasszuk ezt a módszert, mert túledzettséghez, sérülésekhez vezethet.

Természetesen minden esetben bemelegítéssel kezdjünk, ami legalább 10 perces, dinamikus mozgássor legyen. Ezt követheti maga az intervall tréning. A munkafázisnál (mely 30-60 másodperces időintervallumú részekből áll) mindenképpen maximális terhelésben, erőbedobásban gondolkodjunk! E fázis alatt ugyanis határterhelést kell adni a testünknek. A terhelési szakaszok hosszát pedig igazítsuk az edzettségi állapotunkhoz. Sporteszközzel, de saját testsúllyal végezhető gyakorlatok között is válogathatunk, ha ilyen edzést kívánunk magunknak összeállítani. Azonban már alapgyakorlatokból is nagyon hatékony edzésterv hozható össze.

Feltétlenül szem előtt kell tartanunk azonban, hogy a terhelés nem mehet a gyakorlatkivitelezés rovására. Tehát, ha rohamosan romlik a „munka” fázisban a mozgáskivitelezésünk, inkább keressünk egyszerűbb mozdulatsort, rövidítsük a terhelés hosszát vagy a pihenő idejét növeljük.

 

És mikor?

Az intervall edzést mindenképp tegyük külön edzésnapra. Akár a reggeli órákban is letudhatjuk, de ez semmiképpen ne legyen – és nem is lehet napi – rutin. Nagyon fontos, hogy heti kettőben maximalizáljuk az intervall tréningjeink számát – gondolva szervezetünk regenerációs igényére! Nyugodjunk meg, ha teljes erőbedobással végezzük a gyakorlatokat és tényleg határterhelést adunk a szervezetünknek, meghálálja a regenerációs idő alatt is gyorsuló alapanyagcserével, és extrán elégetett kalóriákhoz juttat bennünket!

 

Hagyjunk időt a pihenésre!

Az intervall tréning nagyon hatékony a mindennapok során, viszont nagyobb terhelést, stresszt ad a szervezetünknek. Ez az adaptáció, fejlődés, átalakulás ára. Ehhez viszont alapedzettségre van szükség, és mindig hagynunk kell időt arra, hogy a szervezetünk pihenjen, regenerálódjon, legyen ideje reagálni az őt ért terhelésre, mégpedig minőségi táplálkozással kísérve.

 

Példa a HIIT edzésre

Futásra és szobabiciklire/kerékpárra hangolva: Kezdjük egy alapos bemelegítéssel. Ezután fussunk/tekerjünk teljes erőbedobással 30 másodpercig, majd sétáljunk/tekerjünk lassan, alacsony ellenálláson 60 másodperig. Ezután jöhet ismét 30 perc sprint, és újra 60 másodperc alacsony intenzitás. Ebből csináljunk összesen 10 kört. Végül sétáljunk még egy kicsit, majd nyújtsunk le.

Ugyanezen módszer alapján csinálhatunk lépcsős edzést (otthon, a lépcsőházban): értelemszerűen a felfelé futás az intenzív szakasz, a lefelé séta pedig az alacsony intenzitású, pihenő szakasz. És kiváló választás ehhez az edzésmódszerhez az ugrókötél is. Az intenzív szakaszokat pörgessük meg, a pihenő szakaszban pedig járjunk helyben.

Mi az a Tabata?

Ebben az edzésmódszerben 20 másodperces közel maximális intenzitású edzésmunka és 10 másodperces pihenőszakaszok váltják egymást 8 körben, azaz összesen 4 percen keresztül.

Íme, egy egyszerű példa:

20 mp guggolás – 10 mp pihenő könnyű helyben járással 20 mp fekvőtámasz – 10 mp pihenő könnyű helyben járással 20 mp helyben futás sarokemeléssel – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp kitörés előre váltott lábbal – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp fordított super plank: fekvőtámasz alapállásból alkartámaszba (plankbe), váltott karral (ide kattintva láthatja, mi a super plank, a fordított változatban fekvőtámasz alapállásból indulunk) – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp terpeszugrás – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp guggolásból felugrás – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp kitörés hátra váltott lábbal – 10 mp pihenés könnyű helyben járással

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Egyszerű módszerek, hogy elkerüld a túlevést
Az ünnepi időszakban bizony nehéz mértéket tartani. De ha napokig, hetekig kontroll nélkül sokat eszünk, rövid időn belül jelentős súlytöbbletre tehet szert. Íme, néhány bevált jótanács a túlevés kiküszöbölésére.
„Az én sikersztorim” felhívás nyertesei
Köszönjük, hogy jelentkeztetek felhívásunkra, melyet „Az én sikersztorim” címmel hirdettünk meg, Béres Alexandrával együttműködésben.
Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá.
Együnk jót, és tegyünk jót!
Akár home office-ban dolgozunk, akár bejárunk a munkahelyünkre, rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha házhoz rendeljük a kedvenc ételeinket – ezzel ráadásul a kedvenc éttermeinket is támogatjuk!
Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol
Teljesen normális, ha télen a rosszul fűtött irodában didergünk. Ám ha folyton fázunk, még akkor is, ha a meleg szobában ülünk, akkor talán valami bajt jelez a szervezetünk.
Edzd az akaraterőd! – Az ünnepek környékén jól jön
Az ünnepek közeledtével valószínűleg nagyobb szükséged lesz az akaraterődre, mint az év többi részében. Itt az ideje, hogy rágyúrj egy kicsit ezzel az edzéstervvel.
7 elterjedt mítosz a pilatesről
A pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról. Íme, a leggyakoribb tévhitek – és a cáfolatok!
Hónapokig tarthat, míg a COVID-19 után a tüdő egészsége helyreáll
A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.