Az ízületi fájdalom sokunk életét nehezíti meg. Előidézheti jelentős súlyfelesleg, de a sokat és intenzíven sportolók is gyakran találkozhatnak efféle fájdalommal, gyulladással. Jó hír, hogy az ízületi fájdalmak megelőzhetők és természetes úton kezelhetők is, ha megfelelő étrend szerint étkezünk. Íme, néhány alapélelmiszer, amelyek rendszeres fogyasztása ajánlott – akár a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt, akár egy sérülésből szeretnénk minél hamarabb felépülni.

Gyulladáscsökkentés természetesen

LENMAGOLAJ

Az ízületvédő étrend alapját képezik az ómega 3 zsírsavban gazdag ételek. Ezt a többszörösen telítetlen, hosszú láncú zsírsavat a szervezet nem képes előállítani, ezért ételekkel kell bevinni a szervezetünkbe, különböző olajos halakkal és növényi olajokkal. Érdemes minél gyakrabban fogyasztani, hiszen az ómega 3 gyulladáscsökkentő hatása közismert. A napi adag az ómega 3 zsírsavban gazdag lenmagolajból egy teáskanálnyi – ennyi pont elég, ha finom dresszinget szeretnénk készíteni a salátánkhoz.

HALAK

Lazac, hering, szardínia – bármelyiket választjuk, jól döntünk, hiszen mindegyik ismert gyulladáscsökkentő. Ómega 3 zsírsavban gazdag halak, amelyeket érdemes minél gyakrabban fogyasztani. Ha lehetőségünk van rá, válasszunk vadlazacot, mert a tenyésztettben kevesebb az ómega 3. Amennyiben nincs lehetőségünk a gyakori halfogyasztásra, együnk minél több tofut, zsenge szójababot, ezek telítetlen zsírsavakban, fehérjében gazdagok, viszont a kalóriatartalmuk viszonylag alacsony.

KURKUMA

A kurkuma egyik fő összetevője a kurkumin nevezetű antioxidáns – ez „festi” jellegzetes sárga színűre a növényt. Ez az antioxidáns gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, nem véletlenül fogyasztják a távol-keleti országokban évezredek óta. Segít leküzdeni az ízületi fájdalmat és csökkenti a duzzanatot. Ajánlott napi egy teáskanálnyit fogyasztani belőle: elkeverhetjük salátával, fűszerezhetünk vele csirkét, de egy mártogatósnak is különleges ízt kölcsönöz.

GYÖMBÉR

A sportolók egyik legjobb barátja: szuperegészséges és ízületvédő, segít a sérülésekből való felépülésben. Remek gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést, vérnyomáscsökkentő és vérhígító hatású, ráadásul fájdalomcsillapítóként is az egyik legjobb választás. Már kevés fogyasztásával is rengeteget tehetünk az egészségünkért: kisebb darabokat reszeljünk a teánkba, limonádénkba, ízesítsük vele a salátánkat.

SZEGFŰSZEG

Most, hogy vége a télnek, sokan búcsút intenek a szegfűszegnek. Pedig ajánlott, hogy egész évben az étrendünk része legyen, hiszen fontos ízületvédő fűszer. Csökkenti a szervezetben a gyulladást, a benne található eugenol nevű vegyületnek köszönhetően. Az eugenol ezen túlmenően a rákmegelőzésben is fontos szerepet játszik, hiszen csökkenti az emberi szervezetre gyakorolt káros környezeti hatásokat. Dobjunk pár darabot a teánkba, naponta háromszor igyunk szegfűszeges forró italt.

CHIAMAG

Ismét csak: ómega 3! Segít a gyulladások leküzdésében, emellett energiával tölt fel, javítja az emésztést és a vérszegénységet, szabályozza a vércukorszintet és az étvágyat. Ugyanakkor túl sokat sem szabad belőle fogyasztani, naponta maximum egy evőkanálnyi chiamagot együnk. Keverjük muffin vagy más sütemény tésztájába, dúsítsunk vele zabkását, ha energiagolyót készítünk, chiamagban forgassuk meg.

CSERESZNYE

Az egyik kedvenc gyümölcsünk antocianin nevű antioxidánsban gazdag, ami segít csökkenteni az ízületi fájdalmat, a gyulladást és a duzzanatot. (Fájdalomcsillapító hatása miatt menstruációs görcsökre is kiváló.) Emellett – gazdag káliumtartalmának köszönhetően – az izomgörcsök átvészelésében is segíthet, fogyasszuk bátran edzés előtt és után is. Mivel frissen viszonylag rövid ideig ehetjük, az év többi részében válasszuk a fagyasztott cseresznyét. Dobáljunk pár szemet a joghurtunkba, zabkásánkba, készítsünk belőle gyümölcssalátát.

Ha ízületi gyulladásból szeretnénk minél hamarabb felgyógyulni, készítsünk belőle smoothie-t: 3 csészényi fagyasztott cseresznyét turmixoljunk el fél csésze citromlével, negyed teáskanál reszelt gyömbérrel, 3 csésze szénsavas ásványvízzel. Az így kapott cseresznyefröccsöt fogyasszuk naponta, legalább egy héten át, hogy segítsük a gyógyulást.

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink