Aki az ideje nagy részét a számítógép előtt ülve tölti, nem mozog eleget és egyoldalúan terheli a testét, annál gyakrabban fordulnak elő olyan mozgásszervi problémák, mint például a lumbágó.

A csontkovács tanácsai a mozgásszervi problémák megelőzésére, kezelésére

Milyen mozgásszervi problémák léphetnek fel?

– Az emberek többsége mozgásszegény életet él. Így az izmok és az ízületek nincsenek kellően megmozgatva, a mozdulatok sokszor egyirányúak, ezért a test egyik oldala túlterhelődik, megrövidülnek az izmok, a szalagok, és egy idő után a mozgásszervrendszer működésében zavar keletkezik – mondja Sasvári Kolos IMT lágycsontkovács-specialista a mozgásszervi problémák hátterében álló okokról. – Emiatt alakulnak ki a funkcionális ízületi blokkok, például a lumbágó. Szintén gyakori a lumbális L-4-es, L-5-ös csigolyák kiboltosodása és a porckorongsérv. Ezek általában az ülőmunkát végzők, például autóvezetők betegségei. Mozgásbeszűkülésből adódó probléma többek között a befagyott váll szindróma. Számítógép-használat következtében pedig kéztőalagút-szindróma, vagyis kéz-, illetve karzsibbadás is kialakulhat.

Lágyan, fájdalommentesen

A csontkovács feladata az, hogy megszüntesse az ízületek mozgásának beszűkülését, és ezzel életminőség-javulást generáljon. A szakember általában először felméri a beteg állapotát, aztán kilazítja az izmokat, végül pedig kimozgatást végez. Vannak, akik erővel mozgatják ki a csontokat, mások lágy módszereket alkalmaznak, amelyekben nincsenek dinamikus, hirtelen mozdulatok.
Sasvári Kolos szerint a kezelésnek nem kell feltétlenül fájdalmasnak lennie, egyszerű, könnyű lágyszöveti technika is alkalmazható. A finomabb módszer azt is magában foglalja, hogy a szakember kilazítja az izmokat, a szalagokat ahelyett, hogy jól „megropogtatná a csontokat”. Erre azért van szükség, mert ha egy megrövidült szalag elhúzza az ízületet vagy a csontos alapot, akkor hiába kerül vissza kimozgatással a normális állásba, az izom és a szalag továbbra is húzni fogja, ezért valószínűleg újra jelentkezni fog a probléma. A kimozgatás a lágy csontkovácsolásban az utolsó fázis.

Csigolyák és szervek összeköttetésben

– Fontos, hogy a test szimmetrikus legyen és az ízületek a helyükön legyenek – magyarázza a specialista. – A gerincvelőben lévő idegek beidegzik a hozzájuk tartozó szerveket, például az ágyéki idegek a nemi szerveket, illetve a bélrendszert, és ha a csigolyák el vannak mozdulva, akkor emiatt különböző szervi problémák jöhetnek létre. Nagyon kicsi elmozdulásokról van szó, ezért nehéz ezt pontosan felmérni. Ez fordítva is igaz: előfordulhat, hogy azért nem tud valaki valamilyen mozgást végrehajtani, mert az egyik belső szervével van probléma. A szervi elégtelenségek általában tükröződnek a mozgásszervrendszerben is. Például reflux esetén a gyomorszáj elmozdulása miatt a kötőszöveti rétegben összehúzódás jön létre, amitől a hát kissé meggörbül. A viscerális oszteopátiához (a belső szervek manuálterápiája a mozgásszervi problémák, panaszok megszüntetése érdekében – a szerk.) értő szakember a helyére tudja mozgatni a gyomorszájat, és ettől a beteg ki tud egyenesedni. A refluxa megmarad, de a háta nem lesz görbe, javul az életminősége.

 

Gyógyítás fókuszálással

Sasvári Kolos úgy véli, a csontkovácsnak komplexen kell vizsgálnia az egész szervezetet. A hátfájás mögött állhat csont-izom-szalag, keringési vagy zsigeri szintű probléma. Nagy tudás kell tehát az állapot helyes felméréséhez és persze a megfelelő kezeléshez is. Akik jól és eredményesen dolgoznak, arra a területre helyezik a fókuszt, amivel gond van, és nem általános jellegű csontkovácsolást végeznek.

 

Mit tehetünk a mozgásszervi problémák megelőzéséért? Tanácsok a szakembertől

  • Hetente minimum kétszer intenzíven mozogjunk. Végezzünk például gyógytorna-, jóga- vagy pilates-gyakorlatokat.
  • Óriási stressznek vagyunk kitéve nap mint nap. Stressz hatására összehúzódnak, megfeszülnek az izmok, és ez különböző mozgásszervi problémákat generálhat. Ezért nagyon fontos a stresszorok kerülése, valamint a stresszoldás.
  • Remek megelőző, illetve terápiát kiegészítő módszer a masszázs. Az a legjobb, ha képzett masszőr végzi, de SMR-masszázshengerrel saját magunkat is meg tudjuk masszírozni!
  • Ha egy ízület gyulladt, akkor a további roncsolódás megakadályozása érdekében szükség lehet gyulladáscsökkentőre. A fájdalomcsillapító viszont blokkolja a fájdalmat, így a szervezet nem jelzi, hogy baj van, és ez idővel nagyobb problémához vezethet.

 

Fontos!

A csontkovácsolás nem javasolt például vérzékenység és bármilyen traumatikus sérülés, törés, zúzódás, szakadás esetén.

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink