1. Egy csésze almás pite
- 1 liter light almalé
- 3 evőkanál diétás cukor
- 1 rúd fahéj
- 1 kávéskanál szegfűbors
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
- fél kávéskanál reszelt szerecsendió
- 1 deciliter brandy
Az idei nyár egyik slágerét, az almabort idézheted meg télen ezzel az ínyencséggel. Az elkészítése pofonegyszerű: forrald fel az almalevet, majd keverd hozzá a fűszereket. Ha a brandyt kihagyod, a gyerekek is imádni fogják.
2. Citrusos forralt bor
- 2 üveg száraz vörösbor
- 1 deciliter víz
- 80 gramm diétás cukor
- 1 narancs
- 2 citrom
- 3 rúd fahéj
- 10-12 szegfűszeg
A téli C-vitaminpótlást is elősegítheted ezzel a szokatlan forralt borral, de fontos, hogy a gyümölccsel együtt soha ne forrald fel. Először a cukrot és a fűszereket keverd a felforrósított vízhez, majd hagyd tíz percet állni. Ezután add hozzá a bort, a hámozott narancsot és a citromokat. Fedd le, és hagyd, hogy összeérjenek az ízek.
3. Családi puncs
- ½ l vörös szőlőlé
- ½ l light almalé
- 1 narancs
- 1 citrom
- fél citrom reszelt héja
- 1 rúd fahéj
- 4 szegfűszeg
- 1 csipet reszelt szerecsendió
Nemcsak szilveszterre, de farsangra és télapós gyerekzsúrra is pompás ital ez a 17. századból eredő angol koktél. Facsard ki a citromot és a narancsot, főzd össze a gyümölcslevekkel, a fűszerekkel és a citromhéjjal, majd szűrd le. Hagyományosan mézzel édesítik, de kevésbé kalóriadús, ha Update cukrot használsz.
4. Tüzes éjszakák
- 2 és fél bögre víz
- fél bögre tej
- 1 teáskanál kardamon
- 3 szem fekete bors
- 2 vékony szelet friss, hámozott gyömbér
- 1 rúd fahéj
- 2 szegfűszeg
- 3 púpozott teáskanál szálas vagy 3 filter fekete tea
A kettesben töltött, meghitt estékre a legtökéletesebb ez az érzéki fekete tea tejjel és kissé csípős fűszerezéssel. Forrald fel a vizet és a fűszereket, majd lassú tűzön hagyd még bugyogni 5-10 percig. Öntsd bele a tejet, forrald újra, majd add hozzá a teát, és hagyd benne ázni pár percig. Édesítsd mértékkel.
5. Kreol bűbáj
- 1 csésze eszpresszó kávé
- csipet szegfűszeg
- csipet szerecsendió
- fél rúd vanília frissen kapart magja
- 2 teáskanál zsírszegény tejszínhab
- csipet őrölt fahéj
Méltatlanul elhanyagoljuk a kávéból a fűszereket, pedig mennyire izgalmassá teszik az ízét! Keverd az eszpresszóhoz őket, töltsd a tetejére a kis kávéval krémesre kevert tejszínhabot, szórj a tetejére egy csipetnyi fahéjat, és rögtön érezni fogod különbséget.
6. Csokivarázs nem csak gyerekeknek
- 2 deciliter sovány tej
- 2 szegfűszeg
- 4 kocka 70%-os olvasztott keserű csoki
- 1 teáskanál diétás cukor
- 1 rúd vanília
- 5 teáskanál tejszín
- csipet fahéj
Ez a mennyei nyalánkság bizonyítja, hogy a forró csokinak nem kell kalóriabombának lennie. Melegítsd meg a tejet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a vaníliarúddal, és mielőtt forr, add hozzá a többit. Főzd még két percig, és szűrd le. A gyerekek is odalesznek érte.