Ha távol állnak tőled az aerobikórák és táncos mozgásformák, ellenben már régóta kacérkodsz mondjuk a boksz gondolatával, ne tartson vissza az, hogy sokan a küzdősportokat „férfiasnak” tartják! Szuper sportágakról van szó, amelyek nem csak az önvédelem miatt hasznosak.

4 meggyőző érv, hogy a küzdősportok nőknek is valók!

Talán már te is belefutottál olyan véleménybe, miszerint „A küzdősportok nőknek nem valók, túl kemény, túl agresszív, kicsit sem nőies” és így tovább. A küzdősporttal foglalkozó nőket gyakran egyfajta különcként kezelik, pedig már a régi időkben is számtalan női harcossal lehetett találkozni: az amazonok például híresen szép és jó alakú nők voltak. Tehát ne zárkózz el a küzdősportoktól, csak azért, mert mások azt gondolják, „férfias” munka. Az önvédelem mellett íme, néhány érv, amely bizonyítja: a küzdősportok nőknek is valók, és ha van kedved, vágj bele bátran!

 

1. Hatékony stresszlevezetés

Előfordul, hogy azt érzed, legszívesebben a földhöz vágnál valamit? Mindenki érez néha ilyesmit. A stressz, a feszültség megfelelő levezetése fontos a mentális egészség megőrzése érdekében. Természetesen az nem fér bele, hogy szétverjük az irodát – de egy remek bokszedzésen például kedvére püfölheted a zsákot.

Sok harcművészeti edzés légzőgyakorlatokkal és árnyékbokszolással (láthatatlan ellenféllel való küzdelem mindenféle eszköz nélkül, csak a levegőt püfölik) kezdődik bemelegítés gyanánt. Így már az óra elején is csökken a feszültség, valamint nő a koncentráció. Gyakran használnak a bokszzsákon kívül úgynevezett pontkesztyűt is. Ezt az edző vagy egy edzőtárs tartja különböző magasságban, és minél gyorsabban, pontosabban kell eltalálni. Ha tehát félted az arcod vagy nem szeretnél másban kárt okozni, nem kell izgulnod, mert nem minden edzésen van test-test elleni küzdelem.

Attól se tarts, hogy agresszívabbá válsz a küzdősportoktól. Épp ellenkező hatásuk van, hiszen a megfelelő keretek között le tudod vezetni a felgyülemlett feszültséget.

 

2. Át tudod élni a flow-élményt

A flow-élmény egy olyan mentális állapot, amikor az illető teljesen elmerül abban, amit csinál. Bármilyen tevékenység során át lehet élni ezt az érzést, de a harcművészetek gyakorlása közben igen könnyen. A küzdősportok nőknek, férfiaknak egyaránt megadják ezt a különleges élményt, ugyanis e mozgásformák során végig figyelned kell a megfelelő légzésre, és minden mozdulatra erősen kell koncentrálnod, ha megfelelően szeretnéd kivitelezni a mozdulatot, az ütést, rúgást. Ilyenkor a térlátása leszűkül, az idegrendszered és a tested csak a célpont mozgását fogja figyelni és követni. A távol-keleti harcművészeteket egyébként is szorosan átszövi a filozófia, így az abban való elmélyülés tovább segíti a flow-élmény elérését. Ha pedig egyszer átéled ezt az áramlást, nem akarsz majd mást csinálni.

 

Egy különleges állapot: flow-élmény a sportban

 

küzdősportok nőknek

Fotó: Shutterstock

 

3. Remekül formálja a testet, különösen a kart és a vállat

Ha feszes karokra vágysz, netán a vállaidat szeretnéd kerekíteni, és az eddig végzett mindenféle edzésekkel nem értél célt, akkor próbáld ki a bokszolást! Egy óra aktív bokszolással akár 600 kalóriát is elégethet, a kar és váll izmai pedig olyan terhelést kapnak, hogy muszáj lesz fejlődniük. Az teljesen normális, ha az első néhány edzés után fel sem tudod majd emelni a karjaidat. De a tested adaptálódik, és erősebb izmokat fogsz építeni, mint valaha.

 

Formáló, tartást adó és erősítő gyakorlatok Béres Alexandrától

 

4. Zsírégetés az edzés után is

A legtöbb bunyós mozgásforma magas intenzitású intervall edzés jellegű. Az pedig közismert, hogy az intervall edzések utózsírégető hatása – amíg a szervezet regenerálódik – kifejezetten magas. Bármilyen küzdősport tökéletes kiegészítő sport lehet súlyzós edzés mellé is, akár klasszikus aerob edzés helyett.

 

Fit percek: komplex karedzés

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.