Testünk és a szervezetünk karbantartása mellett a szemléletmódunk, világlátásunk és ennek következtében a kommunikációnk milyensége is befolyásolja jóllétünket. A kommunikáción keresztül kapcsolódunk a világhoz és önmagunkhoz. Hogy hogyan észleljük a világot, önmagunkat, az meghatározza a velük való kapcsolatunkat. Ha változik a világ és önmagunk észlelésének módja, változik a kommunikációnk is, ha képesek vagyunk változtatni kommunikációs szokásainkon, változnak a kapcsolataink.

Jobb kommunikáció – szebb élet

Használjuk ki ezt a hatást-ellenhatást életünk szebbé tételére

Először is, nézzük át, hogy általában hogyan szoktunk reagálni azokban a helyzetekben, amikor nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretnénk. Hallgatózzunk befelé is, mert akkor pontosabban megértjük a gondolatainkat. Ha mélyen rögzült bennünk „a legjobb védekezés a támadás” módszer, akkor valahogy így kommentáljuk a helyzetet:

1. Te vagy a hibás, mert ezt és ezt kellett volna csinálni, és nem igaz, hogy ennyire felelőtlen vagy! Bezzeg én megmondtam… vagy…

2. Idő előtt kompromisszumot kötünk, úgy, hogy lemondunk saját elképzelésünkről, közben meg azt mondjuk magunkban: oh, milyen tehetetlen alak vagyok, alkalmatlan vagyok az életre… vagy…

3. Azok a társaink, akik inkább „a fejükben élnek”, rendszerint azt választják, hogy a helyzet magyarázatába kezdenek: Ez azért van, mert tegnap nem aludtad ki magad… vagy…

4. Sokan vannak, akik folyamatos beszéddel reagálnak a konfliktusokra, és gyorsan valami másba kezdenek, csak hogy ne kelljen szembesülniük a helyzettel.

Ki-ki vérmérséklete, korábbi tapasztalata szerint választ a fenti megoldások közül. Ez a kifele küldött négy üzenet első ránézésre különbözőnek tűnik, ám ha a mélyükre nézünk, észrevehető, hogy valójában testvérek, egy tőről fakadnak.

Mind a négy védekező válasz. De miért védekezünk?

Ha úgy tekintünk az életre, hogy: vigyázat, a világ nem biztonságos, ellenem van, az élet harc, akkor nincs is más választásunk, hiszen saját túlélésünk a tét. Ennek a játszmának az igazi vesztese mi magunk vagyunk, saját érzésvilágunk, mert ahol „a világ ellenem” szemlélete az úr, ott közel van a félelem, a szomorúság, a kiszolgáltatottság, a szégyen, a magány, a tehetetlenség érzése. Ezek nem épp kellemes érzések. Az egyetlen jó bennük, hogy később ők lesznek a változtatás generátorai. „Az emberiség várandós önmagával” – üzeni Hamvas Béla, és ezt az üzenetet egyre többen halljuk meg. Érzékenyek lettünk rá. Egyre többen vagyunk, akik ráeszmélünk az élet = harc szemlélet negatív következményeire. Már sokan tudjuk, tapasztaljuk, hogy milyen öröm önmagunk kiteljesítése, milyen öröm úgy érvényesülni, kihozni magunkból a maximumot, hogy közben senki sem pusztul bele. Mennyire más minőségű az élet, ha arra mint a lehetőségeink tárházára tekintünk. Hogy ki mikor miért lép erre az útra, sok mindentől függ. Azt viszont jó, ha tudjuk, hogy létezik egy kommunikációs rendszer, amelyre támaszkodhatunk az úton.

Erőszakmentes, együttműködő kommunikáció

Már a mottója is sokat sejtető:
A szavak ablakok vagy falak,
Elítélnek és felszabadítanak
Célom úgy szólni és úgy figyelni,
Ami mindenkinek a szeretetet jelenti

Ruth Bebermayer

Az EMK olyan életszemléletnek a tükre és eszköze, ahol nem az a fontos, hogy kinek van igaza, ki nyer, hanem az, hogy minden résztvevő szükséglete egyaránt kielégüljön. Ettől erőszakmentes és együttműködő. A szükségletek, akár lelkiek, akár fizikaiak – egyetemes emberi minőségeink: például együttérzés, szabadság, függetlenség, szeretet, bizalom, biztonság, élelem stb. A szükségleteink szintjén egyformák vagyunk. Ha erre egyszer ráérzünk, nem elégszünk meg többé azzal, hogy csak a saját szükségleteink teljesüljenek, meglátjuk a másikban is önmagunkat.

Ezek is érdekelhetnek

Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.

Ajánlataink