Szépen definiált, izmos, zsírmentes test; kiváló állóképesség – csak kettő a HIIT (magas intenzitású intervall tréning) rengeteg előnyéből. De pontosan mit is takar ez az edzésforma?

Változatos, rövid, hatásos edzés – ez a HIIT!

Mi az intervall tréning?

Az intervall edzés elnevezés az intervallum szóból eredeztethető, melynek jelentése: szakasz. Ez az elmúlt évek egyik talán legfelkapottabb és legnépszerűbb edzésmódszere, melynek sikere leginkább (vélt és valós) hatékonyságában rejlik. A tréning során alacsony és magas intenzitású szakaszok váltogatják egymást edzéscéltól, edzettségi állapottól függően, egyénenként eltérő módozatokban.

A HIIT nem csupán zsírégetésre alkalmas, tejsavtűrő, valamint állóképességünket is remek formába hozza. Rövid edzésidő alatt sok izomcsoportot képes megdolgoztatni, ebben is rejlik a hatékonysága. Sokan az alakformálás miatt esküsznek rá, ami nem vitatható, hiszen az extrém terhelésnek, stressznek kitett szervezet értelemszerűen adaptációval reagál az őt ért ingerre, tehát fejlődik.

 

Hogyan eddzünk?

Először is fogalmazzuk meg a célunkat, azt, hogy mi is a fejleszteni kívánt terület, készség, képesség, majd mérlegeljük edzettségi szintünket! Teljesen kezdő edzettségi állapotban semmiképpen se válasszuk ezt a módszert, mert túledzettséghez, sérülésekhez vezethet.

Természetesen minden esetben bemelegítéssel kezdjünk, ami legalább 10 perces, dinamikus mozgássor legyen. Ezt követheti maga az intervall tréning. A munkafázisnál (mely 30-60 másodperces időintervallumú részekből áll) mindenképpen maximális terhelésben, erőbedobásban gondolkodjunk! E fázis alatt ugyanis határterhelést kell adni a testünknek. A terhelési szakaszok hosszát pedig igazítsuk az edzettségi állapotunkhoz. Sporteszközzel, de saját testsúllyal végezhető gyakorlatok között is válogathatunk, ha ilyen edzést kívánunk magunknak összeállítani. Azonban már alapgyakorlatokból is nagyon hatékony edzésterv hozható össze.

Feltétlenül szem előtt kell tartanunk azonban, hogy a terhelés nem mehet a gyakorlatkivitelezés rovására. Tehát, ha rohamosan romlik a „munka” fázisban a mozgáskivitelezésünk, inkább keressünk egyszerűbb mozdulatsort, rövidítsük a terhelés hosszát vagy a pihenő idejét növeljük.

 

És mikor?

Az intervall edzést mindenképp tegyük külön edzésnapra. Akár a reggeli órákban is letudhatjuk, de ez semmiképpen ne legyen – és nem is lehet napi – rutin. Nagyon fontos, hogy heti kettőben maximalizáljuk az intervall tréningjeink számát – gondolva szervezetünk regenerációs igényére! Nyugodjunk meg, ha teljes erőbedobással végezzük a gyakorlatokat és tényleg határterhelést adunk a szervezetünknek, meghálálja a regenerációs idő alatt is gyorsuló alapanyagcserével, és extrán elégetett kalóriákhoz juttat bennünket!

 

Hagyjunk időt a pihenésre!

Az intervall tréning nagyon hatékony a mindennapok során, viszont nagyobb terhelést, stresszt ad a szervezetünknek. Ez az adaptáció, fejlődés, átalakulás ára. Ehhez viszont alapedzettségre van szükség, és mindig hagynunk kell időt arra, hogy a szervezetünk pihenjen, regenerálódjon, legyen ideje reagálni az őt ért terhelésre, mégpedig minőségi táplálkozással kísérve.

 

Példa a HIIT edzésre

Futásra és szobabiciklire/kerékpárra hangolva: Kezdjük egy alapos bemelegítéssel. Ezután fussunk/tekerjünk teljes erőbedobással 30 másodpercig, majd sétáljunk/tekerjünk lassan, alacsony ellenálláson 60 másodperig. Ezután jöhet ismét 30 perc sprint, és újra 60 másodperc alacsony intenzitás. Ebből csináljunk összesen 10 kört. Végül sétáljunk még egy kicsit, majd nyújtsunk le.

Ugyanezen módszer alapján csinálhatunk lépcsős edzést (otthon, a lépcsőházban): értelemszerűen a felfelé futás az intenzív szakasz, a lefelé séta pedig az alacsony intenzitású, pihenő szakasz. És kiváló választás ehhez az edzésmódszerhez az ugrókötél is. Az intenzív szakaszokat pörgessük meg, a pihenő szakaszban pedig járjunk helyben.

Mi az a Tabata?

Ebben az edzésmódszerben 20 másodperces közel maximális intenzitású edzésmunka és 10 másodperces pihenőszakaszok váltják egymást 8 körben, azaz összesen 4 percen keresztül.

Íme, egy egyszerű példa:

20 mp guggolás – 10 mp pihenő könnyű helyben járással 20 mp fekvőtámasz – 10 mp pihenő könnyű helyben járással 20 mp helyben futás sarokemeléssel – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp kitörés előre váltott lábbal – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp fordított super plank: fekvőtámasz alapállásból alkartámaszba (plankbe), váltott karral (ide kattintva láthatja, mi a super plank, a fordított változatban fekvőtámasz alapállásból indulunk) – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp terpeszugrás – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp guggolásból felugrás – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp kitörés hátra váltott lábbal – 10 mp pihenés könnyű helyben járással

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ez a legjobb recept: főzzünk eperlekvárt cukor nélkül!
Sokáig éltünk abban a tévhitben, hogy eperlekvárt, szörpöt eltenni csak cukorral lehet.
Itt a kánikula! Így lehet jól aludni a nagy melegben
Sokan várták már, hogy végre tartósan meleg, vagyis igazi fülledt nyár legyen, ugyanakkor ez a hőség rendkívül igénybe veszi a szervezetet.
Így lesz sokáig gyönyörű a barna bőr
Így lesz sokáig gyönyörű a barna bőr
A reggeli mozgás jótékony hatásai
Ahogy egyre jobb az idő, még az is könnyebben kel a korai nappal, aki egyébként szeret sokáig lustálkodni. Élvezze és használja ki a nyarat a reggeli mozgásra is!
13 tipp a hőségben való edzéshez
Győzd le a forróságot azzal, hogy felkészülsz rá!
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Íme 25 perc pokoli kettlebell-edzés Hegedűs Dórival!
A FitPercek legfrissebb videójában Hegdűs Dóri, személyi edző mutat néhány remek gyakorlatot, hogy érdemes a kettlebell-lal mozogni.
4 isteni nyári leves, amit akkor is ehetsz, ha diétázol
Nyáron is nagyon fontos a folyadékfogyasztás, és egy jó tányér leves akár elég is lehet, hiszen ezekben a hónapokban nem jó nagyon leterhelni a gyomrot. Ezekből a finomságokból viszont bátran ehetünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.