Kezdő amatőr sportolók egyik legnagyobb dilemmája: vizet vagy izotóniás italt kellene inni edzés közben? Segítünk eligazodni az információtengerben!

Víz vagy izotóniás ital – Melyiket fogyaszd edzéshez?

 

edzés izotóniás ital frissítés

Az izotóniás ital fogyasztása általánosságban a 60-90 percet meghaladó edzések során ajánlott
Fotó: Shutterstock

Mozgásformától függ

Alapvetően a víz a legjobb szomjoltó, az elsődleges folyadékpótló ital a víz legyen. Átlagosan napi 1,5-2 liter folyadékbevitelre van szükség, de ez egyénenként eltérhet – függ a fizikai aktivitástól, az egészségi állapottól, az időjárástól stb.. Amennyiben egy óránál kevesebbet sportol, nem lesz szüksége semmilyen extra kiegészítésre vízivás tekintetében. Egy laza séta, egy aerobik- vagy spinningóra esetén bőven elég sima vizet tölteni a kulacsba. Azonban ha versenyen veszel részt (ez lehet rövidebb, mint 60 perc) vagy másfél óránál hosszabb állóképességi edzést végez, akkor a megfelelő teljesítmény fenntartásához nem lesz elég a csap- vagy az ásványvíz, ilyenkor az izotóniás ital fogyasztása is ajánlott.

 

Az energiaital NEM izotóniás ital!

Az energiaital edzés közbeni folyadékpótlásra teljesen alkalmatlan! Energiaitalt legfeljebb edzés előtt érdemes innod, ha nagyon fáradt vagy, és szeretnél kicsit felpörögni. De ezek az üdítők szénsavasak, ami sportolás során, lássuk be, nem túl praktikus. Energiaitalból kapható alakbarát, cukormentes verzió, ezzel szemben az izotóniás italok kicsit sem diétásak. Sőt kifejezetten magas a cukortartalmuk, de ennek fontos funkciója van!

 

 

Mit jelent az izotónia?

Az izotónia szó a szervezetben található folyadékok koncentrációját jelöli, hiszen nem csak a mennyiség számít. Sportolás során a vér besűrűsödik, ezért romlik a keringés és az izmok vér- és oxigénellátottsága is. Például a tejsav lebontása és elszállítása is lassul, ez a gyors teljesítményromlás oka.

A frissítés szempontjából nemcsak az ital megfelelő koncentráció fontos, hanem az összetétele is! Sima vízzel nem tudod pótolni hosszú edzés alatti izzadás során elveszített sókat, ionokat, elektrolitokat, magnéziumot, kalciumot és így tovább. Ám ezek nélkülözhetetlenek az izmok működési zavarainak – például görcsök – elkerüléséhez, ezért (is) hasznos a sportital fogyasztása a 60-90 percet meghaladó sporttevékenység során.

 

Miért kell cukor az izotóniás italba?

Sportolás során elkezd jelentősen csökkenni a vércukorszint, ez pedig rosszulléthez vezet. Először csak gyengülés lép fel, majd romlik a mozgáskoordinációd, a koncentrációd. Hosszú távon komoly tünetek is felléphetnek, mint a szédülés és az ájulás. Ennek elkerülése érdekében hosszabb vagy maximális teljesítmény közeli edzésmunka során stabilizálni kell a vércukorszintet. Az izotóniás italok tartalmaznak egyszerű cukrokat, például szőlőcukrot, amik gyorsan, akár 1-2 perc alatt megemelik a vércukorszintet. A fruktóz, vagyis gyümölcscukor egyszerű cukor, de kicsit lassúbb a hatása, hiszen először a máj átalakítja szőlőcukorrá, és úgy kerül a vérbe. Ez nagyjából 6-8 perc. Az ideális vércukorszint megtartásának érdekében az izotóniás italokban vannak összetett cukrok is, amik még később kerülnek be a vérbe.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.