A testbeszéd fontosságáról sokat tudunk. A privát életben és az üzleti kapcsolatteremtésben is nagyon fontos a bizalom kiépítése. Sokat tehetünk ezért már az első találkozáskor is. Ehhez csak annyi kell, hogy tudatosan használjunk, illetve ne használjunk bizonyos gesztusokat.

Üzen a test

A bizalom kényes érzés, van, hogy elsőre megmutatkozik, aztán mégis óriásit csalódunk. Máskor meg egészen sokat kell érte dolgozni, de amikor kialakul, eltart hosszú évekig, évtizedekig. Sokféle helyzetben kell kiépítenünk a bizalmat nap mint nap, de leginkább akkor gondolunk erre, ha egy fontos, új kapcsolatot kezdünk a magánéletben vagy a munka területén. Az első benyomás nagyon fontos, és az is izgalmas téma, hogyan nyerhetjük meg magunknak a partnerünket. A body language szakértői szerint, ha betartjuk a következő jó tanácsokat, könnyebben boldogulunk ismeretlen emberekkel – sőt, ha már vérünkké válik a testbeszéd tudatos irányítása, minden helyzetben pozitív változásokat tapasztalhatunk. Nézzük, mit tehetünk a bizalom kiépítéséért.

    Sokaknak nehéz a másik ember szemébe nézni, mert zavarba jönnek, kényelmetlenül érzik magukat. Pedig a szemkontaktus fenntartása a bizonyítéka a valódi érdeklődésnek. Apró lépésekkel rászoktathatjuk magunkat arra, hogy a másik ember szemébe nézzünk, amikor szól hozzánk. A beszélgetés idejére tegyük el a telefont, le is némíthatjuk, és teljes figyelmünket szenteljük a partnernek. Nagyot fogunk nőni a szemében.

    Ha összefont karokkal beszélgetünk, öntudatlanul is bizalmatlanságot, bezárkózást sugallunk. Sokkal jobb benyomást kelt, ha a kezünket az ölünkben vagy az asztalon pihentetjük, és a lábainkat sem tesszük keresztbe. Persze ez nem a nyegle, elhagyom magam típusú ülést jelent, hanem egy fegyelmezett, elegáns, de nyitottságot sugárzó testtartást. Nyitott vagyok a véleményedre, kíváncsi vagyok rád – ezt jelenti a testtartás.

    Fontos, hogy a beszélgetés, a meeting folyamán mindenki egy magasságban üljön, senki ne üljön magasabban, minden szempontból rátelepedve a többiekre. Az egyenrangúság mellett a bizalmat is nagymértékben befolyásolja, ha senki nem akar nagyobbnak látszani a többieknél. ff Sokunknak könnyebb egy asztal mellett tárgyalni vagy beszélgetni, mert kell az a védővonal, a tér, amit a bútor biztosít. Ha merünk változtatni, és csak leülünk körbe a székekre, egészen más légkört alakíthatunk ki. Lehet, hogy az első pillanatban mindenki feszengeni fog, esetleg tiltakozik, de néhány kedves szóval ezen túllendülhetünk. A legoldottabb beszélgetéseket így folytathatjuk hivatalos közegben is.

    Az érintés szinte tabu az üzleti szférában, maximum a kézfogás elfogadott. De a magánjellegű vagy kevésbé hivatalos kapcsolatokban egy-egy bátorítóérintés a karon vagy a vállon kifejezheti együttérzésünket, támogatásunkat. A comb nem tartozik ezen területek közé.

    Nagyon hatékony és felgyorsítja a kommunikációt, ha tudunk mosolyogni a másikra, és az egyetértésünket bólogatással fejezzük ki. Nincs annál hervasztóbb, mint amikor a beszélgetőpartnerek faarccal ülnek egymással szemben, senki sem ad a másiknak visszajelzést. Vannak éles helyzetek, amikor hasznunkra válik a pókerarc, de az esetek többségében a mosoly és a kedvesség jobban beindítja az információk áramlását.

    Nem segíti a bizalom megteremtését, ha hajlamosak vagyunk a dühös gesztusokra. A hadonászás, ujjal mutogatás, ökölrázás, szeletelés mindegyike ijesztő és bántó gesztus, jobb leszokni róla. A temperamentumos, vezér típusú férfiakra jellemző ez leginkább. Ugyanez vonatkozik a hirtelen mozdulatokra. Nagyon ijesztő tud lenni, amikor valaki felpattan a székből vagy ledob egy aktát az asztalra. Ezzel szemben a nyitott tenyérrel történő finom mutogatás bizalmat jelez és bizalmat kelt a beszélgetőpartnerben.

    A matatás, pakolászás, a ruha igazgatása a türelmetlenség és az unalom jele, jobb kerülni, hacsak nem az a szándékunk, hogy ilyesmit mutassunk. Ez esetben is célravezetőbb lezárni a beszélgetést szavakkal. Az kevésbé bántó, mint az unatkozás testi kifejezése.

Ezek is érdekelhetnek

Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.

Ajánlataink