A biológiai öregedés már a 25. életévben elkezdődik, még leírni is ijesztő. A bőr öregedésének folyamata természetes, de lehet gyorsítani káros szenvedélyekkel, és a környezeti ártalmak sem tesznek jót a bőrünknek. No de hogyan lehet lassítani?

Miért ráncosodunk?

Először a mimikai ráncok jelennek meg. Az állandóan visszatérő mozdulatok lassanként kifárasztják az elasztikus rostokat. A kötőszövet kollagén rostjai is megkeményednek, egyre inkább veszítenek erejükből és vízraktározási képességükből. Minél szárazabb a bőr, annál rugalmatlanabbnak és érdesebbnek tűnik. Sokan használunk ma már különféle arcápoló termékeket a radírtól a pakolásokig, hiszen a kínálat bőséges, és nap mint nap figyelmeztet bennünket a sok reklám, hogyan járhatunk, ha nem vigyázunk a bőrünkre. A legtöbben azonban nem mélyednek el a részletekben, csak egyetlen általános krémet használnak. Pedig ennél sokkal hatékonyabban is lehet ápolni az arcot, de ahhoz szükség van néhány alapinformációra.

Miért kell kétféle krém?

A nappali krémek legfontosabb feladata a hidrolipid réteg megerősítése. A bőrnek ez a zsírokból, faggyúból és nedvességből álló természetes védőköpenye segít megőrizni a szaruréteg simaságát és ellenálló-képességét. Az éjszakai krémek több hatóanyagot tartalmaznak, melyek segítik a bőr regenerálódását. A masszázs és, a torna növeli az ápolás hatékonyságát, főként a vérkeringés serkentése által.

Mi árt a bőrnek?
  • túl sok napozás és szolárium
  • dohányzás
  • szmog
  • stressz
  • kevés alvás

Mik azok a liposzómák?

Mikroelemek, melyek pontosan olyan felépítésűek, mint a test saját zsírsejtjei, ezért a bőr természetes védelme nem tekinti idegennek őket, így a hatóanyagokat mélyebbre is le tudják juttatni.

bőrápolás, ránc, ráncok

A bőrápolás szabályai, ha ráncokkal harcolunk
Photo: Shutterstock

Lassítható-e az öregedés?

A nedvességfokozó anyagok javítják a legfelső bőrréteg vízháztartását, ezért megtalálhatók az öregedéslassító termékekben. A legjelentősebb nedvességszállítók közé tartoznak:

  • algák
  • ATP
  • aminosavak
  • glicerol
  • húgyanyag
  • selyemprotein
  • hialuronsavak

A leghatékonyabb ránctalanítók

  • A kollagén és az elasztin állati eredetű anyagok, sok gyártó növényi hatóanyagokkal helyettesíti
  • A ceramidok laboratóriumban előállított anyagok, erősítik a bőr védekező funkcióját a környezetből származó kórokozókkal és káros anyagokkal szemben.
  • A C-vitamin számít a legerősebb fegyvernek a ráncok ellen
  • Az érettebb bőr számára az A-vitamin nagy jelentőséggel bír
  • Újdonságnak számítanak a vízinövényekből és a hüvelyesekből származó bioanyagok
  • Az E-vitamin véd az oxidációs folyamatoktól, amelyek jelentősen károsíthatják a bőrt. Nagy koncentrációban alkalmazva jó sejtvédő, vitalizáló hatású.
  • A Q10 nevű enzim elősegíti a hámsejtek regenerálódását.

Amire érdemes költeni

A szem körüli bőr különösen érzékeny. A feszültség, a sok napozás és a rövid éjszakák látható nyomot hagynak rajta. A szemránckém éppen ezért inkább életmód, mint életkor kérdése. Aki sokat éjszakázik, és stresszes életet él, kezdje el mielőbb a használatát. Hasznosak a zsírmentes hidrogélek, melyekben bőrnyugtató anyagok vannak.

arcmaszk, ránc, nő

Nem mindegy, hogy milyen kezelésre költünk

Pakolásszunk, vagy ne?

A maszkok sok mindenre képesek: a magas nedvességtartalmú termékek új életre keltik a sápadt, fáradt bőrt. Fontos azonban, hogy bőrtípusunknak megfelelően válasszunk pakolást, és minden esetben alaposan megtisztított arcra vigyük fel. Előtte érdemes meggőzölni az arcot, mert így kinyílnak a pórusok, és a hatóanyag könnyebben bejut a bőrbe. Viszont érdemes megjegyezni, hogy nem érünk célt azzal, ha vastagon visszük fel a pakolást, vagy hosszabb ideig hagyjuk hatni. Hetente egy-két alkalommal elegendő ily módon ápolni az arcbőrt

Hogyan válasszunk kozmetikust?

A házi arcápolás ma már mindenki számára természetes és napi rutin, de a kozmetikai kutatások egyre több olyan speciális eljárást fejlesztettek ki amelyet csak profi szakemberek végezhetnek el. Jó kozmetikust találni nem könnyű, de nem is lehetetlen. Mindenképpen a szájhagyományra hagyatkozzunk, ha jókat mesélnek egy szalonról és a szakemberről a barátnőink, azt érdemes elhinni. De ha magunk keresünk kozmetikust, akkor alaposan nézzünk körül a szalonban, hogy megfelelő-e a környezet és a tisztaság. Ha megtaláltuk a szimpatikus és megbízható szakembert, hagyatkozzunk a szakértelmére. Persze pénztárcafüggő, hogy ki milyen gyakorisággal tudja profi szakember segítségét igénybe venni.

Ezek is érdekelhetik!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink