Franciaország
A minőség és nem a mennyiség számít
A franciák esküsznek rá, hogy csak jó minőségű ételt szabad enni. Az evés számukra nem csak az éhség csillapítását jelenti, szeretik élvezni az ízeket. Soha nem esznek rohanva, az étkezést társasági eseménynek, nyugodt pillanatnak tekintik. Ha csak tehetik frissen elkészített étel kerül az asztalukra, és elutasítják a késztermékeket, és a felesleges nassolást.
TIPP
– A rendszeres, három óránkénti, kis adagos evéssel – reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora- elkerülhetjük, hogy gyomrunk túlterhelt legyen.
– Felejtsük el a mesterséges ételízesítőket és színezékeket. Ha csak tehetjük, készítsünk házi főtt ételt és édességeket.
– Egy-egy pohár jó minőségű bort nyugodtan megengedhetünk magunknak, de ne fogyasszunk rendszeresen alkoholt!
Japán
Igyunk zöld teát
Annak, aki a hosszú élet receptjét keresi mindenképpen érdemes egy kicsit tanulmányoznia a japán emberek szokásait. 24 éve vezetik a legmagasabb átlagéletkor listáját. A kutatók szerint az egyik titok, étkezési szokásaikban, vagyis a rengeteg zöldség, hal, rizs és szója fogyasztásban rejlik. Nem is beszélve az antioxidánsokban bővelkedő zöld teáról, ami szintén a mindennapjaik elengedhetetlen része. Nem csoda, hogy a daganatos megbetegedések valamint a szív és érrendszeri problémák is messze elkerülik a szigetország lakóit.
TIPP
– Igyunk rendszeresen zöld teát. Azt azonban nem árt tudni, hogy ez a teafajta csak akkor őrzi meg hatóanyagait, ha nem forrázzuk le! Elegendő 70-80 fokos vízzel leönteni.
– Próbáljunk meg minden étkezésünk mellé friss zöldséget is fogyasztani, nyersen vagy párolva, hiszen ezek lúgosítják leginkább a szervezetet.
Olaszország
Legyen időnk a családunkra és a barátainkra
A vidám olasz emberek számára nagyon fontos a családi összetartozás. Mindig pozitívan gondolkodnak, mindenkivel barátságosan és mosolygósan viselkednek. Képesek könnyedebben venni az akadályokat, és keresik az alkalmakat, hogy szabadidejüket barátaikkal együtt vidáman töltsék el.
TIPP
– A szakemberek a gazdasági válság egyik megoldásának tekintik a nagycsalád és a barátok összefogását.
– Külföldön a gyerekeknek a középiskolában tananyag a szociális érzékenység. Vagyis benne van az órarendjükbe, hogy megtanítják őket másoknak segíteni. Kórházakba, árvaházakba, állatmenhelyre járnak és ott minden évben alkalmi, ingyenes munkákat végeznek. A rászorulókon való segítés és a közösségi jótékony feladatok számukra a lelki egészség része. Ezért, ha a családunkra és a barátainkra fordított időnk mellett, marad időnk legalább egy évben egyszer vállaljunk valamilyen szociális munkát is!
Finnország
Töltsünk minél több időt a szabadban
A finnek télen is ragaszkodnak a hidegben való mozgáshoz. Rájöttek ugyanis, hogy, aki a szabadban sportol, az sokkal kevésbé fázós és szervezetét is hozzászoktatja az időjáráshoz. Ráadásul a természetes fény nagyon fontos a szervezetnek, attól ugyanis az immunrendszer megerősödik és nem fázunk olyan könnyen meg, elkerülhetjük az őszi és téli betegségeket.
TIPP
– Hétvégenként rendszeresen járjunk kirándulni és sétálni. Ősszel és télen sem szabad bezárkózni, mert legalább annyira fontos a friss levegő a szervezet számára, mint a helyes táplálkozás.
– Remek kerékpáros vagy gyalogos túrákat találhatunk a tura.lap.hu oldalon, de talán már most érdemes a téli síeléshez is szállásokat keresni a sieles.lap.hu internetes oldalon.
– Egy kiadós kertészkedés is átmozgatja az egész testet. Kutatások szerint sokkal egészségesebbek azok az emberek, akik rendszeresen szorgoskodnak a kertben.
India
Gyógyító fűszerek
Indiában rengeteg gyógyhatású fűszert fogyasztanak az emberek nap mint nap. A fahéj, az ánizs, az édeskömény, a koriander, a kurkuma, mind antioxidáns, gyulladásgátló, vírus-, baktérium- és gombaölő hatásúak, ami segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, és más betegségek kezelésében is.
TIPP
– Vásároljunk ázsiai szakácskönyveket, ismerkedjünk meg az indiai konyhával, mely rengeteg zöldséget és fűszert használ.
– Akárcsak Indiában együnk rendszeresen fokhagymát, vagy fokhagymás ételeket. Főzés közben az utolsó legyen mindig a fokhagyma, amit az ételbe teszünk, így nem illannak el belőle a hatóanyagok.
– Kávénk tetejére szórjunk mindig egy kis fahéjat.
Izland
Együnk halat
Az Izlandon élő emberek szinte naponta esznek halat. A halban levő esszenciális zsírsavak az Omega 3 és Omega 6, segít az agyvérzés valamint a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében. A hal ásványanyagokban is gazdag, valamint B-vitaminokat is tartalmaz. Mindezek segítik az izmok működését, szabályozzák a zsírlerakódást, így hatással vannak az ideális testsúly megtartására, rugalmasan tartják a bőrt, és szabályozzák a koleszterin szintet.
TIPP
– Hetente legalább egyszer együnk halat, amit párolva vagy grillen sütve készítsünk el. A panírozott, olajban kisütött és előre elkészített halakat, ha lehet, kerüljük el!
– Ha nem szeretjük a halat, akkor is van megoldás. A lenolaj, a dióolaj, mogyoró olaj is tartalmaz telítetlen zsírsavakat, melyek elengedhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak.
– Vásároljunk omega3 vagy omega6 tartalmú táplálék kiegészítő tablettákat.