Húsimádóknak
Vannak, akiknek a húsból soha nem elég. Nekik sem kell a húsról lemondaniuk, pusztán azért, hogy a vacsora ne legyen megterhelő. Csak arra kell ügyelni, hogy soványabb típusú húsok kerüljenek este az asztalra.
Darált húsos burger
Hozzávalók 2 személyre: 2 darab teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, 18 dkg darált pulykahús, fél vöröshagyma, fél zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 evőkanál worchester szósz, 1 kisebb csilipaprika, pár karika póréhagyma, olívaolaj, kevés víz, só, bors, oregánó, bazsalikom
Elkészítés: Egy teflonserpenyőben hevítsünk nagyon kevés olajat, erre kerüljön az apró kockákra vágott vöröshagyma, valamint a feldarabolt zöldpaprika. Kevés párolás után hozzáadhatjuk a húst. Pirítsuk át jó alaposan, majd dobjuk a húshoz a héjától megszabadított, felkockázott paradicsomot. Némi összeforgatás után adjuk hozzá a szószt, a csilipaprikát, valamint a pórét. Kevés vizet öntsünk alá, majd tíz percig pároljuk a ragut fedő alatt. Tíz perc után vegyük le a fedőt, majd magas lángon sűrítsük vissza a darált húsos ragut. Ízesítsük a fűszerekkel, vágjuk félbe a zsemlét, halmozzuk bele a ragut, kovászos vagy ecetes uborkával fogyasszuk.
Fetás göngyölt csirke
Hozzávalók 2 személyre: 2 szelet csirkemellfilé vékonyra klopfolva, 4 dkg feta sajt, friss bazsalikom, oregánó, só, bors, kevés olívaolaj, egy csésze barna rizs, egy maréknyi friss spenót, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A csirkemellet terítsük ki, osszuk el rajta a feta sajtot, borsozzuk meg, vágjunk rá a friss fűszernövényekből. Göngyöljük fel, majd csomagoljuk olívaolajjal vékonyan megkent alufóliába. Tekerjük fel a fóliát jó szorosan úgy, hogy a két végén alaposan zárjuk le, mintha egy csomag szaloncukor lenne. Hevítsünk fel jó alaposan egy serpenyőt, majd amikor már jó forró, tegyük bele a csomagokat. Pár perc alatt, folyamatosan forgatva a göngyölt csomagokat, süssük készre. Közben főzzük ki a rizst. Amikor a hús elkészült, egy teáskanálnyi olajat öntsünk a még forró serpenyőbe, dobjuk rá a spenótot, reszelt fokhagymával egy-két perc alatt forgassuk össze, öntsük vissza hozzá a rizst, keverjük össze. A húst a fóliából kitekerve, a spenótos rizzsel tálaljuk.
Mustáros-kapros sertéskaraj párolt zöldségekkel
Hozzávalók 2 személyre: 2 szelet sertéskaraj enyhén kiklopfolva, egy evőkanál mustár, egy evőkanál zsemlemorzsa, egy csokor kapor, kevés olívaolaj, só, bors, sárgarépa, zöldbab, kelbimbó
Elkészítés: A kelbimbót, a zöldbabot és a vastagabbra karikázott sárgarépát enyhén sós vízben tegyük fel főni. Közben a karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, kenjük be mindkét oldalukat mustárral. A zsemlemorzsában keverjük el a felaprított kaprot. Ebbe a bundába forgassuk bele a hússzeleteket, majd sütőpapíros tepsire helyezve süssük a sütőben 180 fokon, míg elkészül. Közben egyszer fordítsuk meg. A leszűrt párolt zöldségekkel tálaljuk.
Halszimpatizánsoknak
A hal az egyik legtökéletesebb választás, ha könnyű vacsoráról van szó. Nagyon magas a fehérjetartalma, könnyű, mégis laktató, tápláló étel. Nem csak karácsonykor és nem csak halászlé formájában lenne érdemes fogyasztani.
Sült afrikai harcsafilé gyümölcssalátával
Hozzávalók 2 személyre: 2 szelet afrikai harcsafilé, fél fej vöröshagyma, só, bors, 2 darab nektarin, 2 darab körte, 2 darab alma, 1 lime leve, 2-3 jalapeno paprika vagy csilipaprika, olívaolaj
Elkészítés: Serpenyőben hevítsünk olívaolajat, amelyen kicsit futtassuk át a felcsíkozott vöröshagymát. Ha már elég forró, tegyük bele a halszeleteket és oldalanként 2-3 perc alatt süssük készre. Sózzuk, borsozzuk. A gyümölcsöket daraboljuk fel, tegyük egy nagy tálba, keverjük el benne a csípős paprikát. Locsoljuk meg a lime levével, valamint a serpenyőben a sütés után visszamaradt olajjal. A halat a gyümölcssalátával fogyasszuk.
Lazacfilé zöldséges bulgurral
Hozzávalók 2 személyre: 2 szelet lazacfilé (nem füstölt), 1 csésze bulgur, 1 piros kaliforniai paprika, 1 szál póréhagyma, 1 kisebb cukkini, 10 szem koktélparadicsom, só, bors, metélőhagyma, olívaolaj
Elkészítés: A bulgurt öntsük le kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel, fedjük le és várjunk, amíg megduzzad. Közben egy serpenyőben hevítsünk kevés olívaolajat és dobáljuk bele a felkarikázott pórét és cukkinit, a feldarabolt paprikát és a félbevágott koktélparadicsomokat. Gyors mozdulatokkal forgassuk össze. Az a cél, hogy a zöldségek kicsit átmelegedjenek, de még roppanósak maradjanak. Ha készen vagyunk, máris keverhetjük össze a bulgurral. Öntsünk még egy nagyon kevés olajat a serpenyőbe és pár perc alatt süssük készre a lazacfiléket. Sütés közben sózzuk, borsozzuk. Közvetlenül, mielőtt elkészül, szórjuk meg metélőhagymával és így tálaljuk.
Vegetáriánusoknak
Van, aki csak időnként nem eszik húst, de van, aki végleg felhagyott a húsfogyasztással. Azt hihetnénk, nekik a legkönnyebb könnyű fogásokat kreálni, pedig az ő helyzetük sokszor nehezebb egy átlagosan táplálkozó embernél. Ha nincs hús, van tészta, sajt és persze kenyér. Egyik sem túl diétabarát. Kis kreativitással azonban igazán ízletes húsmentes vacsorákat lehet készíteni.
Zöldséges pizza
Hozzávalók 2 személyre: Tésztához: 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 12 gramm élesztő, 1 dl langyos víz, kb. 1 teáskanálnyi olívaolaj, só. A feltéthez: koktélparadicsom, 2-3 nagyobb fej gomba, 1 kisebb cukkini, parmezán sajt, olívaolaj, fokhagyma, bazsalikom, kakukkfű
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból gyúrjunk és dagasszunk be egy adag pizzatésztát. Meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Közben a koktélparadicsomokat vágjuk félbe, a cukkinit karikázzuk fel, a gombát szeleteljük. Kevés olívaolajat keverjünk össze passzírozott fokhagymával. Ha a tészta megkelt, nyújtsuk vékonyra, kenjük meg az olajjal, halmozzuk rá a zöldségeket és toljuk a sütőbe. 180 fokon
Rakott cukkini parmezánnal
Hozzávalók 2 személyre: 2-3 kisebbcukkini, 10 dkg mozzarella sajt, 2 dl sovány tejföl, 2 tojás, só, bors, parmezán sajt, olívaolaj
Elkészítés: Egy kisebb hőálló tálat kenjünk ki vékonyan olívaolajjal. Szórjuk meg zsemlemorzsával az alját. Tegyünk az edény aljára egy sor közepesen vastagra vágott cukkinit. Erre kerüljön a mozzarella sajt fele, amit egészen kis darabokra feldarabolhatunk vagy reszelhetjük nagy lyukú sajtreszelőn is. Sózzuk, borsozzuk a sort és szórjuk meg zsemlemorzsával. A tojásokat keverjük el a tejfölben és a felét öntsük a cukkiniréteg tetejére. Majd jöhet még egy ilyen sor, végül az egészet szórjuk meg parmezán sajttal. 160-170 fokon süssük, míg a sajt megpirul.