A kánikulában minden folyadék jól jön, amiben nincsen túl sok cukor. Hogy ne legyen egyhangú az itallap, a szezon kedvenceiből készítsünk limonádét és szörpöt. Ez utóbbit télire is eltehetjük. Szinte bármelyik gyümölcsből készülhet zamatos, frissítő ital.

Mennyei házi, cukormentes szörpök és liomonádék a melegben

Néhány egyszerű szabály

Ahhoz, hogy minőségi és gusztusos italt készítsünk, hibátlan, érett, de nem túlérett gyümölcsökkel kell dolgoznunk. A túlérett, erjedésnek indult gyümölcs gyorsan szétázik a vízben, az pedig nem szép látvány. Ha a citromkarikákat bele szeretnék tenni az italba, akkor mindenképpen kezeletlen héjút keressenek! A szörpkészítésre ugyanez vonatkozik, de itt az üvegek sterilizálását se lustálkodjuk el, mert nagyon fogunk bosszankodni, ha minden eltett szörpünk megbuggyan.

Limonádék

A klasszikus, citromléből és némi édesítőből készült limonádé a legkellemesebb hűsítő a nyári melegben. De sokféle módon feldobhatjuk ezt az alapitalt. Például úgy, hogy teszünk bele más, aromás, mondjuk, bogyós gyümölcsöt, epret, málnát, ribizlit, áfonyát, trópusi gyümölcsöt. Adhatunk hozzá bodzavirágot, illatos fűszert, citromfüvet, mentát, kakukkfüvet, gyömbért. Esti beszélgetésekhez gazdagíthatjuk leheletnyi alkohollal, száraz pezsgővel, habzó borral, esetleg minimális vodkával.

Főzés nélküli szörpök

Ebben az esetben a gyümölcsöket egy speciális, a magokat különválasztó gyümölcsdarálóval vagy paradicsompasszírozó segítségével pépesítjük. Ha málna- vagy ribizliszörpöt készítünk, akkor egy tiszta textilpelenkán érdemes átszűrni a levet, így megszabadulunk a magoktól. A szűrés után keletkezett tiszta gyümölcsléhez adjunk literenként fél liter forralt és visszahűtött vizet. Majd kilónként 30–60 dkg nádcukrot vagy nyírfacukrot, attól függően, mennyire szeretnénk édesíteni. Egy napig hagyjuk állni, időnként keverjük meg, hogy feloldódjon a cukor.

Arra nagyon ügyeljünk, nehogy belepottyanjon morzsa vagy bármi más, ezért takarjuk le az edényt. Másnap sterilizált üvegbe tegyük, zárjuk le egy réteg celofánnal, majd tegyünk a celofánra tartósítót, és még egy réteggel zárjuk le. Miből érdemes: málna, ribizli, meggy, szilva, gránátalma.

Főzött szörpök

Ha főzött szörpöt készítünk, megúszhatjuk a darálást. Ilyenkor elég csak összetörni a gyümölcsöt, mert így hamarabb megfő. Mérjük meg a gyümölcsalapot, literenként adjunk hozzá 7 dl vizet, majd minden kilóhoz fél kiló nád- vagy 30 dkg nyírfacukrot. Egy nagy fazékban forraljuk fel, 5 perc bugyogás után vegyük le a tűzről. Forrón adagoljuk ki a sterilizált üvegekbe. Ha fémkupakos üvegbe tesszük, akkor 5 percre állítsuk fejre, miután rácsavartuk a kupakot. Tegyük egy kosárba vagy tálba az üvegeket, és takarjuk le paplannal, plédekkel, hogy minél lassabban hűljön ki. Ezt hívják száraz dunsztolásnak.

TRÓPUSI LIMONÁDÉ KERTI PARTIRA

Hozzávalók:

1 db 3 literes üvegtál
12 db citrom leve
10 dkg xilit
1 l víz
0,5 l ananászlé
0,5 l sárgabaracknektár
0,5 l gyömbérüdítő
citromszelet (a díszítéshez)
jég
menta

Elkészítés: Először a vizet öntsük a tálba meg az édesítőt, és addig kevergessük, amíg feloldódik. Utána jöhetnek a gyümölcslevek, és végül rengeteg jég. A mentát tegyük mellé, mindenki annyit vehet, amennyi jólesik.

Jeges italok, frappék

Ha lefagyasztjuk a gyümölcsöket és turmixoljuk, új állagot és ízhatást érhetünk el. A könnyebb kezelhetőség érdekében kockára vágva érdemes a mélyhűtőbe tenni a gyümölcsöket. Arra figyeljünk, hogy nem kell jéggé fagyasztani őket, csak annyira, hogy dermedtek, fagyosak legyenek. Nagyon alkalmas erre a sárgabarack, a sárgadinnye, a görögdinnye, de a cseresznye, a kivi és a banán is. Vagy kókusztejjel, vagy frissen préselt narancslével turmixoljuk össze a jeges gyümölcsöket, és máris kész a frappé.

SÁRGADINNYE UBORKÁVAL

Hozzávalók 1 adaghoz:

1 csésze fagyasztott sárgadinnye
1 csésze fagyasztott kígyóuborka
1 lime leve
1 evőkanál méz

Elkészítés: Szobahőmérsékleten engedjük fel a fagyasztott hozzávalókat, majd keverjük el a lime levével és a mézzel. Tegyük tálkába és kellemesen hűtve tálaljuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Zsírégetés edzés nélkül? Ez a félperces trükk tényleg működik
Elég volt a kimerítő edzésekből és a szigorú diétákból? Egy mindössze 30 másodperces napi trükk segíthet beindítani a zsírégetést – ráadásul otthon, különleges eszközök nélkül. A megoldás meglepően egyszerű, mégis hatásos.
Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.

Ajánlataink