A nyári hőség igencsak megnehezíti a futók dolgát, de aki komolyan veszi a futást, az ilyenkor sem áll le az edzésekkel. Ha megfogadod tanácsainkat, könnyebben fogsz megbirkózni a meleggel.

A nyári futás 10 fontos szabálya

1. Hidratáció

Nincs semmi meglepetés: a nyári futás során a kulcs a megfelelő hidratációban rejlik. Amennyiben egy óránál rövidebb futóedzésre készülsz, igyál meg kb. 2,5 dl vizet, ha pedig ennél hosszabb időre indulsz futni, nagyjából fél liter folyadékot fogyassz el körülbelül fél órával az indulás előtt. A nagy melegben futás közben is szükség van a folyadék- és elektrolitpótlásra (főleg hosszabb futások során), ebben segíthet a víz mellett az izotóniás ital. Edzés után szintén fontos a vízveszteség pótlása!

2. Hűtsd magad!

Egy futó a nyugalmi állapotnál harmincszor több hőt termel edzés közben. Ezt hűvösebb időben a szervezet hamar leadja a bőrön keresztül. Vagyis a szervezet izzadás révén próbálja hűteni magát. Valamivel tovább tudod tartani a hűs hatást, ha a nyári futás előtt veszel egy hideg zuhanyt. Szuper praktika lehet még a vizes sapka, vizes csuklószorító vagy karszár, egy nedves törülköző a nyakba, esetleg pár jégkocka a sportmelltartóba.

3. Kerüld a napot!

Próbáld minimalizálni a nap melegítő hatását. Felejtsd el nyárra a fekete színt, öltözz minél világosabb árnyalatokba, és mindenképp valamilyen jól szellőző, technikai anyagból készült ruhadarabot viselj. A pamutból készült felsőket inkább ne használd sportolásra, pláne ne hőségben, mert nem vezetik el az izzadságot. Tegyél a fejedre baseballsapkát, a szem védelméért egy jó sportnapszemüvegre is szükséged lesz.

Futás: 5 km-es edzésterv kezdőknek

4. Pulzuskontroll

Ha melegben futsz, mindenképp ügyeljen a pulzusodra, és igyekezz az alacsonyabb tartományokban maradjon. Amennyiben nincsen pulzusmérő órád, rendszeres időközönként állj meg, tapintsd ki kézzel, és úgy számold le. Extrém körülmények között fő a biztonság!

5. Mikor fuss?

A nyári hónapokban mindenki igyekszik a kora reggeli vagy esti órákra időzíteni a mozgást, hogy elkerülje a legmelegebb időszakot. Ez persze logikus és jó döntés, ám ha nyári versenyre készülsz, előfordulhat, hogy a megmérettetés belecsúszik a legforróbb napszakokba. Ha ehhez nem vagy hozzászokva, a versenyen könnyen kikészülhetsz. Ezért fokozatosan szoktasd magát a meleghez laza, könnyű edzésekkel, később pedig, ha bírod, növelheted az intenzitást. Ha úgy érzed, nagy melegben már az edzés is megterhelő, gondold át, hogy biztosan akarsz-e indulni az adott eseményen. Remélhetőleg ősszel is lesznek versenyek, tehát nem maradsz le semmiről.

nyári futás

Nyári futások: nagy melegben érdemes alacsonyabb intenzitással, mérsékelt tempóban futni
Fotó: Shutterstock

6. Napvédelem

Sose felejtsd el bekenni magad edzés előtt legalább fél órával napvédő készítményekkel. Kaphatók kifejezetten vízálló, sporthoz fejlesztett naptejek is. Ne hagyd ki egyik testrészedet sem, a nyakadat (hátul is), dekoltázsodat, térd- és könyökhajlatot is krémezd be alaposan. Az arcára használhatsz speciálisan arcra kifejlesztett gélt.

Így kezdj el futni 4 lépésben – A futóedző tanácsai

 

7. Figyelj az intő jelekre

Ha rosszul érzed magad, szédülsz, hányingered van, görcsölnek az izmaid, azonnal állj meg, menj árnyékba, ülj le és igyál. Ne próbálj hősködni, nem éri meg kockáztatni egy komolyabb rosszullétet, kórházi kitérőt.

DF-tipp:

Ha máskor nem is, meleg időben, a nyári futás alkalmával érdemes edzőpartnert keresned, így tudjátok egymást figyelni, és ha ne adj’ isten baj van, segíteni a másiknak.

8. Árnyékba!

Próbálj olyan útvonalat keresni, amelynek a nagy része árnyékos részen halad. A forró „betondzsungelt” lehetőség szerint kerüld, inkább parkos, erdős részeket válassz. Ha mégis a városban futsz, akkor mindig menj át az árnyékos oldalra.

9. Ne most próbálj rekordot dönteni

Ne nyáron próbáld megdönteni az egyéni rekordodat. Ilyenkor inkább a forma megtartása a cél, valamint tapasztalat, rutin és a kilométerek gyűjtése az őszi versenyekre.

Tájfutás: játszva versenyezni a természetben

10. Biztonság

Sose indulj el – pláne kánikulában – pénz és feltöltött mobiltelefon nélkül. Így, ha kell, tudsz venni rosszullét esetén innivalót, vagy ha szükséges, segítséget is hívhatsz. Fontos, hogy mielőtt elindulnál edzeni, mindig tájékoztasson valakit, hogy merre és mennyi időt tervez futni.

 

Újra rá akartam találni a futás örömére”

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink