A kánikulában minden folyadék jól jön, amiben nincsen túl sok cukor. Hogy ne legyen egyhangú az itallap, a szezon kedvenceiből készítsünk limonádét és szörpöt. Ez utóbbit télire is eltehetjük. Szinte bármelyik gyümölcsből készülhet zamatos, frissítő ital.

Mennyei házi, cukormentes szörpök és liomonádék a melegben

Néhány egyszerű szabály

Ahhoz, hogy minőségi és gusztusos italt készítsünk, hibátlan, érett, de nem túlérett gyümölcsökkel kell dolgoznunk. A túlérett, erjedésnek indult gyümölcs gyorsan szétázik a vízben, az pedig nem szép látvány. Ha a citromkarikákat bele szeretnék tenni az italba, akkor mindenképpen kezeletlen héjút keressenek! A szörpkészítésre ugyanez vonatkozik, de itt az üvegek sterilizálását se lustálkodjuk el, mert nagyon fogunk bosszankodni, ha minden eltett szörpünk megbuggyan.

Limonádék

A klasszikus, citromléből és némi édesítőből készült limonádé a legkellemesebb hűsítő a nyári melegben. De sokféle módon feldobhatjuk ezt az alapitalt. Például úgy, hogy teszünk bele más, aromás, mondjuk, bogyós gyümölcsöt, epret, málnát, ribizlit, áfonyát, trópusi gyümölcsöt. Adhatunk hozzá bodzavirágot, illatos fűszert, citromfüvet, mentát, kakukkfüvet, gyömbért. Esti beszélgetésekhez gazdagíthatjuk leheletnyi alkohollal, száraz pezsgővel, habzó borral, esetleg minimális vodkával.

Főzés nélküli szörpök

Ebben az esetben a gyümölcsöket egy speciális, a magokat különválasztó gyümölcsdarálóval vagy paradicsompasszírozó segítségével pépesítjük. Ha málna- vagy ribizliszörpöt készítünk, akkor egy tiszta textilpelenkán érdemes átszűrni a levet, így megszabadulunk a magoktól. A szűrés után keletkezett tiszta gyümölcsléhez adjunk literenként fél liter forralt és visszahűtött vizet. Majd kilónként 30–60 dkg nádcukrot vagy nyírfacukrot, attól függően, mennyire szeretnénk édesíteni. Egy napig hagyjuk állni, időnként keverjük meg, hogy feloldódjon a cukor.

Arra nagyon ügyeljünk, nehogy belepottyanjon morzsa vagy bármi más, ezért takarjuk le az edényt. Másnap sterilizált üvegbe tegyük, zárjuk le egy réteg celofánnal, majd tegyünk a celofánra tartósítót, és még egy réteggel zárjuk le. Miből érdemes: málna, ribizli, meggy, szilva, gránátalma.

Főzött szörpök

Ha főzött szörpöt készítünk, megúszhatjuk a darálást. Ilyenkor elég csak összetörni a gyümölcsöt, mert így hamarabb megfő. Mérjük meg a gyümölcsalapot, literenként adjunk hozzá 7 dl vizet, majd minden kilóhoz fél kiló nád- vagy 30 dkg nyírfacukrot. Egy nagy fazékban forraljuk fel, 5 perc bugyogás után vegyük le a tűzről. Forrón adagoljuk ki a sterilizált üvegekbe. Ha fémkupakos üvegbe tesszük, akkor 5 percre állítsuk fejre, miután rácsavartuk a kupakot. Tegyük egy kosárba vagy tálba az üvegeket, és takarjuk le paplannal, plédekkel, hogy minél lassabban hűljön ki. Ezt hívják száraz dunsztolásnak.

TRÓPUSI LIMONÁDÉ KERTI PARTIRA

Hozzávalók:

1 db 3 literes üvegtál
12 db citrom leve
10 dkg xilit
1 l víz
0,5 l ananászlé
0,5 l sárgabaracknektár
0,5 l gyömbérüdítő
citromszelet (a díszítéshez)
jég
menta

Elkészítés: Először a vizet öntsük a tálba meg az édesítőt, és addig kevergessük, amíg feloldódik. Utána jöhetnek a gyümölcslevek, és végül rengeteg jég. A mentát tegyük mellé, mindenki annyit vehet, amennyi jólesik.

Jeges italok, frappék

Ha lefagyasztjuk a gyümölcsöket és turmixoljuk, új állagot és ízhatást érhetünk el. A könnyebb kezelhetőség érdekében kockára vágva érdemes a mélyhűtőbe tenni a gyümölcsöket. Arra figyeljünk, hogy nem kell jéggé fagyasztani őket, csak annyira, hogy dermedtek, fagyosak legyenek. Nagyon alkalmas erre a sárgabarack, a sárgadinnye, a görögdinnye, de a cseresznye, a kivi és a banán is. Vagy kókusztejjel, vagy frissen préselt narancslével turmixoljuk össze a jeges gyümölcsöket, és máris kész a frappé.

SÁRGADINNYE UBORKÁVAL

Hozzávalók 1 adaghoz:

1 csésze fagyasztott sárgadinnye
1 csésze fagyasztott kígyóuborka
1 lime leve
1 evőkanál méz

Elkészítés: Szobahőmérsékleten engedjük fel a fagyasztott hozzávalókat, majd keverjük el a lime levével és a mézzel. Tegyük tálkába és kellemesen hűtve tálaljuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.