Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől vagy az instabil molekuláktól. A szabad gyökök normál élettani folyamatok, például evés és testmozgás során képződnek, vagy ha cigarettafüstnek, légszennyezettségnek vagyunk kitéve. Az antioxidánsok segíthetnek semlegesíteni a szabad gyököket és csökkenteni a sejtek által okozott lehetséges károkat (más néven oxidatív stressz).
A szabad gyökök a „rosszfiúk”, az antioxidánsok pedig a „jófiúk”, amelyek célja, hogy megakadályozzák a bűnösök káros hatását a testünkre.
Fontos megjegyezni, hogy több ezer antioxidáns létezik, sőt, még nem is azonosították mindegyiket. A Makeup összegyűjtött egy listát a legjobb antioxidánsokról, amelyeket fogyasztva sokkal egészségesebb és fittebb lehetsz.
A-vitamin
Az A-vitamin fontos a jó látáshoz, segít megőrizni az immunerndszert, az erős fogakat és az egészséges bőrt. Az A-vitamin forrása a tojás, a hús és a tejtermékek.
C-vitamin
A C-vitamin elősegíti a csontok növekedését és helyreállítását, és a sebek gyógyulását. A C-vitamin segíthet megelőzni vagy felgyorsítani a SARS-fertőzések lefolyását, elősegíti a vas felszívódását a szervezetben. A citrusfélék, például a narancs és a grapefruit, a paprika, az eper és a brokkoli remek C-vitamin forrás.
E-vitamin
Az E-vitamin fontos az egészséges bőr és szemek, valamint az erős immunrendszer szempontjából. Növényi olajokban (olíva, napraforgó, repce), tojásban, diófélékben és zöld leveles zöldségekben található meg.
Béta karotin
A béta-karotin gyorsan átalakul A-vitaminná a szervezetben, és elengedhetetlen a jó látáshoz, az erős immunitáshoz és az általános egészséghez. A béta-karotin forrásai közé tartozik a sárgarépa, az édesburgonya, a sütőtök, a spenót, a kelkáposzta, a dinnye és a sárgabarack.
Lutein
A luteint gyakran „a szem vitaminjának” nevezik, mert hatékonyan csökkentheti a szürkehályog és az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatát. A spenót, kelkáposzta, kukorica és sütőtök tartalmazza.
Likopin
A likopin szerepet játszhat a prosztatarák, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A likopin forrása a piros gyümölcsök és zöldségek, például a paradicsom és a görögdinnye. A legtöbb likopin a paradicsomtermékek koncentráltabb formáiban található, mint például a ketchup, a paradicsomlé és a pizzamártás.
Antociánok
Az antociánok kapcsolódnak a szív egészségéhez, és segíthetnek a súly és a cukorbetegség szabályozásában. Az antociánok a vörös és lila bogyók, áfonya, gránátalma, vörös és lila szőlő, valamint a vörösborban találhatók meg.
Katekinek
A katekinek javíthatják a szív-, ér- és idegrendszeri működést, segíthetnek a krónikus fáradtság szindróma leküzdésében. Zöld, fehér és fekete teában keresd.