A kánikulában minden folyadék jól jön, amiben nincsen túl sok cukor. Hogy ne legyen egyhangú az itallap, a szezon kedvenceiből készítsünk limonádét és szörpöt. Ez utóbbit télire is eltehetjük. Szinte bármelyik gyümölcsből készülhet zamatos, frissítő ital.

Mennyei házi, cukormentes szörpök és liomonádék a melegben

Néhány egyszerű szabály

Ahhoz, hogy minőségi és gusztusos italt készítsünk, hibátlan, érett, de nem túlérett gyümölcsökkel kell dolgoznunk. A túlérett, erjedésnek indult gyümölcs gyorsan szétázik a vízben, az pedig nem szép látvány. Ha a citromkarikákat bele szeretnék tenni az italba, akkor mindenképpen kezeletlen héjút keressenek! A szörpkészítésre ugyanez vonatkozik, de itt az üvegek sterilizálását se lustálkodjuk el, mert nagyon fogunk bosszankodni, ha minden eltett szörpünk megbuggyan.

Limonádék

A klasszikus, citromléből és némi édesítőből készült limonádé a legkellemesebb hűsítő a nyári melegben. De sokféle módon feldobhatjuk ezt az alapitalt. Például úgy, hogy teszünk bele más, aromás, mondjuk, bogyós gyümölcsöt, epret, málnát, ribizlit, áfonyát, trópusi gyümölcsöt. Adhatunk hozzá bodzavirágot, illatos fűszert, citromfüvet, mentát, kakukkfüvet, gyömbért. Esti beszélgetésekhez gazdagíthatjuk leheletnyi alkohollal, száraz pezsgővel, habzó borral, esetleg minimális vodkával.

Főzés nélküli szörpök

Ebben az esetben a gyümölcsöket egy speciális, a magokat különválasztó gyümölcsdarálóval vagy paradicsompasszírozó segítségével pépesítjük. Ha málna- vagy ribizliszörpöt készítünk, akkor egy tiszta textilpelenkán érdemes átszűrni a levet, így megszabadulunk a magoktól. A szűrés után keletkezett tiszta gyümölcsléhez adjunk literenként fél liter forralt és visszahűtött vizet. Majd kilónként 30–60 dkg nádcukrot vagy nyírfacukrot, attól függően, mennyire szeretnénk édesíteni. Egy napig hagyjuk állni, időnként keverjük meg, hogy feloldódjon a cukor.

Arra nagyon ügyeljünk, nehogy belepottyanjon morzsa vagy bármi más, ezért takarjuk le az edényt. Másnap sterilizált üvegbe tegyük, zárjuk le egy réteg celofánnal, majd tegyünk a celofánra tartósítót, és még egy réteggel zárjuk le. Miből érdemes: málna, ribizli, meggy, szilva, gránátalma.

Főzött szörpök

Ha főzött szörpöt készítünk, megúszhatjuk a darálást. Ilyenkor elég csak összetörni a gyümölcsöt, mert így hamarabb megfő. Mérjük meg a gyümölcsalapot, literenként adjunk hozzá 7 dl vizet, majd minden kilóhoz fél kiló nád- vagy 30 dkg nyírfacukrot. Egy nagy fazékban forraljuk fel, 5 perc bugyogás után vegyük le a tűzről. Forrón adagoljuk ki a sterilizált üvegekbe. Ha fémkupakos üvegbe tesszük, akkor 5 percre állítsuk fejre, miután rácsavartuk a kupakot. Tegyük egy kosárba vagy tálba az üvegeket, és takarjuk le paplannal, plédekkel, hogy minél lassabban hűljön ki. Ezt hívják száraz dunsztolásnak.

TRÓPUSI LIMONÁDÉ KERTI PARTIRA

Hozzávalók:

1 db 3 literes üvegtál
12 db citrom leve
10 dkg xilit
1 l víz
0,5 l ananászlé
0,5 l sárgabaracknektár
0,5 l gyömbérüdítő
citromszelet (a díszítéshez)
jég
menta

Elkészítés: Először a vizet öntsük a tálba meg az édesítőt, és addig kevergessük, amíg feloldódik. Utána jöhetnek a gyümölcslevek, és végül rengeteg jég. A mentát tegyük mellé, mindenki annyit vehet, amennyi jólesik.

Jeges italok, frappék

Ha lefagyasztjuk a gyümölcsöket és turmixoljuk, új állagot és ízhatást érhetünk el. A könnyebb kezelhetőség érdekében kockára vágva érdemes a mélyhűtőbe tenni a gyümölcsöket. Arra figyeljünk, hogy nem kell jéggé fagyasztani őket, csak annyira, hogy dermedtek, fagyosak legyenek. Nagyon alkalmas erre a sárgabarack, a sárgadinnye, a görögdinnye, de a cseresznye, a kivi és a banán is. Vagy kókusztejjel, vagy frissen préselt narancslével turmixoljuk össze a jeges gyümölcsöket, és máris kész a frappé.

SÁRGADINNYE UBORKÁVAL

Hozzávalók 1 adaghoz:

1 csésze fagyasztott sárgadinnye
1 csésze fagyasztott kígyóuborka
1 lime leve
1 evőkanál méz

Elkészítés: Szobahőmérsékleten engedjük fel a fagyasztott hozzávalókat, majd keverjük el a lime levével és a mézzel. Tegyük tálkába és kellemesen hűtve tálaljuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hűsítő édesség, amit nyáron is ehetsz – így csináld!
Nyáron sem kell lemondanod az édességről, csak okosan válassz! Ez a könnyű, hűsítő finomság pár perc alatt elkészül, tele van friss gyümölccsel, mégis barátságos a diétádhoz – próbáld ki, és élvezd a nyár minden falatját bűntudat nélkül!
15 perces otthoni edzésterv, ha nincs időd semmire
Nincs időd órákig edzeni? Nem gond! Ez a 15 perces otthoni edzésterv tökéletes, ha gyorsan, eszközök nélkül szeretnél formába lendülni. Csak a saját testsúlyodra és egy kis kitartásra lesz szükséged!
5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.
Menopauza, puffadás, fájdalom? A lepkeszegmag lehet a válasz
A keleti gyógyászatban évezredek óta ismert – az ayurvéda szerint melegítő, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és anyagcserét serkentő hatású, de számos más kincset érő hatással büszkélkedhet.
Így fogyhatsz edzés és szenvedés nélkül – csak lélegezz tudatosan
El sem hinnéd, de egy japán színész véletlenül fedezte fel azt az egyszerű légzéstechnikát, amellyel mozgás és koplalás nélkül is látványosan fogyott. A módszerhez mindössze napi néhány perc tudatos légzésre van szükség – és máris beindulhat a változás.

Ajánlataink