Gréta elmeséli, mire figyel oda a táplálkozás terén, emellett néhány tippet is megoszt a nyári topforma titkával kapcsolatban.

Hogyan táplálkozik egy élsportoló? Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó tippjei

Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó, Európa-bajnoki bronzérmes, klubszinten a DFVE játékosa. Élsportolóként Gréta fókusztáltan ügyel a kiegyensúlyozott, egészséges étkezésre, hiszen, ahogy ő mondja: „nekem a testem a munkaeszközöm”.

 

Ez egy egész napos feladat

– Kiskoromtól kezdve nagyon sok mindent tanultam a nagyszüleimtől a táplálkozásról. Mivel nekem nagyon fontos, hogy a mindennapokban is jól teljesítsek az edzéseken, egyáltalán nem mindegy, hogy mit és mikor eszem – hangsúlyozza Gurisatti Gréta. – Mindig nagy reggelizést tartok, hiszen másképpen nem is bírnám ki a reggeltől délig tartó edzéseket. A két edzés között is kell bevinni szénhidrátot: mivel rengeteget edzünk, nem szabad, hogy leépüljön az izomzatunk. Az étkezésre való odafigyelés tulajdonképpen egy egész napos feladat, viszont ha az ember megtanulja, akkor rutinná válik, és a testünk nagyon hálás lesz érte.

Ha teheti, a sportolónő sem cukrot, sem fehér lisztet nem fogyaszt.

– Ezek ugyanis nem tesznek jót a fizikumnak, nekem pedig nagyon fontos a testem épsége, hiszen ez a munkaeszközöm. Lényeges, hogy csak jó minőségű táplálékot kapjon, így tud csak megfelelően teljesíteni. A magam helyzetét is megkönnyítem azzal, ha tudatosan táplálkozom.

 

Gurisatti Gréta

Gréta a főzés során a friss, szezonális hozzávalókat részesíti előnyben
Fotó: Instagram/@gr8ta__

Favoritok a nyári szezonban

– A nyári kedvencem a fagylalt! – árulja el Gréta. – Persze, gondolom, elsőre senkinek sem az egészséges verzió jut az eszébe. Viszont a nagymama kertjéből leszedett málna néhány órára a fagyasztóba téve, majd összeturmixolva kókusztejszínnel az egyik kedvenc édességem a nyáron. Persze más gyümölcsökkel is működik, akár keverni is lehet a különféle gyümölcsöket. Ha árpaőrleményt vagy útifűmaghéjat teszünk hozzá, akkor nemcsak finom, hanem nagyon tápláló és egészséges is lesz! Díszítés gyanánt megszórhatjuk kókuszchipsszel is a fagyikelyhet, vagy bármivel, amit szeretünk.

Megkérdeztük Grétát arról is, hogy szerinte miben rejlik a nyári topforma titka.

– Az elmúlt hetekben jópár friss, szezonális hozzávalókból készült fogás receptjét osztottam meg a követőimmel a közösségi oldalaimon abból a célból, hogy megmutassam, miként tudunk odafigyelni a tudatos és fitt étkezésre nyáron. Én azt javaslom, hogy helyezzük előtérbe a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Az ember a nagy melegben amúgy sem kívánja meg a nehéz ételeket, enni azonban kell. Délelőtt a friss gyümölcsök, délután pedig a friss zöldségek remek vitaminforrások. Ilyenkor egy finom saláta mellé elég néhány szelet natúr hús, viszont köretet nem feltétlen kell ennünk például a vacsorához. Így biztosan leadhatunk nyáron néhány kiló súlyfelesleget.

 

Finomságok a kertből

Gurisatti Gréta zöldséges jázminrizs

Könnyű ebéd vagy vacsora Gréta konyhájából: zöldséges jázminrizs csirkemellcsíkokkal
Fotó: privát

Gurisatti Gréta szuper nyári recepteket oszt meg a Facebook-oldalán, valamint az Instagramon is, és gyakran együtt főz a nagymamájával. A zöldséges jázminrizs salátát grillezett csirkemellcsíkokkal is közösen készítették el: a jázminrizs kaliforniai paprikával, frissen fejtett zöldborsóval, sárgarépával, karalábéval, friss zöldfűszerekkel dobják fel (minden zöldség a nagyszülők kertjéből származik!), a felcsíkozott hús sütésekor pedig Gréta nagymamája a felcsíkozott csirkéhez kis pohárnyi házi bort is ad, ettől lesz igazán zamatos a hús. A recept elkészítését bemutató videót ide kattintva nézheted meg!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink