A kezdő futók is tudják, hogy futócipőt csak a futócipőboltból veszünk. Na de az sem mindegy, hogy onnan milyet! Mert bizony lehet akármilyen menő vagy drága a kinézett darab, ha nem passzol a lábunkhoz, a sérülés garantált.

Lábdiagnosztika személyre szabva – Mert a „futóműved” megérdemli!

A lábboltozat vizsgálata

Mielőtt választanál, ne maradjon el a lábdiagnosztika! Bízd a munkát szakemberre, vizsgáltasd meg a lábboltozatot, a boka süllyedésének mértékét, illetve érdemes egy átfogó mozgáselemzést is elvégeztetni.

– Képalkotó vizsgálat segítségével mérhetjük fel a talpboltozat süllyedését, különböző deformitásait. Ami, tévedés ne essék, nem csak az idősek problémája – hívja fel a figyelmet Stépán Zsolt, a Podisport futómozgás-koordinációs terapeutája, távfutó szakedző, maga is futó. – A lábboltozat torzulása civilizációs probléma. Az elmúlt száz évben ugyanis szépen lebetonoztunk mindent, az ízületeinket pedig puha cipővel védjük; ez jó, de a talpboltozatot tartó „ezernyi” apró izom így nem fejlődik. A támasztott cipő és a talpbetét, ami tartja a lábat, csak mint mankó segít, az izmokat nem erősíti. Ezért kell beiktatnunk a mindennapjainkba a talptornát: időnként mozgassuk át a lábujjakat, eddzük a talpizmokat kisebb labdák, partvisnyél vagy akár papírgalacsinok segítségével végzett gyakorlatokkal.

 

Így kezd el futni! – A futóedző tanácsai

 

Mikor kell a támasztott cipő?

– A boka körülbelül ötfokos dőlése természetes. Amennyiben ennél nagyobb a befelé dőlés szöge, akkor szükség van a támaszra, amit a cipő talpában (belboka alatti részen) lévő habanyag erősítésével (keményítésével) érnek el. Ha viszont a süllyedés normál tartományon belüli, nem szabad támasztott cipőt venni: túlságosan kitolná a bokát, ártana az inaknak, a sérülés garantált hosszú távon… – magyarázza a szakember.

 

Korrekció talpbetéttel

Sok esetben a két talp és a bokák süllyedése nem azonos, a sportcipőket azonban egyformára gyártják. Mi a teendő, ha az egyik lábnál jelentősebb a boltozat vagy a boka süllyedése?

– A cipőt mindig az erősebb lábhoz igazítjuk, tehát ha az egyik láb szépen áll, akkor szigorúan tilos támasztó cipőt venni. A problémát talpbetéttel lehet korrigálni a másik láb esetében. A talpbetét, ahogyan a szemüveg is, személyre szabottan működik igazán jól, nem érdemes tehát például a szupermarketben árult terméket venni. Csak a pontos lábdiagnosztika után, szakember által készített modell segíthet – hangsúlyozza a terapeuta.

 

Így lesz teljes a kép

A talp és a boka állapotának elemzése mellett érdemes teljes mozgás-, illetve akár terheléses vizsgálaton is részt venni. A szakember így teljes képet kap arról, mennyire terhelhetők az ízületeink, izmaink, szükséges-e esetleg gyógytorna, egyéb kiegészítő edzés, erősítés ahhoz, hogy sokáig futhassunk sérülésmentesen.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Egyszerű módszerek, hogy elkerüld a túlevést
Az ünnepi időszakban bizony nehéz mértéket tartani. De ha napokig, hetekig kontroll nélkül sokat eszünk, rövid időn belül jelentős súlytöbbletre tehet szert. Íme, néhány bevált jótanács a túlevés kiküszöbölésére.
„Az én sikersztorim” felhívás nyertesei
Köszönjük, hogy jelentkeztetek felhívásunkra, melyet „Az én sikersztorim” címmel hirdettünk meg, Béres Alexandrával együttműködésben.
Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá.
Együnk jót, és tegyünk jót!
Akár home office-ban dolgozunk, akár bejárunk a munkahelyünkre, rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha házhoz rendeljük a kedvenc ételeinket – ezzel ráadásul a kedvenc éttermeinket is támogatjuk!
Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol
Teljesen normális, ha télen a rosszul fűtött irodában didergünk. Ám ha folyton fázunk, még akkor is, ha a meleg szobában ülünk, akkor talán valami bajt jelez a szervezetünk.
Edzd az akaraterőd! – Az ünnepek környékén jól jön
Az ünnepek közeledtével valószínűleg nagyobb szükséged lesz az akaraterődre, mint az év többi részében. Itt az ideje, hogy rágyúrj egy kicsit ezzel az edzéstervvel.
7 elterjedt mítosz a pilatesről
A pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról. Íme, a leggyakoribb tévhitek – és a cáfolatok!
Hónapokig tarthat, míg a COVID-19 után a tüdő egészsége helyreáll
A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.