Valószínűleg hallottál már arról, hogy nagyon fontos antioxidánsokat fogyasztani, de milyen ételekben találhatjuk meg és mi a funkciójuk? 

8 antioxidáns, amit érdemes bevezetni az étkezésbe

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől vagy az instabil molekuláktól. A szabad gyökök normál élettani folyamatok, például evés és testmozgás során képződnek, vagy ha cigarettafüstnek, légszennyezettségnek vagyunk kitéve. Az antioxidánsok segíthetnek semlegesíteni a szabad gyököket és csökkenteni a sejtek által okozott lehetséges károkat (más néven oxidatív stressz).

A szabad gyökök a „rosszfiúk”, az antioxidánsok pedig a „jófiúk”, amelyek célja, hogy megakadályozzák a bűnösök káros hatását a testünkre.

Fontos megjegyezni, hogy több ezer antioxidáns létezik, sőt, még nem is azonosították mindegyiket. A Makeup összegyűjtött egy listát a legjobb antioxidánsokról, amelyeket fogyasztva sokkal egészségesebb és fittebb lehetsz.

A-vitamin

Az A-vitamin fontos a jó látáshoz, segít megőrizni az immunerndszert, az erős fogakat és az egészséges bőrt. Az A-vitamin forrása a tojás, a hús és a tejtermékek.

C-vitamin

A C-vitamin elősegíti a csontok növekedését és helyreállítását, és a sebek gyógyulását. A C-vitamin segíthet megelőzni vagy felgyorsítani a SARS-fertőzések lefolyását, elősegíti a vas felszívódását a szervezetben. A citrusfélék, például a narancs és a grapefruit, a paprika, az eper és a brokkoli remek C-vitamin forrás.

E-vitamin

Az E-vitamin fontos az egészséges bőr és szemek, valamint az erős immunrendszer szempontjából. Növényi olajokban (olíva, napraforgó, repce), tojásban, diófélékben és zöld leveles zöldségekben található meg.

Béta karotin

A béta-karotin gyorsan átalakul A-vitaminná a szervezetben, és elengedhetetlen a jó látáshoz, az erős immunitáshoz és az általános egészséghez. A béta-karotin forrásai közé tartozik a sárgarépa, az édesburgonya, a sütőtök, a spenót, a kelkáposzta, a dinnye és a sárgabarack.

Lutein

A luteint gyakran „a szem vitaminjának” nevezik, mert hatékonyan csökkentheti a szürkehályog és az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatát. A spenót, kelkáposzta, kukorica és sütőtök tartalmazza.

Likopin

A likopin szerepet játszhat a prosztatarák, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A likopin forrása a piros gyümölcsök és zöldségek, például a paradicsom és a görögdinnye. A legtöbb likopin a paradicsomtermékek koncentráltabb formáiban található, mint például a ketchup, a paradicsomlé és a pizzamártás.

Antociánok

Az antociánok kapcsolódnak a szív egészségéhez, és segíthetnek a súly és a cukorbetegség szabályozásában. Az antociánok a vörös és lila bogyók, áfonya, gránátalma, vörös és lila szőlő, valamint a vörösborban találhatók meg.

Katekinek

A katekinek javíthatják a szív-, ér- és idegrendszeri működést, segíthetnek a krónikus fáradtság szindróma leküzdésében. Zöld, fehér és fekete teában keresd.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink