Egy felmérés szerint az irodában dolgozók negyven százaléka nem tart ebédszünetet, és sokan vannak olyanok, akik az íróasztal mellett ülve, a gép előtt fogyasztják el az otthonról hozott ételt. Ők azok, akik úgy gondolják, másként nem tudják időben befejezni a határidős munkákat, és hatékonyabbak, ha szabotálják a déli „pihenést”. Pihenést mondtunk, hiszen az ebédszünet a testi és a szellemi felfrissül és ideje, amely jótékonyan hat az egészségre. Nézzük, miért érdemes nyugodtan ebédelni a dolgos hétköznapokon is.

Kötelező ebédszünet

Segít az egészséges étkezési szokások kialakításában

Azok, akik kihagyják az ebédszünetet, gyakrabban esznek gyorséttermekben, többször választanak tartósítószereket, ízfokozókat tartalmazó előrecsomagolt szendvicseket, és sokszor nassolnak az irodaházakban található automatákból. Dietetikusok szerint az ebédszünet segít az egészséges étkezési szokások kialakításában. Ráadásul, ha otthonról viszi az ételt, garantáltan friss és egészséges összetevőkből készítheti tápláló ebédjét. Nem csak a főtt ételt érdemes otthonról vinni: a friss zöldség- és gyümölcssaláták, a szendvicsek is egészséges alternatívái az irodai kosztnak.

Csökkenti a fájdalmat

Nem lehet büntetlenül nyolc-tíz órát az íróasztal mögött ülni. Az ülés és a rossz testtartás megterheli a gerincet és az izmokat. A séta oldja a kényszerű mozdulatlanságot, segít nyújtani a gerincet és az izmokat, megszüntetve a fájdalmat és a rossz közérzetet. Ha az ebédjét a közeli parkban, téren költi el, nem csak a mozgás előnyeit élvezheti: a mesterséges fény és oxigénszegény környezet helyett napsütésben és friss levegőn lehet, ami jótékonyan hat az agyműködésre is.

Hatékonyabbá tesz

Ha a számítógép előtt fogyasztja el az ebédjét, az agya nem kap esélyt arra, hogy kikapcsoljon, pihenjen. Az eredmény: délutáni fáradtság, nehézkes gondolkodás, csökkenő hatékonyság. Azonban, ha egy kicsit sétál a szabadban vagy akár az étkezőben elköltött ebéd után, újult erővel tudja majd a munkáját végezni. Negyven-hatvan perces ebédszünet után az íróasztalához visszatérve, készen áll a délutáni kihívásokra, motiváltabb lesz és nő a koncentrációs képessége.

Segít az egészség megőrzésében

Kutatások szerint azok a munkavállalók, akik minimálisan tíztizenöt percet sétálnak ebéd után, elmondhatják, hogy sokat tesznek az általános egészségi állapotuk megőrzéséért. Az ülőmunka ugyanis gyakran felelős a különböző szív- és érrendszeri betegségek, anyagcserezavarok kialakulásáért. Ha ebédidőben mozog is, nem csak kalóriát éget, hanem e betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Javítja az emésztést

Az étteremben, étkezőben vagy akár a szabadban (parkban, játszótéren) elköltött ebéd során jobban élvezheti az ételek ízét, és az emésztőrendszernek is esélyt ad arra, hogy megfelelően feldolgozza az elfogyasztott ételt. Így elkerülheti az olyan kellemetlen tüneteket, mint a haspuffadás vagy a teltségérzet. Azt is megfigyelték, hogy azok, akik az íróasztalnál ülve ebédelnek, gyorsabban és többet esznek, mint azok, akik nyugodtan, a számítógépüktől távol költik el ebédjüket.

Nyugodtabbá tesz

A nyugodtan elfogyasztott ebéd után lehetősége van átgondolni, milyen feladatok várnak még aznap önre. Sokan ilyenkor készítik el a feladatlistájukat, és kihasználva az időt, elmennek ügyeket intézni, például postára, bankba vagy a tisztítóba. Ezek a gyorsan elvégezhető feladatok segítenek abban, hogy kevésbé érezze magát stresszesnek és nyugodtabban végezze délután a munkáját.

Csökkenti a munka negatív hatásait

A barátaival, munkatársaival elköltött ebéd segít csökkenteni egy mozgalmas munkanap negatív hatásait. a közös ebéd, a beszélgetés, a nevet és erősíti a mentális egészséget. Ilyen helyzetekben ugyanis általában nem beszélnek a munkáról, ez vidámabbá tesz és segíti a társas kapcsolatok elmélyülését.

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink