Ha távol állnak tőled az aerobikórák és táncos mozgásformák, ellenben már régóta kacérkodsz mondjuk a boksz gondolatával, ne tartson vissza az, hogy sokan a küzdősportokat „férfiasnak” tartják! Szuper sportágakról van szó, amelyek nem csak az önvédelem miatt hasznosak.

4 meggyőző érv, hogy a küzdősportok nőknek is valók!

Talán már te is belefutottál olyan véleménybe, miszerint „A küzdősportok nőknek nem valók, túl kemény, túl agresszív, kicsit sem nőies” és így tovább. A küzdősporttal foglalkozó nőket gyakran egyfajta különcként kezelik, pedig már a régi időkben is számtalan női harcossal lehetett találkozni: az amazonok például híresen szép és jó alakú nők voltak. Tehát ne zárkózz el a küzdősportoktól, csak azért, mert mások azt gondolják, „férfias” munka. Az önvédelem mellett íme, néhány érv, amely bizonyítja: a küzdősportok nőknek is valók, és ha van kedved, vágj bele bátran!

 

1. Hatékony stresszlevezetés

Előfordul, hogy azt érzed, legszívesebben a földhöz vágnál valamit? Mindenki érez néha ilyesmit. A stressz, a feszültség megfelelő levezetése fontos a mentális egészség megőrzése érdekében. Természetesen az nem fér bele, hogy szétverjük az irodát – de egy remek bokszedzésen például kedvére püfölheted a zsákot.

Sok harcművészeti edzés légzőgyakorlatokkal és árnyékbokszolással (láthatatlan ellenféllel való küzdelem mindenféle eszköz nélkül, csak a levegőt püfölik) kezdődik bemelegítés gyanánt. Így már az óra elején is csökken a feszültség, valamint nő a koncentráció. Gyakran használnak a bokszzsákon kívül úgynevezett pontkesztyűt is. Ezt az edző vagy egy edzőtárs tartja különböző magasságban, és minél gyorsabban, pontosabban kell eltalálni. Ha tehát félted az arcod vagy nem szeretnél másban kárt okozni, nem kell izgulnod, mert nem minden edzésen van test-test elleni küzdelem.

Attól se tarts, hogy agresszívabbá válsz a küzdősportoktól. Épp ellenkező hatásuk van, hiszen a megfelelő keretek között le tudod vezetni a felgyülemlett feszültséget.

 

2. Át tudod élni a flow-élményt

A flow-élmény egy olyan mentális állapot, amikor az illető teljesen elmerül abban, amit csinál. Bármilyen tevékenység során át lehet élni ezt az érzést, de a harcművészetek gyakorlása közben igen könnyen. A küzdősportok nőknek, férfiaknak egyaránt megadják ezt a különleges élményt, ugyanis e mozgásformák során végig figyelned kell a megfelelő légzésre, és minden mozdulatra erősen kell koncentrálnod, ha megfelelően szeretnéd kivitelezni a mozdulatot, az ütést, rúgást. Ilyenkor a térlátása leszűkül, az idegrendszered és a tested csak a célpont mozgását fogja figyelni és követni. A távol-keleti harcművészeteket egyébként is szorosan átszövi a filozófia, így az abban való elmélyülés tovább segíti a flow-élmény elérését. Ha pedig egyszer átéled ezt az áramlást, nem akarsz majd mást csinálni.

 

Egy különleges állapot: flow-élmény a sportban

 

küzdősportok nőknek

Fotó: Shutterstock

 

3. Remekül formálja a testet, különösen a kart és a vállat

Ha feszes karokra vágysz, netán a vállaidat szeretnéd kerekíteni, és az eddig végzett mindenféle edzésekkel nem értél célt, akkor próbáld ki a bokszolást! Egy óra aktív bokszolással akár 600 kalóriát is elégethet, a kar és váll izmai pedig olyan terhelést kapnak, hogy muszáj lesz fejlődniük. Az teljesen normális, ha az első néhány edzés után fel sem tudod majd emelni a karjaidat. De a tested adaptálódik, és erősebb izmokat fogsz építeni, mint valaha.

 

Formáló, tartást adó és erősítő gyakorlatok Béres Alexandrától

 

4. Zsírégetés az edzés után is

A legtöbb bunyós mozgásforma magas intenzitású intervall edzés jellegű. Az pedig közismert, hogy az intervall edzések utózsírégető hatása – amíg a szervezet regenerálódik – kifejezetten magas. Bármilyen küzdősport tökéletes kiegészítő sport lehet súlyzós edzés mellé is, akár klasszikus aerob edzés helyett.

 

Fit percek: komplex karedzés

Hozzászólások

A ragyogó és egészséges bőr 9 életmódtitka
Bőrünk tükrözi általános egészségi állapotunkat, árulkodik, ha nem pihenünk eleget és nem gondoskodunk megfelelő tápanyagbevitelről. Íme 9 tipp, hogy bőrünk hosszú ideig ragyogó és élettel teli maradjon.
Sárgarépás zabkeksz, ha kell egy kis energia
A lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó édes falat lehet tápláló reggeli vagy könnyű tízórai, uzsonna egyaránt.
Arwen-torna: harmóniába kerül a női test
Az Arwen-torna kifejlesztője szerint a komplex mozgásterápia és a speciális étrend hatására a legtöbb nőgyógyászati betegség tünetei enyhülnek vagy akár el is tűnnek.
A nyári futás 10 fontos szabálya
A nyári hőség igencsak megnehezíti a futók dolgát, de aki komolyan veszi a futást, az ilyenkor sem áll le az edzésekkel. Ha megfogadod tanácsainkat, könnyebben fogsz megbirkózni a meleggel.
Így készül az egészséges házi csokoládés jégkrém!
Ha könnyű csokis édességre vágysz, ez lehet a legjobb és legegyszerűbb választás a meleg nyári napokon!
A mosoly – és ami mögötte van
Semmi sem megtévesztőbb, félrevezetőbb egy mosolynál. Ezt az tudja a legjobban, aki mögéje rejtőzik.
Hogyan táplálkozik egy élsportoló? Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó tippjei
Gréta elmeséli, mire figyel oda a táplálkozás terén, emellett néhány tippet is megoszt a nyári topforma titkával kapcsolatban.
Joghurtos süti őszibarackkal – egy könnyű nyári kedvenc
Egyszerűen elkészíthető, kevert tészta friss, zamatos őszibarackkal és némi áfonyával. Kell ennél több?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.