Ki ne érzett volna már tompa vagy éles, szaggató fájdalmat a hátában? A hátfájdalom az egyik leggyakrabban jelentkező panasz, és általában pár napon, esetleg héten belül megszűnik. Kellemetlen, de aggódni nem kell. Előfordul azonban, hogy a hátfájás komoly, veszélyes betegség jele, ezért tartós fájdalom esetén, vagy ha a fájdalom mellett más tünetek is jelentkeznek, keresse fel háziorvosát. Íme, hat olyan betegség, amelynek egyik figyelmeztető jele lehet a hátfájdalom.

Árulkodó hátfájdalom

Hasi aorta aneurizma

Az aneurizma olyan, az éren lévő kiboltosulás, amely az érfal gyengesége miatt alakul ki. A gyengeséget okozhatja genetikai adottság vagy érelmeszesedés is. Veszélyes, mert ha kireped, vérzés alakul ki – minél nagyobb érről van szó, annál nagyobb a vérzés. Éppen ezért az aorta aneurizmájának megrepedése például életveszélyes állapotot okozhat. A hasi aorta aneurizmái az aorta hasat átszelő szakaszán keletkeznek. A hasi aorta aneurizma tünetei: lüktető érzés a hasban és típusosan mély, főképp a hátba kisugárzó fájdalom. A fájdalom súlyos is lehet, ha pedig az aneurizma megreped, megsemmisítő fájdalom jelentkezik az alhasban és a hátban. A hasi aorta aneurizmáinak 20 százaléka reped meg, ez életveszélyes belső vérzéshez vezethet.

Vakbélgyulladás (appendicitis)

A betegség neve félrevezető, hiszen valójában nem a vakbél – a vastagbél első szakasza –, hanem az ahhoz csatlakozó féregnyúlvány gyullad be. Ez a kb. tíz centiméter hosszú, vékony kis tasak elzáródhat növényi mag vagy rost megrekedése következtében, ritkábban valamilyen idegen test vagy daganat eredményeképpen. Az elzáródás miatt romlik a terület vérkeringése, fertőzés alakul ki. Az appendicitis tünetei általában hőemelkedés, hányinger, hányás, és éles fájdalom a gyomornál, az alhas jobb oldalán. Akadnak azonban, akiknél a hát alsó része fáj, különösen gyerekeknél és idősebbeknél jelentkezhet bizarr, különleges tünetegyüttes.

Nőgyógyászati okok

Sajnos a nőknél több minden is kiválthat derék-, illetve hátfájást. Ha a méhet tartó izmok, ínszalagok szülés vagy fizikai megerőltetés következtében erősen megnyúlnak, a méh a hüvelycsatornába süllyedhet. Ez a méhsüllyedés, amely kihat a testtartásra és a járásra, derék- és alsóhát-fájdalmat okozva. De fájdalommal járhat a méhen vagy a méhben kialakuló jóindulatú burjánzás, a mióma is. Orvosi becslések szerint a nők 20–50 százalékánál kialakul ez a daganat, tünetei lehetnek még egyebek között vérzészavar, vizelési panaszok, hasi fájdalmak. A petefészek daganatai vagy a petefészekciszták is okozhatnak derékfájdalmat, illetve a méh tumoros elváltozásai, és a végbél környéki tumorok is.

Okozhat derék- és hátfájást az endometriózis nevű betegség is. Ilyenkor a méh nyálkahártyája leválik a méh faláról, és a méhen kívülre, a hasüregbe – ritkán a tüdőbe, a szívbe vagy az agyba is – kerül. A ciklus folyamán a nyálkahártyasejtek hasonló változásokon mennek át, mint a méhnyálkahártya, ami a menstruáció előtt és annak során erős fájdalmat okozhat. A panaszok a levált nyálkahártyasejtek elhelyezkedésétől függően jelentkezhetnek a has, az alhas és a derék táján. Az ágyékcsigolyák és a keresztcsont környékén jelentkező fájdalom esetén gondolni kell a kismedencei szervek gyulladására is. Krónikus derék- és hátfájdalom lehet a következménye a méhet és a többi belső nemi szervet tartó izmok és inak megrövidülésének vagy az ebben a régióban jelentkező vérellátási zavarnak is. E panaszok hátterében gyakran nem anatómiai, hanem pszichés okok állnak. Nőknél az ágyékcsigolyát és a keresztcsigolyát gyakran érintik pszichoszomatikus panaszok.

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink