Az egyensúly fejlesztését nem szabad elhanyagolni, nemcsak akkor, ha sokat sportolunk, de úgy általában sem, hiszen sokféle élethelyzetben szükség lehet e képességünkre.

Miért fontos fejleszteni az egyensúlyt?

Általában két lábon állunk a talajon, vagy épp napi nyolc órában ülünk, ezért nem is csoda, ha nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget a jó egyensúlyozó képességnek. Hiszen manapság már nem kell sziklákon és erdőkön keresztülvergődve eljutni valahova: csak beszállunk a kocsiba, felszállunk a tömegközlekedési eszközökre, azt a pár lépést gyalog meg majd csak túléljük valahogy… Az egyensúly fejlesztését azonban nem szabad elhanyagolni! Varga Zoltán személyi edző tippjeivel könnyen felmérhetjük, vajon nekünk is ideje lenne-e elkezdeni egy bosun egyensúlyozni.

TESZTELJÜK!

Azt, hogy milyen szinten is áll az egyensúlyozó képességünk, a következő módon tudjuk tesztelni: álljunk meg egyenesen, majd az egyik térdünket két kezünkkel átkulcsolva húzzuk fel szorosan a mellkasunkhoz. Ha a mozdulat közben illegünk-billegünk, netán még el is esünk, akkor biztosan fejlesztenünk kell az egyensúlyunkat.

HOGYAN?

Azokat a gyakorlatokat, amelyeket két lábon állva végzünk, bilaterális gyakorlatoknak nevezik – a legtöbb pedig ilyen. Ahhoz, hogy eljussunk az unilaterális mozgásformákhoz – tehát amikor kettő helyett csak egy pontra támaszkodunk, gyakorolnunk kell a közbeeső lépéseket. Például a guggolás bilaterális gyakorlat, hiszen két lábbal állunk a talajon. A kitörés már egy lépés az unilaterális feladatok felé, hiszen némi egyensúlyérzéket azért megkövetel. A következő fázisban pedig már el is érkeztünk az egylábas deadlifthez, ahol csak az egyik lábunkra támaszkodhatunk. Kitartással pedig még az egylábas guggolás is elsajátítható.

VISZLÁT, BOKAFICAM!

Ha sok egyensúlyfejlesztő gyakorlatot végzünk a bosun, akkor hosszú távon búcsút inthetünk a bokaficamnak és az apró baleseteknek. Ezen az eszközön egyensúlyozva ugyanis meg tudjuk erősíteni a boka izmait és ízületeit, hozzászoktatjuk őket ahhoz, hogy dolgozniuk kell, amikor a test kiesik az egyensúlyi helyzetéből. Ezáltal hamarabb lesz képes reagálni a megváltozott helyzetre és könnyebben korrigálja is majd azt.

AZ IDEGRENDSZER EDZÉSE

Az egyensúlyi gyakorlatokat talán azért iktatják be kevesebben az edzésükbe, mert azokat nem az izomfejlődésért, de nem is a szép alakért kell végezni, hanem azért, hogy az idegrendszerünk is edzésben maradjon. Ez kőkemény koncentráció, nem izommunka. Persze a tartóizmainkat szépen megerősíti, de itt elsősorban az idegrendszer a lényeg.

KÖNNYEBB HÉTKÖZNAPOK

A napi rutin során igen ritkán fordulhatnak elő olyan helyzetek, amikor egy bosuhoz hasonló ruganyos felületű félgömbön kell egy vasgolyót a kezünkben tartva leguggolni. De az edzés során az a cél, hogy túlstimuláljuk az izmainkat és az idegrendszerünket, hogy a hétköznapokban könnyebb legyen. Például, ha a fejünk fölé ki tudunk nyomni egy 12 kilós kettlebellt, akkor egy 5 literes befőttesüveget simán le tudunk majd venni a kamrapolcról.

HOVA IKTASSUK BE?

Mivel elég nagy koncentrációt igényel, általában az edzés elejére javasolt az egyensúlyi gyakorlatok beiktatása. Azonban néha szerencsésebb mégis a végére tenni ezeket – persze csak ha nem egy nagyon kemény edzésen vagyunk túl –, mert az edzés végére már belerázódunk a gyakorlatokba, a külvilágot is ki tudjuk zárni a fejünkből, vagyis jobb eredményt tudunk elérni egyensúlyozás közben. Ezt is, mint mindent, ami a testünkkel kapcsolatos, saját magunknak kell kitapasztalnunk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.