Egy felmérés szerint az irodában dolgozók negyven százaléka nem tart ebédszünetet, és sokan vannak olyanok, akik az íróasztal mellett ülve, a gép előtt fogyasztják el az otthonról hozott ételt. Ők azok, akik úgy gondolják, másként nem tudják időben befejezni a határidős munkákat, és hatékonyabbak, ha szabotálják a déli „pihenést”. Pihenést mondtunk, hiszen az ebédszünet a testi és a szellemi felfrissül és ideje, amely jótékonyan hat az egészségre. Nézzük, miért érdemes nyugodtan ebédelni a dolgos hétköznapokon is.

Kötelező ebédszünet

Segít az egészséges étkezési szokások kialakításában

Azok, akik kihagyják az ebédszünetet, gyakrabban esznek gyorséttermekben, többször választanak tartósítószereket, ízfokozókat tartalmazó előrecsomagolt szendvicseket, és sokszor nassolnak az irodaházakban található automatákból. Dietetikusok szerint az ebédszünet segít az egészséges étkezési szokások kialakításában. Ráadásul, ha otthonról viszi az ételt, garantáltan friss és egészséges összetevőkből készítheti tápláló ebédjét. Nem csak a főtt ételt érdemes otthonról vinni: a friss zöldség- és gyümölcssaláták, a szendvicsek is egészséges alternatívái az irodai kosztnak.

Csökkenti a fájdalmat

Nem lehet büntetlenül nyolc-tíz órát az íróasztal mögött ülni. Az ülés és a rossz testtartás megterheli a gerincet és az izmokat. A séta oldja a kényszerű mozdulatlanságot, segít nyújtani a gerincet és az izmokat, megszüntetve a fájdalmat és a rossz közérzetet. Ha az ebédjét a közeli parkban, téren költi el, nem csak a mozgás előnyeit élvezheti: a mesterséges fény és oxigénszegény környezet helyett napsütésben és friss levegőn lehet, ami jótékonyan hat az agyműködésre is.

Hatékonyabbá tesz

Ha a számítógép előtt fogyasztja el az ebédjét, az agya nem kap esélyt arra, hogy kikapcsoljon, pihenjen. Az eredmény: délutáni fáradtság, nehézkes gondolkodás, csökkenő hatékonyság. Azonban, ha egy kicsit sétál a szabadban vagy akár az étkezőben elköltött ebéd után, újult erővel tudja majd a munkáját végezni. Negyven-hatvan perces ebédszünet után az íróasztalához visszatérve, készen áll a délutáni kihívásokra, motiváltabb lesz és nő a koncentrációs képessége.

Segít az egészség megőrzésében

Kutatások szerint azok a munkavállalók, akik minimálisan tíztizenöt percet sétálnak ebéd után, elmondhatják, hogy sokat tesznek az általános egészségi állapotuk megőrzéséért. Az ülőmunka ugyanis gyakran felelős a különböző szív- és érrendszeri betegségek, anyagcserezavarok kialakulásáért. Ha ebédidőben mozog is, nem csak kalóriát éget, hanem e betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Javítja az emésztést

Az étteremben, étkezőben vagy akár a szabadban (parkban, játszótéren) elköltött ebéd során jobban élvezheti az ételek ízét, és az emésztőrendszernek is esélyt ad arra, hogy megfelelően feldolgozza az elfogyasztott ételt. Így elkerülheti az olyan kellemetlen tüneteket, mint a haspuffadás vagy a teltségérzet. Azt is megfigyelték, hogy azok, akik az íróasztalnál ülve ebédelnek, gyorsabban és többet esznek, mint azok, akik nyugodtan, a számítógépüktől távol költik el ebédjüket.

Nyugodtabbá tesz

A nyugodtan elfogyasztott ebéd után lehetősége van átgondolni, milyen feladatok várnak még aznap önre. Sokan ilyenkor készítik el a feladatlistájukat, és kihasználva az időt, elmennek ügyeket intézni, például postára, bankba vagy a tisztítóba. Ezek a gyorsan elvégezhető feladatok segítenek abban, hogy kevésbé érezze magát stresszesnek és nyugodtabban végezze délután a munkáját.

Csökkenti a munka negatív hatásait

A barátaival, munkatársaival elköltött ebéd segít csökkenteni egy mozgalmas munkanap negatív hatásait. a közös ebéd, a beszélgetés, a nevet és erősíti a mentális egészséget. Ilyen helyzetekben ugyanis általában nem beszélnek a munkáról, ez vidámabbá tesz és segíti a társas kapcsolatok elmélyülését.

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.