Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!

IGYÁL EGY CSÉSZE KÁVÉT A REGGELI EDZÉS ELŐTT!

Az edzések előtt elfogyasztott koffein segít a központi idegrendszer „felébresztésében”, felpörgetésében, így egy kis extra energiához jutsz, mielőtt belevetnéd magad a kemény sportba. Ráadásul élénkítő hatásának köszönhetően még erősebbnek, gyorsabbnak éred majd magad, és így az edzést is jobban élvezed. Fontos azonban, hogy ne közvetlenül az edzés előtt, hanem fél órával korábban idd meg a csésze kávét. Még az is előfordulhat, hogy a korai koffeinadag a mozgással kiegészítve egész napra feltölt energiával, és már nem is kívánod annyira az újratöltést a nap további részében.

ÉRKEZZ PONTOS TERVVEL AZ EDZŐTEREMBE!

Ha fejben már megtervezted az edzést, sok időt spórolhatsz a teremben: nem ácsorogsz majd tanácstalanul a gépek előtt, célirányosan végezheted az erősítést vagy éppen a kardiót. Mondani sem kell, így nem csak időt spórolsz, de hatékonyabb is leszel. Sokat segíthet a személyi edző korábban összeállított edzésterve is, illetve ha mindig van B terv, például arra az esetre, ha a használni kívánt gép éppen foglalt.

JÖHET A MOTIVÁLÓ ZENE!

Az edzőtermekben általában hangos zene szól, ám, míg néha ez kifejezetten inspiráló, máskor esetleg nem felel meg az ízlésednek és a hangulatodnak. Ilyen esetekre érdemes magadnál tartania egy jó fülest, a telefonon pedig egy felpörgető, sportos lejátszási listát. A kedvenc számaidra ugrálva energikusabbnak, gyorsabbnak, erősebbnek érezheted magad, és talán később is unod el a biciklizést vagy a futást a padon.

KAPCSOLD KI A TELEFONT!

Ha mindenképpen magaddal vinnéd a terembe a telefont, a mozgás idejére tedd repülő üzemmódba vagy kapcsold ki. Ez az idő a mozgásról szól, ne hagyd, hogy egy-két hívás vagy üzenet kizökkentsen a ritmusból.

KEZDD AZ EDZÉST DINAMIKUS BEMELEGÍTÉSSEL!

Akár odakinn, akár teremben edzel, mindenképpen szánj időt a bemelegítésre. Nem csak a sérüléseket kerülheted el, de a kedved is megjön a mozgáshoz – ha esetleg motiválatlanul indultál el otthonról. Dinamikusabb bemelegítés során megemelkedik a testhőmérséklet és a pulzus, bemelegednek az izmaid, így az edzés során még többet hozhatsz ki a gyakorlatokból.

OSZD BE OKOSAN AZ IDŐD!

Maximalizáld a mozgásidőt, minimalizáld a pihenőidőt. Mármint két gyakorlat között. Gyakori hiba, hogy valaki két gyakorlatsor között túl sokat üldögél és nyomogatja a telefonját (ezért is érdemes az öltözőben hagyni a telefont!), ezzel pedig az időt húzza. Különösen problémás ez, ha korán reggel, munka előtt mozogsz és időre kell menni, így aztán kevesebb edzés fér a meghatározott időkeretbe. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy ne hagyj szünetet a gyakorlatok között, sőt! Mindenképpen be kell iktatni kis pihenőket – különben sérüléssel számolhatsz –, de határozd meg előre, hány percet hagysz, és attól ne térj el. Gyorsabb, hatékonyabb lesz, ha betartod a magad által előírt szabályokat.

VEZESS EDZÉSNAPLÓT!

Ha minden alkalom után gondosan feljegyzed, mit és mennyit edzettél, könnyen nyomon követheted a fejlődést. Minden alkalommal, ha sportolni mész, írd fel, milyen gyakorlatokat végeztél, mekkora súlyokat emeltél, hány ismétlést tudtál könnyen elvégezni, milyen gyorsan futottál vagy bicikliztél és így tovább. Összehasonlítva ezeket az adatokat a mérleg vagy éppen a mérőszalag által mutatott értékekkel, így pár hét alatt kirajzolódik majd, milyen sokat formálódott a test az életmódváltásnak köszönhetően. Ez pedig motiválóan hat: ha nincs kedved elindulni a terembe, csak vess egy pillantást az addig elért eredményeidre.

valójában a számok?

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez lesz a kedvenc diétás, nyári sütid: barackos ropogós
Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni. 
Ezért nem mindegy, hogyan pótlod a magnéziumot
A magnézium a szervezet számos folyamatában fontos szerepet játszik, beleértve a vérnyomás és a vércukorszint szabályozását, az energiatermelést és a csontok optimális egészségének megőrzését.
Időnként nem árt egy kis takarítás: használd a turmixok erejét
Ilyenkor tavasszal érdemes kihasználni a rengeteg friss zöldség és gyümölcs gyógyító erejét. Igyunk minden nap turmixokat!
Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.

Ajánlataink