Gréta elmeséli, mire figyel oda a táplálkozás terén, emellett néhány tippet is megoszt a nyári topforma titkával kapcsolatban.

Hogyan táplálkozik egy élsportoló? Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó tippjei

Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó, Európa-bajnoki bronzérmes, klubszinten a DFVE játékosa. Élsportolóként Gréta fókusztáltan ügyel a kiegyensúlyozott, egészséges étkezésre, hiszen, ahogy ő mondja: „nekem a testem a munkaeszközöm”.

 

Ez egy egész napos feladat

– Kiskoromtól kezdve nagyon sok mindent tanultam a nagyszüleimtől a táplálkozásról. Mivel nekem nagyon fontos, hogy a mindennapokban is jól teljesítsek az edzéseken, egyáltalán nem mindegy, hogy mit és mikor eszem – hangsúlyozza Gurisatti Gréta. – Mindig nagy reggelizést tartok, hiszen másképpen nem is bírnám ki a reggeltől délig tartó edzéseket. A két edzés között is kell bevinni szénhidrátot: mivel rengeteget edzünk, nem szabad, hogy leépüljön az izomzatunk. Az étkezésre való odafigyelés tulajdonképpen egy egész napos feladat, viszont ha az ember megtanulja, akkor rutinná válik, és a testünk nagyon hálás lesz érte.

Ha teheti, a sportolónő sem cukrot, sem fehér lisztet nem fogyaszt.

– Ezek ugyanis nem tesznek jót a fizikumnak, nekem pedig nagyon fontos a testem épsége, hiszen ez a munkaeszközöm. Lényeges, hogy csak jó minőségű táplálékot kapjon, így tud csak megfelelően teljesíteni. A magam helyzetét is megkönnyítem azzal, ha tudatosan táplálkozom.

 

Gurisatti Gréta

Gréta a főzés során a friss, szezonális hozzávalókat részesíti előnyben
Fotó: Instagram/@gr8ta__

Favoritok a nyári szezonban

– A nyári kedvencem a fagylalt! – árulja el Gréta. – Persze, gondolom, elsőre senkinek sem az egészséges verzió jut az eszébe. Viszont a nagymama kertjéből leszedett málna néhány órára a fagyasztóba téve, majd összeturmixolva kókusztejszínnel az egyik kedvenc édességem a nyáron. Persze más gyümölcsökkel is működik, akár keverni is lehet a különféle gyümölcsöket. Ha árpaőrleményt vagy útifűmaghéjat teszünk hozzá, akkor nemcsak finom, hanem nagyon tápláló és egészséges is lesz! Díszítés gyanánt megszórhatjuk kókuszchipsszel is a fagyikelyhet, vagy bármivel, amit szeretünk.

Megkérdeztük Grétát arról is, hogy szerinte miben rejlik a nyári topforma titka.

– Az elmúlt hetekben jópár friss, szezonális hozzávalókból készült fogás receptjét osztottam meg a követőimmel a közösségi oldalaimon abból a célból, hogy megmutassam, miként tudunk odafigyelni a tudatos és fitt étkezésre nyáron. Én azt javaslom, hogy helyezzük előtérbe a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Az ember a nagy melegben amúgy sem kívánja meg a nehéz ételeket, enni azonban kell. Délelőtt a friss gyümölcsök, délután pedig a friss zöldségek remek vitaminforrások. Ilyenkor egy finom saláta mellé elég néhány szelet natúr hús, viszont köretet nem feltétlen kell ennünk például a vacsorához. Így biztosan leadhatunk nyáron néhány kiló súlyfelesleget.

 

Finomságok a kertből

Gurisatti Gréta zöldséges jázminrizs

Könnyű ebéd vagy vacsora Gréta konyhájából: zöldséges jázminrizs csirkemellcsíkokkal
Fotó: privát

Gurisatti Gréta szuper nyári recepteket oszt meg a Facebook-oldalán, valamint az Instagramon is, és gyakran együtt főz a nagymamájával. A zöldséges jázminrizs salátát grillezett csirkemellcsíkokkal is közösen készítették el: a jázminrizs kaliforniai paprikával, frissen fejtett zöldborsóval, sárgarépával, karalábéval, friss zöldfűszerekkel dobják fel (minden zöldség a nagyszülők kertjéből származik!), a felcsíkozott hús sütésekor pedig Gréta nagymamája a felcsíkozott csirkéhez kis pohárnyi házi bort is ad, ettől lesz igazán zamatos a hús. A recept elkészítését bemutató videót ide kattintva nézheted meg!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.
A tavasz diétás finomsága: Rákóczi túrós pohárban
Ha szereted a Rákóczi túrós süteményt, próbáld ki a pohárkrém változatát is, íme egy egyszerű, diétás recept.
Hogyan mérjük a mérlegen túl a testünk változásait?
A legkézenfekvőbb mérőeszköz kétségtelenül a mérleg – ám ez nem mindig a legjobb választás.
Nasi helye a diétában? Mutatjuk, mikor szabad!
A nassolástól minden fogyni vágyó menekül, pedig a csipszen és a csokis kekszen kívül is vannak lehetőségek, olyan nassok, amelyeket még a legszigorúbb fogyókúrás étrendbe is beilleszthetünk.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.