A túlzásba vitt, testünk regenerációs igényét figyelmen kívül hagyó sportolás az ízület túlterheléséhez, izomfájdalmakhoz vezethet csakúgy, mint a mozgásszegény életmód. De mi a helyzet, ha az edzésünk technikailag tökéletesnek mondható, a kellő pihenőket is beiktatjuk, mégis „térdre kényszerít” a fájdalom?

Mi állhat a térdfájdalom hátterében? Így előzze meg vagy kezelje a problémát!

A térdfájdalom lehetséges okai

– A kiváltó ok bármi rendellenesség lehet a térdízületben, de természetesen a környező ízületekből is eredhet a panasz (boka, csípő-medence). Konkrétan a térdízület akkor ad jelzést, ha traumás esemény éri – mondja Rajnay Kata gyógytornász. – Ha a tünetek fokozatosan alakulnak ki, akkor vélhetően a használatból eredő mechanikai probléma a térdfájdalom forrása, amely nem feltétlenül a térdízületből indult.

A helytelen mozgáskivitelezések edzés közben vagy a hétköznapi mozdulatok során, az esetlegesen nem fokozatosan emelt vagy túlzott terhelés, a térdízület környéki izmok rossz keringése és ereje mind-mind okolható a fájdalomért, hiszen a térd környéki disszonancia hátterében nagyon sokszor a térdet körülvevő izmok patológiája áll. Ezek az izmok, mint ahogy említettük, a rossz edzéskivitelezés vagy a rendszertelen testmozgás, esetleg a mobilizálás hiánya kapcsán aszimmetrikusan kezdenek működni, így idővel izomegyensúly-bomlás alakulhat ki, és ez okozza a panaszt, a tünetet a térdkalács körül, a lábszár és a comb különböző részein. Tehát a túl feszes, napi szinten terhelt, ám megfelelően le nem lazított comb-, illetve medence környéki izom, izmok is kiváltó okai lehetnek a panaszainknak. A térdkalács alatt, az izom tapadásánál, a térdkalács fölött vagy mögött, illetve a térd külső vagy belső részein is érezhetünk emiatt fájdalmat.

Mit tehetünk a térdfájdalom ellen?

– Azt biztonsággal javasolni tudjuk a sportolni vágyó térdfájósoknak, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt a térd környéki izmok lazítására, keringésjavítására, mert az sokszor hoz enyhülést – mondja szakértőnk. – A comb elülső részének hengerezése nagyon sokszor csökkenti a térdkalács környéki panaszokat. A comb és a medence külső részének lazítását követően pedig a térd külső részén jelentkező panaszok csökkentését várhatjuk. Amennyiben erre valóban oldódik a fájdalom, akkor tényleg a feszes, tónusfokozott izmok okozhatták a gondot, amiket ezért érdemes a továbbiakban erősíteni is, az optimális tengely mentén.

Ha a fájdalom hengerezésre fokozódik, vagy a térd beduzzad, akkor a további alkalmazás nem javasolt, és erősen ajánlott felkeresni egy szakembert.

Mit mond a sebész-traumatológus sportorvos a térdfájásról? Olvassa el ebben a cikkünkben!

Elsőként erre figyeljünk!

A fentiek mellett érdemes megvizsgálni napi edzésrutinunkat is. Szánunk-e kellő időt a bemelegítésre és a levezetésre, nyújtásra, figyelünk-e a gyakorlataink helyes kivitelezésére? Ezek fontos dolgok, hiszen bármelyik lehet a térdfájdalom panaszának kiindulópontja, nem kell rögtön porckopásra vagy komolyabb térdproblémára gondolnunk.

 

A bemelegítés szabályai

A térdfájdalom elkerülése érdekében figyeljük meg, hogy mekkora hangsúlyt fektetünk a bemelegítésnél a térdünk és a szomszédos területek átmozgatására, mert sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mire is való a bemelegítés. Ez nem egy kötelező rossz, amivel csak az időnk megy el, hanem nagyon fontos része a testünk edzésterhelésre való felkészítésének. Ilyenkor a hétköznapi munkapozíciónk, testtartásunk kapcsán felvett statikus helyzeteket kell feloldanunk, átmozgatni az edzésben részt vevő testrészeinket. Az izmok hengerezésével könnyebben nyújthatóvá válnak, ezáltal inkább képesek lesznek a dinamikus munkára is. Elengedhetetlen a dinamikus bemelegítés során az edzésen használni kívánt izmok aktiválása, ezért stabilizáló és dinamikus alapmozgások végzésére van szükség.

Edzés alatt és után

Sportolás közben nagyon fontos, hogy precízen hajtsuk végre a gyakorlatokat, függetlenül az edzés fajtájától. A helyes sporttechnikai alapok elsajátítása és alkalmazása sok panasztól menthet meg minket. Edzés után pedig ismét kerüljön nagy hangsúly izmaink megfelelő lazítására, nyújtására, hogy a regenerációt segítsük.

– Tehát a kielégítő sportoláshoz optimális idejű bemelegítés, megfelelő tengelyben végzett edzésmunka, kellő idejű levezetés szükséges, de ne hagyjuk ki a sportunkat megfelelően kiegészítő egyéb edzéseket sem, az alapozó-stabilizáló izmok erősítését és a mélytörzs-stabilitás fejlesztését a térdünk védelmében – figyelmeztet a gyógytornász.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink