Az egyensúly fejlesztését nem szabad elhanyagolni, nemcsak akkor, ha sokat sportolunk, de úgy általában sem, hiszen sokféle élethelyzetben szükség lehet e képességünkre.

Miért fontos fejleszteni az egyensúlyt?

Általában két lábon állunk a talajon, vagy épp napi nyolc órában ülünk, ezért nem is csoda, ha nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget a jó egyensúlyozó képességnek. Hiszen manapság már nem kell sziklákon és erdőkön keresztülvergődve eljutni valahova: csak beszállunk a kocsiba, felszállunk a tömegközlekedési eszközökre, azt a pár lépést gyalog meg majd csak túléljük valahogy… Az egyensúly fejlesztését azonban nem szabad elhanyagolni! Varga Zoltán személyi edző tippjeivel könnyen felmérhetjük, vajon nekünk is ideje lenne-e elkezdeni egy bosun egyensúlyozni.

TESZTELJÜK!

Azt, hogy milyen szinten is áll az egyensúlyozó képességünk, a következő módon tudjuk tesztelni: álljunk meg egyenesen, majd az egyik térdünket két kezünkkel átkulcsolva húzzuk fel szorosan a mellkasunkhoz. Ha a mozdulat közben illegünk-billegünk, netán még el is esünk, akkor biztosan fejlesztenünk kell az egyensúlyunkat.

HOGYAN?

Azokat a gyakorlatokat, amelyeket két lábon állva végzünk, bilaterális gyakorlatoknak nevezik – a legtöbb pedig ilyen. Ahhoz, hogy eljussunk az unilaterális mozgásformákhoz – tehát amikor kettő helyett csak egy pontra támaszkodunk, gyakorolnunk kell a közbeeső lépéseket. Például a guggolás bilaterális gyakorlat, hiszen két lábbal állunk a talajon. A kitörés már egy lépés az unilaterális feladatok felé, hiszen némi egyensúlyérzéket azért megkövetel. A következő fázisban pedig már el is érkeztünk az egylábas deadlifthez, ahol csak az egyik lábunkra támaszkodhatunk. Kitartással pedig még az egylábas guggolás is elsajátítható.

VISZLÁT, BOKAFICAM!

Ha sok egyensúlyfejlesztő gyakorlatot végzünk a bosun, akkor hosszú távon búcsút inthetünk a bokaficamnak és az apró baleseteknek. Ezen az eszközön egyensúlyozva ugyanis meg tudjuk erősíteni a boka izmait és ízületeit, hozzászoktatjuk őket ahhoz, hogy dolgozniuk kell, amikor a test kiesik az egyensúlyi helyzetéből. Ezáltal hamarabb lesz képes reagálni a megváltozott helyzetre és könnyebben korrigálja is majd azt.

AZ IDEGRENDSZER EDZÉSE

Az egyensúlyi gyakorlatokat talán azért iktatják be kevesebben az edzésükbe, mert azokat nem az izomfejlődésért, de nem is a szép alakért kell végezni, hanem azért, hogy az idegrendszerünk is edzésben maradjon. Ez kőkemény koncentráció, nem izommunka. Persze a tartóizmainkat szépen megerősíti, de itt elsősorban az idegrendszer a lényeg.

KÖNNYEBB HÉTKÖZNAPOK

A napi rutin során igen ritkán fordulhatnak elő olyan helyzetek, amikor egy bosuhoz hasonló ruganyos felületű félgömbön kell egy vasgolyót a kezünkben tartva leguggolni. De az edzés során az a cél, hogy túlstimuláljuk az izmainkat és az idegrendszerünket, hogy a hétköznapokban könnyebb legyen. Például, ha a fejünk fölé ki tudunk nyomni egy 12 kilós kettlebellt, akkor egy 5 literes befőttesüveget simán le tudunk majd venni a kamrapolcról.

HOVA IKTASSUK BE?

Mivel elég nagy koncentrációt igényel, általában az edzés elejére javasolt az egyensúlyi gyakorlatok beiktatása. Azonban néha szerencsésebb mégis a végére tenni ezeket – persze csak ha nem egy nagyon kemény edzésen vagyunk túl –, mert az edzés végére már belerázódunk a gyakorlatokba, a külvilágot is ki tudjuk zárni a fejünkből, vagyis jobb eredményt tudunk elérni egyensúlyozás közben. Ezt is, mint mindent, ami a testünkkel kapcsolatos, saját magunknak kell kitapasztalnunk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink