Mivel a futás egyre népszerűbb sport, nem írhatunk vagy beszélhetünk róla eleget. A kezdőket érintő leggyakoribb bakikról, valamint a legfontosabb tudnivalókról mesél kérdeztük a futóedzőt.

Hogyan kezdj el futni? – Hasznos tanácsok a futóedzőtől

Hol rontjuk el?

„A legnagyobb hiba, amikor valaki elkezd futni vagy egyénileg felkészülni bármilyen versenyre, hogy túl gyors tempót választ. Fontos, hogy a kezdet kezdetén olyan legyen a tempó, hogy még alacsony pulzusszámon tudjunk dolgozni – mondja Szántó Nelli futóedző. – Ezt egy drága pulzusmérő óra nélkül is könnyen tesztelni tudjuk. Ha futás közben szépen, egyenletesen tudunk beszélgetni valakivel, akkor jó a tempó. Ha már kapkodjuk a levegőt, akkor lassítanunk kell. A futás lényege kezdetben ugyanis nem az, hogy lefussuk a kitűzött margitszigeti kört, és a végén összeesve kiterüljünk a fűben, hanem az, úgy fussunk, hogyha azt mondaná valaki, nyomjunk le még egy kört, gond nélkül meg tudnánk tenni.”

futás, téli futás

Fotó: Shutterstock

 

Futás: 5 km-es edzésterv kezdőknek

 

A futás alapja: az állóképesség megszerzése

Főleg kezdőként az emberek többsége nem rendelkezik alap-állóképességgel, enélkül viszont nincs hova építkezni. Ha valaki nem tudja lekocogni a margitszigeti kört, akkor nincs mese, kezdetben csak gyalogolni szabad.

„Sokan lebecsülik a séta jelentőségét, pedig ez a futás előszobája, ezzel hangolódunk rá a dologra. Ha futásra adjuk a fejünket, első lépésként nem árt állapotfelméréssel kezdeni. Keressünk rá, hogy a közelünkben hol tartanak terheléses vizsgálatot, ahol a teljesítménydiagnosztika során kiderítik, milyen pulzusszámon kell elkezdenünk futni. Van erre egy matematikai képlet is, amely a 220 mínusz életkor értéket mint maximális pulzust veszi alapul, és ennek az értéknek az 50-60 százalékát tekinti 1-es, regenerációs zónának, de ez csupán egy becsült érték, ezért érdemes egyénileg elvégezni ezt a felmérést, ha igazán pontos képet akarunk kapni.”

 

Fogyás futással? Ezeket az alapszabályokat tartsd szem előtt!

 

Kezdjük lassan, futás és séta kombinációjával

„Az állapotfelmérést követően kezdetben séta és futás kombinációval építem fel az edzéseket. Ez mindenkinél eltérő és az egyén aktuális állapotától függ, hogy mennyit és milyen időközönként iktatunk be sétálós szakaszokat. Természetesen a legelején ez pont fordítva történik, a séta közé illesztjük be a kocogós részeket. Egy bizonyos idő elteltével fokozatosan növeljük a lefutott mennyiséget és ezzel együtt csökkentjük a sétát, de azt azonban fontosnak tartom, hogy az edzés ütemezett legyen, és csak az előre meghatározott részeken lehessen sétálni (pl. 4 x 8 perc kocogás, közte 2-2 perc séta). Ez a módszer segít kilépni a komfortzónából, mert nem akkor sétálhatunk, amikor pszichésen kezdenénk feladni, hanem akkor, amikor letelik az idő. Ha már ekkor úgy érezzük, hogy akár 10 percet is le tudnánk futni egyszerre, akkor is meg kell állni. Ez a technika abban is segít, hogy megismerjük a komfortzónánk határait és megtanuljuk beosztani az erőnket úgy, hogy képesek legyünk hosszabb távok megtételére is.”

 

Az alapok után: a futótempó fejlesztése

Azután van értelme a gyorsaság és az anaerob állóképesség fejlesztésének, ha már elértünk egy bizonyos alap-állóképességet. Erre a célra érdemes beépíteni az edzéstervbe a fartlek típusú edzés, ami a gyorsabb és lassabb futások ismétlését jelenti; valamint az intervall edzés, amikor teljes erőből (magas intenzitással) teljesítünk bizonyos ideig vagy szakaszon át, közte pedig pihenünk.

Gyorsabban, erősebben! Dinamikafejlesztő gyakorlatok futóknak

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink