A kánikulában minden folyadék jól jön, amiben nincsen túl sok cukor. Hogy ne legyen egyhangú az itallap, a szezon kedvenceiből készítsünk limonádét és szörpöt. Ez utóbbit télire is eltehetjük. Szinte bármelyik gyümölcsből készülhet zamatos, frissítő ital.

Mennyei házi, cukormentes szörpök és liomonádék a melegben

Néhány egyszerű szabály

Ahhoz, hogy minőségi és gusztusos italt készítsünk, hibátlan, érett, de nem túlérett gyümölcsökkel kell dolgoznunk. A túlérett, erjedésnek indult gyümölcs gyorsan szétázik a vízben, az pedig nem szép látvány. Ha a citromkarikákat bele szeretnék tenni az italba, akkor mindenképpen kezeletlen héjút keressenek! A szörpkészítésre ugyanez vonatkozik, de itt az üvegek sterilizálását se lustálkodjuk el, mert nagyon fogunk bosszankodni, ha minden eltett szörpünk megbuggyan.

Limonádék

A klasszikus, citromléből és némi édesítőből készült limonádé a legkellemesebb hűsítő a nyári melegben. De sokféle módon feldobhatjuk ezt az alapitalt. Például úgy, hogy teszünk bele más, aromás, mondjuk, bogyós gyümölcsöt, epret, málnát, ribizlit, áfonyát, trópusi gyümölcsöt. Adhatunk hozzá bodzavirágot, illatos fűszert, citromfüvet, mentát, kakukkfüvet, gyömbért. Esti beszélgetésekhez gazdagíthatjuk leheletnyi alkohollal, száraz pezsgővel, habzó borral, esetleg minimális vodkával.

Főzés nélküli szörpök

Ebben az esetben a gyümölcsöket egy speciális, a magokat különválasztó gyümölcsdarálóval vagy paradicsompasszírozó segítségével pépesítjük. Ha málna- vagy ribizliszörpöt készítünk, akkor egy tiszta textilpelenkán érdemes átszűrni a levet, így megszabadulunk a magoktól. A szűrés után keletkezett tiszta gyümölcsléhez adjunk literenként fél liter forralt és visszahűtött vizet. Majd kilónként 30–60 dkg nádcukrot vagy nyírfacukrot, attól függően, mennyire szeretnénk édesíteni. Egy napig hagyjuk állni, időnként keverjük meg, hogy feloldódjon a cukor.

Arra nagyon ügyeljünk, nehogy belepottyanjon morzsa vagy bármi más, ezért takarjuk le az edényt. Másnap sterilizált üvegbe tegyük, zárjuk le egy réteg celofánnal, majd tegyünk a celofánra tartósítót, és még egy réteggel zárjuk le. Miből érdemes: málna, ribizli, meggy, szilva, gránátalma.

Főzött szörpök

Ha főzött szörpöt készítünk, megúszhatjuk a darálást. Ilyenkor elég csak összetörni a gyümölcsöt, mert így hamarabb megfő. Mérjük meg a gyümölcsalapot, literenként adjunk hozzá 7 dl vizet, majd minden kilóhoz fél kiló nád- vagy 30 dkg nyírfacukrot. Egy nagy fazékban forraljuk fel, 5 perc bugyogás után vegyük le a tűzről. Forrón adagoljuk ki a sterilizált üvegekbe. Ha fémkupakos üvegbe tesszük, akkor 5 percre állítsuk fejre, miután rácsavartuk a kupakot. Tegyük egy kosárba vagy tálba az üvegeket, és takarjuk le paplannal, plédekkel, hogy minél lassabban hűljön ki. Ezt hívják száraz dunsztolásnak.

TRÓPUSI LIMONÁDÉ KERTI PARTIRA

Hozzávalók:

1 db 3 literes üvegtál
12 db citrom leve
10 dkg xilit
1 l víz
0,5 l ananászlé
0,5 l sárgabaracknektár
0,5 l gyömbérüdítő
citromszelet (a díszítéshez)
jég
menta

Elkészítés: Először a vizet öntsük a tálba meg az édesítőt, és addig kevergessük, amíg feloldódik. Utána jöhetnek a gyümölcslevek, és végül rengeteg jég. A mentát tegyük mellé, mindenki annyit vehet, amennyi jólesik.

Jeges italok, frappék

Ha lefagyasztjuk a gyümölcsöket és turmixoljuk, új állagot és ízhatást érhetünk el. A könnyebb kezelhetőség érdekében kockára vágva érdemes a mélyhűtőbe tenni a gyümölcsöket. Arra figyeljünk, hogy nem kell jéggé fagyasztani őket, csak annyira, hogy dermedtek, fagyosak legyenek. Nagyon alkalmas erre a sárgabarack, a sárgadinnye, a görögdinnye, de a cseresznye, a kivi és a banán is. Vagy kókusztejjel, vagy frissen préselt narancslével turmixoljuk össze a jeges gyümölcsöket, és máris kész a frappé.

SÁRGADINNYE UBORKÁVAL

Hozzávalók 1 adaghoz:

1 csésze fagyasztott sárgadinnye
1 csésze fagyasztott kígyóuborka
1 lime leve
1 evőkanál méz

Elkészítés: Szobahőmérsékleten engedjük fel a fagyasztott hozzávalókat, majd keverjük el a lime levével és a mézzel. Tegyük tálkába és kellemesen hűtve tálaljuk.

Hozzászólások

Hogyan védjük meg a hajunkat a nyári napsütéstől
Felmerülhet a kérdés, hogyan védhetjük meg frizuránkat a nap káros hatásaitól és gondozhatjuk nyáron a legjobban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket!
Az egészséges napfürdő 7 szabálya
Miközben ma már a gyenge napsütés is rendkívül veszélyes UV-sugárzást jelent a bőrnek, addig a szervezet számára nélkülözhetetlen D3-vitamin előállításához mindenképpen kell a napfény. Akkor mi legyen a napozással?
12 szépségtipp, ha sosincs időd magadra
Folyton rohansz, és arra is alig van időd, hogy reggelente megmosd a fogad és megfésülködj? Ugyanakkor te is szeretnél tündökölni? Akkor ezeket a szuper ötleteket neked találták ki.
Kiderült, kik a világ legegészségesebb emberei, lesd el a titkuk!
A világ különböző pontjain más-más trükkökkel tartják formában agukat a hölgyek.
Itt a nagy szerelmi horoszkóp: augusztusban megtalálod az igazi párod
Lássuk, neked vajon mit ígérnek a csillagok!
Kipróbálta már a kender termékeket?
A kender a kannabisz családjába tartozó növény, amely a CBD olaj alkotó elemeinek fő forrása. Sok ember egyre többet olvas, hall a CBD termékek hatásáról, de eddig fenntartásai voltak, hiszen sokan összemossák a tiltott vadkenderrel.
Egyre gyakoribb az ételallergia. Ismerd fel a jeleket!
Sajnos mind többen akadnak, akik érzékenyek egyik-másik ételre. Az ilyen allergiát nem szabad félvállról venni, mert súlyos tünetekkel is járhat, ám egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen reakciókat.
5 nyári étel, ami látványosan felpörgeti a fogyást
Mutatjuk, mit érdemes enni, hogy gyorsabban eltűnjenek a kilók!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.