A legtöbben csak az edzés végén szánnak rá időt, pedig a rendszeres nyújtás kifejezetten egészséges, nem csak az izomláz és a sérülések megelőzése miatt!

A nyújtás jótékony hatásai: nem csak az izomláz ellen jó!

Hasznos lehet legalább egy hosszabb nyújtás beiktatása a heti az edzéstervbe, ugyanis a stretching rengeteg jótékony hatással bír azon túl is, hogy segít csökkenteni a sportsérülések kialakulásának kockázatát. Nézzük, melyek ezek!

 

A nyújtás növeli a hajlékonyságot

A leginkább egyértelmű „haszonnal” kezdjük: minél többet nyújtunk, annál hajlékonyabbá válhatunk. Ez nyilvánvaló, mégis említést érdemel, hiszen a hajlékonyság nemcsak az edzés során, hanem a hétköznapokban is hasznunkra válhat. Kevésbé fájnak majd az ízületeink, és idős korban is mozgékonyabbak lehetünk.

 

A nyújtás enyhítheti a fejfájást

A nyaki, a váll- és a hátizmok merevsége is okozhat fejfájást. Ha rendszeresen nyújtunk, ezek az izmok lazábbak lesznek, és kevésbé kínoz majd a fájdalom, illetve ritkábban szenvedünk majd a fejfájástól.

 

Ezt a 10 perces nyújtást Béres Alexandrával minden nap érdemes elvégezni!

Nyújtás stressz ellen

Nem véletlenül ajánlják stresszes időszakban a jógát és a pilatest: a nyújtógyakorlatok alkalmasak a meditációra is. Egy szorongással, idegeskedéssel töltött nap után ne a magas intenzitású kardiót válasszuk, hanem inkább nyújtsunk. Így az idegeink is kisimulnak.

 

Javítja a tartást

És csökkenti a hátfájást! A megfelelően elvégzett nyújtógyakorlatok, mint már említettük, lazítják az izmokat, erősítik a hátat. Minél gyakrabban végezzük ezeket a mozdulatokat, gyakorlatokat, annál erősebbek, ügyesebbek leszünk, izmaink megerősödnek, így elkerülhetjük a rossz tartásból adódó hátfájást.

 

Jótékony hatással van a keringésre

Nemcsak az izmaink lesznek egészségesebbek, hanem a vérkeringésünknek is jót tesz a rendszeres nyújtás. Ugyanis több vér jut az izmokba, aminek eredményeképp felgyorsul a regenerációs idő, így nagyobb megerőltetés után sem kell a kínzó izomláztól tartanunk.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink