Néha a gyomornak is kell egy kis pihenés. Készítsünk kevésbé nehéz, nem megterhelő fogásokat!

Laktató, de könnyű vacsorák – 7 tuti recept

Húsimádóknak

Vannak, akiknek a húsból soha nem elég. Nekik sem kell a húsról lemondaniuk, pusztán azért, hogy a vacsora ne legyen megterhelő. Csak arra kell ügyelni, hogy soványabb típusú húsok kerüljenek este az asztalra.

 

Darált húsos burger

Hozzávalók 2 személyre: 2 darab teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, 18 dkg darált pulykahús, fél vöröshagyma, fél zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 evőkanál worchester szósz, 1 kisebb csilipaprika, pár karika póréhagyma, olívaolaj, kevés víz, só, bors, oregánó, bazsalikom

Elkészítés: Egy teflonserpenyőben hevítsünk nagyon kevés olajat, erre kerüljön az apró kockákra vágott vöröshagyma, valamint a feldarabolt zöldpaprika. Kevés párolás után hozzáadhatjuk a húst. Pirítsuk át jó alaposan, majd dobjuk a húshoz a héjától megszabadított, felkockázott paradicsomot. Némi összeforgatás után adjuk hozzá a szószt, a csilipaprikát, valamint a pórét. Kevés vizet öntsünk alá, majd tíz percig pároljuk a ragut fedő alatt. Tíz perc után vegyük le a fedőt, majd magas lángon sűrítsük vissza a darált húsos ragut. Ízesítsük a fűszerekkel, vágjuk félbe a zsemlét, halmozzuk bele a ragut, kovászos vagy ecetes uborkával fogyasszuk.

 

Fetás göngyölt csirke

Hozzávalók 2 személyre: 2 szelet csirkemellfilé vékonyra klopfolva, 4 dkg feta sajt, friss bazsalikom, oregánó, só, bors, kevés olívaolaj, egy csésze barna rizs, egy maréknyi friss spenót, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A csirkemellet terítsük ki, osszuk el rajta a feta sajtot, borsozzuk meg, vágjunk rá a friss fűszernövényekből. Göngyöljük fel, majd csomagoljuk olívaolajjal vékonyan megkent alufóliába. Tekerjük fel a fóliát jó szorosan úgy, hogy a két végén alaposan zárjuk le, mintha egy csomag szaloncukor lenne. Hevítsünk fel jó alaposan egy serpenyőt, majd amikor már jó forró, tegyük bele a csomagokat. Pár perc alatt, folyamatosan forgatva a göngyölt csomagokat, süssük készre. Közben főzzük ki a rizst. Amikor a hús elkészült, egy teáskanálnyi olajat öntsünk a még forró serpenyőbe, dobjuk rá a spenótot, reszelt fokhagymával egy-két perc alatt forgassuk össze, öntsük vissza hozzá a rizst, keverjük össze. A húst a fóliából kitekerve, a spenótos rizzsel tálaljuk.

 

Mustáros-kapros sertéskaraj párolt zöldségekkel

Hozzávalók 2 személyre: 2 szelet sertéskaraj enyhén kiklopfolva, egy evőkanál mustár, egy evőkanál zsemlemorzsa, egy csokor kapor, kevés olívaolaj, só, bors, sárgarépa, zöldbab, kelbimbó

Elkészítés: A kelbimbót, a zöldbabot és a vastagabbra karikázott sárgarépát enyhén sós vízben tegyük fel főni. Közben a karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, kenjük be mindkét oldalukat mustárral. A zsemlemorzsában keverjük el a felaprított kaprot. Ebbe a bundába forgassuk bele a hússzeleteket, majd sütőpapíros tepsire helyezve süssük a sütőben 180 fokon, míg elkészül. Közben egyszer fordítsuk meg. A leszűrt párolt zöldségekkel tálaljuk.

 

Halszimpatizánsoknak

A hal az egyik legtökéletesebb választás, ha könnyű vacsoráról van szó. Nagyon magas a fehérjetartalma, könnyű, mégis laktató, tápláló étel. Nem csak karácsonykor és nem csak halászlé formájában lenne érdemes fogyasztani.

Sült afrikai harcsafilé gyümölcssalátával

Hozzávalók 2 személyre: 2 szelet afrikai harcsafilé, fél fej vöröshagyma, só, bors, 2 darab nektarin, 2 darab körte, 2 darab alma, 1 lime leve, 2-3 jalapeno paprika vagy csilipaprika, olívaolaj

Elkészítés: Serpenyőben hevítsünk olívaolajat, amelyen kicsit futtassuk át a felcsíkozott vöröshagymát. Ha már elég forró, tegyük bele a halszeleteket és oldalanként 2-3 perc alatt süssük készre. Sózzuk, borsozzuk. A gyümölcsöket daraboljuk fel, tegyük egy nagy tálba, keverjük el benne a csípős paprikát. Locsoljuk meg a lime levével, valamint a serpenyőben a sütés után visszamaradt olajjal. A halat a gyümölcssalátával fogyasszuk.

 

Lazacfilé zöldséges bulgurral

Hozzávalók 2 személyre: 2 szelet lazacfilé (nem füstölt), 1 csésze bulgur, 1 piros kaliforniai paprika, 1 szál póréhagyma, 1 kisebb cukkini, 10 szem koktélparadicsom, só, bors, metélőhagyma, olívaolaj

Elkészítés: A bulgurt öntsük le kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel, fedjük le és várjunk, amíg megduzzad. Közben egy serpenyőben hevítsünk kevés olívaolajat és dobáljuk bele a felkarikázott pórét és cukkinit, a feldarabolt paprikát és a félbevágott koktélparadicsomokat. Gyors mozdulatokkal forgassuk össze. Az a cél, hogy a zöldségek kicsit átmelegedjenek, de még roppanósak maradjanak. Ha készen vagyunk, máris keverhetjük össze a bulgurral. Öntsünk még egy nagyon kevés olajat a serpenyőbe és pár perc alatt süssük készre a lazacfiléket. Sütés közben sózzuk, borsozzuk. Közvetlenül, mielőtt elkészül, szórjuk meg metélőhagymával és így tálaljuk.

 

Vegetáriánusoknak

Van, aki csak időnként nem eszik húst, de van, aki végleg felhagyott a húsfogyasztással. Azt hihetnénk, nekik a legkönnyebb könnyű fogásokat kreálni, pedig az ő helyzetük sokszor nehezebb egy átlagosan táplálkozó embernél. Ha nincs hús, van tészta, sajt és persze kenyér. Egyik sem túl diétabarát. Kis kreativitással azonban igazán ízletes húsmentes vacsorákat lehet készíteni.

Zöldséges pizza

Hozzávalók 2 személyre: Tésztához: 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 12 gramm élesztő, 1 dl langyos víz, kb. 1 teáskanálnyi olívaolaj, só. A feltéthez: koktélparadicsom, 2-3 nagyobb fej gomba, 1 kisebb cukkini, parmezán sajt, olívaolaj, fokhagyma, bazsalikom, kakukkfű

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból gyúrjunk és dagasszunk be egy adag pizzatésztát. Meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Közben a koktélparadicsomokat vágjuk félbe, a cukkinit karikázzuk fel, a gombát szeleteljük. Kevés olívaolajat keverjünk össze passzírozott fokhagymával. Ha a tészta megkelt, nyújtsuk vékonyra, kenjük meg az olajjal, halmozzuk rá a zöldségeket és toljuk a sütőbe. 180 fokon

 

Rakott cukkini parmezánnal

Hozzávalók 2 személyre: 2-3 kisebbcukkini, 10 dkg mozzarella sajt, 2 dl sovány tejföl, 2 tojás, só, bors, parmezán sajt, olívaolaj

Elkészítés: Egy kisebb hőálló tálat kenjünk ki vékonyan olívaolajjal. Szórjuk meg zsemlemorzsával az alját. Tegyünk az edény aljára egy sor közepesen vastagra vágott cukkinit. Erre kerüljön a mozzarella sajt fele, amit egészen kis darabokra feldarabolhatunk vagy reszelhetjük nagy lyukú sajtreszelőn is. Sózzuk, borsozzuk a sort és szórjuk meg zsemlemorzsával. A tojásokat keverjük el a tejfölben és a felét öntsük a cukkiniréteg tetejére. Majd jöhet még egy ilyen sor, végül az egészet szórjuk meg parmezán sajttal. 160-170 fokon süssük, míg a sajt megpirul.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Zsírégető saláta? Csak a megfelelő öntet kell hozzá, mutatjuk a receptet
Könnyű, természetes, és pár perc alatt elkészül – próbáld ki, és szeretni fogod!
3 diétás recept cukkiniből, amit imádni fogsz
A cukkini most három különböző, mégis egyszerű formában mutatja meg, mit tud.
Rosalia Borpiknik, a nyárindító óriás piknik Budapest szívében
Ki ne emlékezne a friss fű illatára, a piknikplédekkel tarkított ligetre és a poharak csilingelésére? Nemsokára újra kezdetét veszi az óriás kerti parti a Városliget hatalmas fáinak árnyékában, ami idén először 4 napon át várja a borozgatni és lazítani vágyókat.
Egészségesen finomat – Így készült a diétás répás cupcake
A répás sütemények régóta kedvencei az egészségtudatos sütögetőknek, hiszen a sárgarépa természetes édessége, nedvessége és tápanyagtartalma kiváló alapot ad egy puha, szaftos muffinhoz. De mi történik, ha a klasszikus receptet egy kicsit újragondoljuk?
Szabadulj meg a hasi zsírtól - 7 napos egyszerű mintaétrend
Eleged van a makacs hasi zsírból, ami nemcsak esztétikailag zavar, de az egészségedre is veszélyt jelenthet?
Zsírégetés edzés nélkül? Ez a félperces trükk tényleg működik
Elég volt a kimerítő edzésekből és a szigorú diétákból? Egy mindössze 30 másodperces napi trükk segíthet beindítani a zsírégetést – ráadásul otthon, különleges eszközök nélkül. A megoldás meglepően egyszerű, mégis hatásos.
Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.

Ajánlataink