A fogyás és a karcsúsodás érdekében nem elegendő kizárólag kardió edzésformát végezni! Arról nem is beszélve, hogy az izomerősítéssel adja meg a teste tónusát, feszességét.

Ha fogyni szeretne, nem elég csak kardiózni!

Égessen több kalóriát!

Amennyiben csak kardió edzést végez, és az erősítést állandóan kihagyja, az nemcsak egysíkú sportprogram, de így jelentősen kevesebb kalóriát is éget el. Csakis erősítéssel tud izmot építeni, ezáltal ráadásul magasabb lesz az alapanyagcseréje, több kalóriát használ fel a nap során, és a fogyás is beindul.

 

Ötvözze a kardiót és az erősítést!

Ha hosszasan, akár 60 vagy 90 percen keresztül csak kardiózik, utána nem marad ereje érdemi súlyzós edzésre. Ráadásul a monoton, aerob zónában végzett sportolás messze nem éget el olyan sok zsírt, mint ahogy azt sokan gondolják. Sokkal jobban jár, ha erőedzéssel indít, ami szabályos és koncentrált végrehajtást igényel, és csak utána kardiózik. Akkor is bőven elég 30 percnyi intervall kardio. Sőt, nem is muszáj a hét minden edzésnapján kardiomozgást végeznie, heti egy-két alkalommal is elég lehet, főleg akkor, ha az ektomorf (alapvetően vékony) vagy mezomorf (könnyen hízik, és könnyen is fogy) testalkatúak közé tartozik. Endomorf testalkat esetén elmehet akár heti három alkalomig is.

 

Utózsírégetés intervallal

Ha csak azt figyeli, hogy minél több kalóriát égessen el, akkor kardiózás közben akár órákig állhat a futópadon vagy a taposógépen. Ha végigcsinál egy kemény, váltakozó intenzitású kardioedzést nagyjából fél óra alatt, némi alakformáló kondizás után, lehet, hogy az óráján feleannyi elégetett kalóriát fog látni. Ám a „csoda” az utóégetés során történik! Hiszen az intervall edzést követően az anyagcseréje még jó ideig pörgésben lesz.

 

A tónust az izmok adják

Amikor valaki fogyás céljából edz, gyakran abból a téves elképzelésből indul ki, hogy zsírégető zónában kell dolgoznia. Ez a hosszú, monoton aerobedzést jelenti. Ám ettől nem fog izom épülni! Persze ha alapvetően a napi kalóriabevitele mínuszos, akkor valóban fogyni fog, csak épp izmok fejlesztése nélkül, így pedig a végeredmény nem lesz tetszetős. Az angol erre használja a „skinny fat” kifejezést: vékonyabb lesz ugyan, de nem feszes, nem formás, inkább kicsit „plötty”, bőrből kifogyott hatású.

 

Kell az erő!

Amennyiben azért szeretne fogyni, hogy jobb formába kerüljön esetleg egy sporteseményre, például teljesítménytúrára készül, akkor is rossz úton jár a kizárólagos kardiózással. Ha nem végez semmilyen erősítő edzést, akkor leépíti az izmait. Ennek következtében, amikor teljesítésre kerülne a sor, hiába lesz kilogrammban könnyebb, nem lesz ereje odatenni magát.

 

Duplán jó

A power kardió módszerével két legyet üthet egy csapásra. Jóval több kalóriát égethet el, mint egy sima aerobedzéssel, ugyanakkor az izmait is erősítheti. Ragadjon meg egy pár kisebb kézi súlyzót, esetleg gumiszalagot, és irány a futópad! Végezzen karhajlításokat bicepszre, tricepszre. Végezzen nyakból nyomásokat, vagy oldalra emelésekkel dolgozza meg vállizmait. Ha szalaggal végez széthúzásokat mellső középtartásban, a hátizmait is erősítheti. Az alsótest izmait is formálhatja: séta közben végezzen guggolásokat vagy előre kitöréseket. Az edzés során a pad dőlésszögével is bátran játszhat! A power kardióból bőven elég lehet akár már 30 perc is.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink