A kezdő futók is tudják, hogy futócipőt csak a futócipőboltból veszünk. Na de az sem mindegy, hogy onnan milyet! Mert bizony lehet akármilyen menő vagy drága a kinézett darab, ha nem passzol a lábunkhoz, a sérülés garantált.

Lábdiagnosztika személyre szabva – Mert a „futóműved” megérdemli!

A lábboltozat vizsgálata

Mielőtt választanál, ne maradjon el a lábdiagnosztika! Bízd a munkát szakemberre, vizsgáltasd meg a lábboltozatot, a boka süllyedésének mértékét, illetve érdemes egy átfogó mozgáselemzést is elvégeztetni.

– Képalkotó vizsgálat segítségével mérhetjük fel a talpboltozat süllyedését, különböző deformitásait. Ami, tévedés ne essék, nem csak az idősek problémája – hívja fel a figyelmet Stépán Zsolt, a Podisport futómozgás-koordinációs terapeutája, távfutó szakedző, maga is futó. – A lábboltozat torzulása civilizációs probléma. Az elmúlt száz évben ugyanis szépen lebetonoztunk mindent, az ízületeinket pedig puha cipővel védjük; ez jó, de a talpboltozatot tartó „ezernyi” apró izom így nem fejlődik. A támasztott cipő és a talpbetét, ami tartja a lábat, csak mint mankó segít, az izmokat nem erősíti. Ezért kell beiktatnunk a mindennapjainkba a talptornát: időnként mozgassuk át a lábujjakat, eddzük a talpizmokat kisebb labdák, partvisnyél vagy akár papírgalacsinok segítségével végzett gyakorlatokkal.

 

Így kezd el futni! – A futóedző tanácsai

 

Mikor kell a támasztott cipő?

– A boka körülbelül ötfokos dőlése természetes. Amennyiben ennél nagyobb a befelé dőlés szöge, akkor szükség van a támaszra, amit a cipő talpában (belboka alatti részen) lévő habanyag erősítésével (keményítésével) érnek el. Ha viszont a süllyedés normál tartományon belüli, nem szabad támasztott cipőt venni: túlságosan kitolná a bokát, ártana az inaknak, a sérülés garantált hosszú távon… – magyarázza a szakember.

 

Korrekció talpbetéttel

Sok esetben a két talp és a bokák süllyedése nem azonos, a sportcipőket azonban egyformára gyártják. Mi a teendő, ha az egyik lábnál jelentősebb a boltozat vagy a boka süllyedése?

– A cipőt mindig az erősebb lábhoz igazítjuk, tehát ha az egyik láb szépen áll, akkor szigorúan tilos támasztó cipőt venni. A problémát talpbetéttel lehet korrigálni a másik láb esetében. A talpbetét, ahogyan a szemüveg is, személyre szabottan működik igazán jól, nem érdemes tehát például a szupermarketben árult terméket venni. Csak a pontos lábdiagnosztika után, szakember által készített modell segíthet – hangsúlyozza a terapeuta.

 

Így lesz teljes a kép

A talp és a boka állapotának elemzése mellett érdemes teljes mozgás-, illetve akár terheléses vizsgálaton is részt venni. A szakember így teljes képet kap arról, mennyire terhelhetők az ízületeink, izmaink, szükséges-e esetleg gyógytorna, egyéb kiegészítő edzés, erősítés ahhoz, hogy sokáig futhassunk sérülésmentesen.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink