Az ízületek védelméről nemcsak sportolás közben, de a mindennapi tevékenységek közben is gondoskodni kell. A fájdalommentes, aktív élethez ad tippeket sportoló és gyógytornász, hogy hajlékony és rugalmas maradj.

Aktív élet sérülésmentesen, avagy ezért fontos az ízületek védelme!

Testünk azon pontjain helyezkednek el az ízületek, ahol két vagy több csont találkozik. Nagyon fontos szerepet játszanak a különféle mozgásokban, nélkülük a csontváz egyszerűbb felépítésű és merev lenne.

Többféle ízületvédő készítmény kapható – ezt bizonyára tudod a reklámokból. Az elnevezés azonban csalóka, hiszen ezek valójában ízületi tápanyagok, amelyeket megelőző jelleggel alkalmazhatunk, és nem akkor, amikor már kialakult a probléma. Sajnos a közhiedelemmel ellentétben ezek a készítmények nem töltenek be védő funkciót, inkább csak tápanyagok, kenőanyagok az ízületek számára. Az ízületi bántalmakat jól kezelhetjük glükózaminnal (a porcok és a szinoviális folyadék legfontosabb összetevője, amely az ízületek erős kötéséért, kipárnázásáért, stabilan tartásáért felelős), ómega-3 zsírsavakkal, amelyek hidratálják a száraz, törékeny ízületeket, és ezzel hozzájárulnak egészségük megőrzéséhez, valamint kurkumával, amely erőteljes gyulladáscsökkentő hatása révén segít a gyulladások és a fájdalom mérséklésében.

 

Mi állhat a térdfájdalom hátterében? Így előzd meg vagy kezeld a problémát!

 

Az ízületek védelme sportolás közben

– Sokan pánikszerűen kezdenek sportolni, bízva a gyors és látványos eredményben. Gyakran a türelmetlenség vezet oda, hogy nem megfelelően állítják össze az edzéseiket – mondja Béres Alexandra fitneszvilágbajnok, edző. – A fokozatosság nem csak az edzettség és a motiváció megőrzése szempontjából elengedhetetlen, hiszen lényeges felkészíteni, megerősíti az izmainkat, ízületeinket.

Fontos, hogy meggondoltan, jól felépített edzésterv szerint haladjunk, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a sérüléseket.

– Alapvető szabály, hogy testedzés előtt mindig alaposan melegítsük be az izmainkat, ízületeinket, ezután jöhet a személyre szabott edzés, majd nyújtással vezessük le a terhelést. Figyeljünk arra, hogy egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat is iktassunk be a testmozgás valamelyik részébe, hiszen a stabilizált ízületek kevésbé sérülékenyek. A megfelelő ruházat, a különböző védőfelszerelések használata szintén lényeges. Nem elég, ha a sportcipőnk kényelmes, emellett illeszkednie kell a lábunk formájához, méretéhez, ízületeink állapotához. Egy kisebb sérülés vagy szakadás 3-6 hét alatt magától is meggyógyulhat, de súlyosabb esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz. Egy egyszerű bokasérülés maradandó elváltozást okozhat a térdízületben, majd a probléma a csípőízületben folytatódhat, míg végül a gerincoszlopban is érezzük a kellemetlen tüneteket. Soha ne várjuk meg a komolyabb panaszok kialakulását!

 

Ez is érdekelhet: Miért fontos fejleszteni az egyensúlyt?

 

Védelem a hétköznapokban

Az egyik fő szabály, hogy ne hagyjuk az ízületeinket statikusan véghelyzeti pozícióban. Rajnay Kata gyógytornász segítségével végignézzük a leggyakoribb kihívásokat.

Ágyból felkelés:

A felülésnek megfelelő lendületes felkelés következtében nagy erejű hátrafelé irányuló nyomás éri a porckorongokat, és fokozódik a hasűri nyomás. Az éjszakai alvás folyamán a porckorongok feltöltődnek folyadékkal, ezért nagyobb problémát okozhat, ha rendszeresen így kezdjük a napot. Javaslom, hogy háton fekvő helyzetben húzzuk fel talpon a lábainkat, forduljunk az oldalunkra, és lassan, a felül lévő karunk segítségével toljuk fel magunkat, miközben a lábainkat lassan leengedjük.

derékfájás megelőzése helyes ülés ízületek

Az ülés és az emelés helyes (felső sor) és helytelen (alsó sor) módjai
Fotó: Shutterstock

Cipőhúzás:

Előrehajlás helyett inkább üljünk le, és húzzuk fel az egyik lábunkat, ez megkönnyíti az öltözködést, vagy guggoljunk le, hogy csökkenjen a nyújtott láb és a maximális előrehajlás okozta statikus feszítés a derékon és a perifériás idegeken.

Emelés:

Figyeljünk rá, hogy nehezebb tárgyak emelése közben hajlítsuk be a térdünket, és használjuk a combizomzat erejét is. A hasunkat és a fenekünket meg kell feszíteni, hogy stabilizálni tudjuk a derekunkat.

Házimunka:

Feszítsük meg a fenekünket, és húzzuk be a hasunkat, ugyanis ezáltal megfelelő támaszt adunk a derekunknak. Végezetül – ha netán azt gondolnánk, mindegy, hogyan pihenünk – íme, a helyes „kanapézás” receptje: mindig legyen megtámasztva a derekunk és a nyakunk; ne üljünk egyenes derékkal és nyújtott lábbal!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink