Szépen definiált, izmos, zsírmentes test; kiváló állóképesség – csak kettő a HIIT (magas intenzitású intervall tréning) rengeteg előnyéből. De pontosan mit is takar ez az edzésforma?

Változatos, rövid, hatásos edzés – ez a HIIT!

Mi az intervall tréning?

Az intervall edzés elnevezés az intervallum szóból eredeztethető, melynek jelentése: szakasz. Ez az elmúlt évek egyik talán legfelkapottabb és legnépszerűbb edzésmódszere, melynek sikere leginkább (vélt és valós) hatékonyságában rejlik. A tréning során alacsony és magas intenzitású szakaszok váltogatják egymást edzéscéltól, edzettségi állapottól függően, egyénenként eltérő módozatokban.

A HIIT nem csupán zsírégetésre alkalmas, tejsavtűrő, valamint állóképességünket is remek formába hozza. Rövid edzésidő alatt sok izomcsoportot képes megdolgoztatni, ebben is rejlik a hatékonysága. Sokan az alakformálás miatt esküsznek rá, ami nem vitatható, hiszen az extrém terhelésnek, stressznek kitett szervezet értelemszerűen adaptációval reagál az őt ért ingerre, tehát fejlődik.

 

Hogyan eddzünk?

Először is fogalmazzuk meg a célunkat, azt, hogy mi is a fejleszteni kívánt terület, készség, képesség, majd mérlegeljük edzettségi szintünket! Teljesen kezdő edzettségi állapotban semmiképpen se válasszuk ezt a módszert, mert túledzettséghez, sérülésekhez vezethet.

Természetesen minden esetben bemelegítéssel kezdjünk, ami legalább 10 perces, dinamikus mozgássor legyen. Ezt követheti maga az intervall tréning. A munkafázisnál (mely 30-60 másodperces időintervallumú részekből áll) mindenképpen maximális terhelésben, erőbedobásban gondolkodjunk! E fázis alatt ugyanis határterhelést kell adni a testünknek. A terhelési szakaszok hosszát pedig igazítsuk az edzettségi állapotunkhoz. Sporteszközzel, de saját testsúllyal végezhető gyakorlatok között is válogathatunk, ha ilyen edzést kívánunk magunknak összeállítani. Azonban már alapgyakorlatokból is nagyon hatékony edzésterv hozható össze.

Feltétlenül szem előtt kell tartanunk azonban, hogy a terhelés nem mehet a gyakorlatkivitelezés rovására. Tehát, ha rohamosan romlik a „munka” fázisban a mozgáskivitelezésünk, inkább keressünk egyszerűbb mozdulatsort, rövidítsük a terhelés hosszát vagy a pihenő idejét növeljük.

 

És mikor?

Az intervall edzést mindenképp tegyük külön edzésnapra. Akár a reggeli órákban is letudhatjuk, de ez semmiképpen ne legyen – és nem is lehet napi – rutin. Nagyon fontos, hogy heti kettőben maximalizáljuk az intervall tréningjeink számát – gondolva szervezetünk regenerációs igényére! Nyugodjunk meg, ha teljes erőbedobással végezzük a gyakorlatokat és tényleg határterhelést adunk a szervezetünknek, meghálálja a regenerációs idő alatt is gyorsuló alapanyagcserével, és extrán elégetett kalóriákhoz juttat bennünket!

 

Hagyjunk időt a pihenésre!

Az intervall tréning nagyon hatékony a mindennapok során, viszont nagyobb terhelést, stresszt ad a szervezetünknek. Ez az adaptáció, fejlődés, átalakulás ára. Ehhez viszont alapedzettségre van szükség, és mindig hagynunk kell időt arra, hogy a szervezetünk pihenjen, regenerálódjon, legyen ideje reagálni az őt ért terhelésre, mégpedig minőségi táplálkozással kísérve.

 

Példa a HIIT edzésre

Futásra és szobabiciklire/kerékpárra hangolva: Kezdjük egy alapos bemelegítéssel. Ezután fussunk/tekerjünk teljes erőbedobással 30 másodpercig, majd sétáljunk/tekerjünk lassan, alacsony ellenálláson 60 másodperig. Ezután jöhet ismét 30 perc sprint, és újra 60 másodperc alacsony intenzitás. Ebből csináljunk összesen 10 kört. Végül sétáljunk még egy kicsit, majd nyújtsunk le.

Ugyanezen módszer alapján csinálhatunk lépcsős edzést (otthon, a lépcsőházban): értelemszerűen a felfelé futás az intenzív szakasz, a lefelé séta pedig az alacsony intenzitású, pihenő szakasz. És kiváló választás ehhez az edzésmódszerhez az ugrókötél is. Az intenzív szakaszokat pörgessük meg, a pihenő szakaszban pedig járjunk helyben.

Mi az a Tabata?

Ebben az edzésmódszerben 20 másodperces közel maximális intenzitású edzésmunka és 10 másodperces pihenőszakaszok váltják egymást 8 körben, azaz összesen 4 percen keresztül.

Íme, egy egyszerű példa:

20 mp guggolás – 10 mp pihenő könnyű helyben járással 20 mp fekvőtámasz – 10 mp pihenő könnyű helyben járással 20 mp helyben futás sarokemeléssel – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp kitörés előre váltott lábbal – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp fordított super plank: fekvőtámasz alapállásból alkartámaszba (plankbe), váltott karral (ide kattintva láthatja, mi a super plank, a fordított változatban fekvőtámasz alapállásból indulunk) – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp terpeszugrás – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp guggolásból felugrás – 10 mp pihenés könnyű helyben járással 20 mp kitörés hátra váltott lábbal – 10 mp pihenés könnyű helyben járással

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink