Idén 50 éves a Magyar Tájfutó Szövetség! Maga a sportág néhány évtizeddel hosszabb életű, majd’ száz éve már, hogy megrendezték az első versenyt hazánkban. A tájékozódási futás azóta is az egyik legizgalmasabb atlétikai sportág, hiszen nemcsak izom, kitartás, de ész is kell hozzá!

Tájfutás: játszva versenyezni a természetben

 

tájfutás

A tájfutás eredete Skandináviába nyúlik vissza, hazánkban 1925-ben rendezték az első versenyt
Fotó: Shutterstock

A kezdetek

A hűvösvölgyi Balázs kocsmában 1925. január 11-én nagy volt a tolongás. Nem a megszokott tömeg várakozott: mindenféle sportolók, futók, sífutók, tornászok, lelkes természetjárók gyülekeztek, hogy egy addig ismeretlen sportágban mérjék össze erejüket, gyorsaságukat, leleményüket. A sportolókat Ripszám Henrik atléta (aki nem mellesleg festőművész is) hívta össze: tájékozódási versenyt szervezett! A hegyvidéken, nagy szintkülönbséggel, trapéz alakú pályán kellett végigérnie az indulóknak – így kezdődött hazánkban a tájfutás története.

Ripszám e versenyt nem maga találta ki. A fiatalember a háború során orosz hadifogságba esett, ahonnan Svédországon keresztül tért haza. Az északi országban töltött idő alatt ismerkedett meg a tájfutással. A sport kialakulása a katonákhoz köthető: a siker érdekében nem elhanyagolható, ha a sereg tagjai ismerik a terepet, jól tájékozódnak. Az 1800-as évek végén a svéd kadétokat jól kiképezték e téren is, a rendelkezésükre bocsátott katonai térképek pedig a század végére a civilek előtt is ismertek lettek, hasznát vették kirándulók, sportolók. Nem sok idő telt el, mire megszervezték az első versenyt az 1890-es években. A rendező ország az akkor perszonálunióban létező Svédország és Norvégia volt.

Szóval mire a mi Henrikünk Svédországba érkezett, az északi országban a tájfutás ismert és népszerű sportág volt. Hazajövetele után hosszú ideig tervezte az első magyar versenyt, ami bár sikerrel zárult, és a sajtó is nagy lelkesedéssel számolt be róla, a folytatásra mégis jó pár évig várni kellett.

 

A tájfutás magyar bajnokai

A harmincas években a turisták körében lett népszerű a teljesítményalapú kirándulás, ahol a túraútvonalat bizonyos pontok érintésével kellett teljesíteni. A szocializmus idején az államtérképek titkossá tétele nemigen segítette a sportág széles körű elterjedését. Az igazán nagy, hazai és nemzetközi versenyekre csak a következő évtizedekben került sor. Magyarország az élen járt, 1961-ben a Nemzetközi Tájfutó Szövetség alapításakor bábáskodott hazánk is, kilenc másik ország mellett.

Az 1970-es év nem csak az MTFSz megalapítása miatt emlékezetes. Kereken ötven éve szerezte meg ugyanis első világbajnoki…

Közzétette: Magyar Tájékozódási Futó Szövetség – 2020. május 19., kedd

 

A hazai szövetség (Magyar Tájékozódási Futó Szövetség) 1970-ben alakult, sportolóink pedig szinte azonnal „felírták” magukat a nemzetközi versenytérképre magukat. 1970-ben az NDK-ban rendezett vb-n a magyar női váltó (Monspart Sarolta, Hegedüs Ágnes, Horváth Magda) ezüstérmet szerzett. Monspart Sarolta 1972-ben egyéniben is nyert világbajnokságot: a Csehszlovákiában rendezett versenyen ő volt az első nő, aki nem skandinávként lett a világ legjobbja (Saci már 1964-ben magyar bajnok lett, és ezt a címet összesen 14-szer nyerte el). Oláh Katalin pedig kétszeres világbajnokként öregbítette hazánk hírnevét, 1991-ben és 1995-ben volt a leggyorsabb. Ahhoz, hogy a világbajnokságokon dobogós helyezéseket elért magyarokat, illetve az országos bajnokokat név szerint említsük, kevés e lap terjedelme.

 

Tudta?

Az első, kifejezetten tájfutás céljára készített térkép 1964-ben jelent meg.

 

Monspart Sarolta tájfutás

A magyar tájfutás és női közösségi futás legendás alakja: Monspart Sarolta
Fotó: Facebook/Magyar Tájékozódási Futó Szövetség

Tájfutás: Játék az erdőben

Miről is szól a tájfutás? Ahogy a neve is elárulja: tájékozódási verseny, vagyis több mint terepfutás. A versenyzőknek nemcsak az a feladatuk, hogy minél gyorsabban célba érjenek – nem mintha ez olyan egyszerű lenne, hiszen hegyen-völgyön, árkon-bokron át, változatos terepviszonyok között kell teljesíteni a távot –, de menet közben érinteniük kell a kijelölt pontokat is. Ehhez tájoló és térkép, na meg az ész, a tájékozódási készség és a gyors döntési képesség van segítségükre. Vagyis egyáltalán nem elég, ha valaki fizikálisan felkészült, mivel ha fejben „nincs ott”, az komolyan hátráltatja nyerési esélyeit. A tájfutás egyben igen különleges játék, amelyben egyesül a futás élvezete és a versengés izgalma – az pedig, hogy mindeközben időnk nagy részét a természetben töltjük, csak hab a tortán.

Nemzet Sportolója: Boldog vagyok, el is pityeredtem – Monspart Sarolta

 

Tájkerékpár, sítájfutás

Az elmúlt évtizedekben a tájékozódási futás számos szakága született meg, ilyen például a tájkerékpár (a távot nem futva, hanem két keréken kell teljesíteni), a Trail-O a mozgáskorlátozottak számára kialakított versenytípus, a sítájfutás pedig a sífutás és a tájfutás hibridje. A tájékozódási futás, holott 70 országban rendeznek versenyeket és világszerte rendkívül népszerű, egyelőre nem olimpiai sportág.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.