Természetes, hogy nincs időd mindennap főzni, ezért időnként ki kell ugrani a munkahelyedről valahová ebédelni. Ha azonban ez rendszeres, nem csak a pénztárcádnak, de az alakodnak sem tesz jót. Különösen rossz, ha kevés időd van és csak gyorséttermekben, gyrososnál vagy kínainál kapsz be valamit. Ezek az ételek garantáltan nem olyan egészségesek, mintha otthon készítetted volna őket, valószínűleg a kelleténél több sót, telített zsírsavat és sok-sok üres kalóriát tartalmaznak.
Az asztalánál eszel
Ha a számítógép előtt fogyasztod el az ebédet, valószínűleg többet eszel majd, mint amennyivel az éhséget csillapíthatod. Hasonlóan a tévé előtti nassoláshoz: ha a laptopunkra meredünk, nem az evésre koncentrálunk, többet eszünk. De nem javasoljuk azt sem, hogy a telefont nyomkodd ebéd közben, hiszen akkor sem az étkezésre, az ízekre figyelsz, nem veszed észre, ha már kellemesen elteltél.
Egy ebédszünet, két kávé
Többen is hajlamosak az ebédidőt elnyújtani még egy kései kávéval, azonban nem teszi jól, ha újra a kávégép felé indulsz. Kutatások szerint vannak, akiknél gondot okozhat az elalvásnál, ha az ágyba bújás előtt hat órával még kávét iszik. Egy kései, mondjuk háromórai ebéd utáni kávé már bezavarhat a nyugodt pihenésbe.
Nem eszel zöldséget
Ha semmi zöld nem kerül a tányérra, rengeteg hasznos és fontos tápanyagtól fosztod meg a szervezeted. Kifejezetten a mélyzöld színű zöldségek fontosak ilyenkor, például a spenót vagy a kelkáposzta, amelyek rostban gazdagok (vagyis segítik az emésztést), rengeteg C-vitamint (ami nem csak az egészségmegőrzésben segít, de a bőrt is szebbé varázsolja) és antioxidánst tartalmaznak. De ha nem is a fent említett zöldségeket választod, valamilyen zöldségfélét mindenképpen fogyassz ebédre.
Kenyeret eszel a salátához
Szuper, ha salátát választod, de a mellé felszolgált kenyeret már ne edd meg. Üres kalóriákat tartalmaz (étkezésenként plusz 100-150 kcal!), amitől csak hízol, de jól nem laksz. Ha mindenképpen ennél kenyeret is, válassz teljes kiőrlésű gabonából készültet.
Túl későn vagy túl korán ebédelsz
Már régóta tudjuk, nem csak az a döntő a fogyókúrában, hogy mit eszünk, de az is, hogy mikor. Ha túl korán indulsz a konyhába, azt kockáztatod, hogy a munkaidő vége előtt újra megéhezel, az irodai nassolás meg ritkán egészséges. Ha viszont túl sokat vársz az ebéddel és végül farkaséhesen ülsz asztalhoz, valószínűleg többet fogsz enni, mintha a megszokott időben ebédelnél. Legjobb, ha dél és délután három között ebédelsz.
Útközben eszel
Rohangálós nap? Ilyenkor a kocsiban, tömegközlekedés közben, az utcán vagy bárhol, ahol tudsz, ebédelsz? Ez minden, csak nem egészséges. Így nem az étkezésre koncentrálsz, olyan, mintha nem is ebédeltél volna, nem telsz el az étellel, illetve az étkezés rituáléjának hiányában később nagyobb valószínűséggel pótolod a főétkezést vagy eszel többet.
Egyedül eszel
Nem csak a hangulatod lesz jobb, de egészségesebb is, ha egy baráttal vagy munkatárssal költöd el az ebédet. Egy nemrég, a cambridge-i egyetemen végzett kutatásból kiderült, hogy azok az emberek, akik egyedül esznek, kisebb eséllyel választanak zöldséget köretként (vagy a köretük mellé), egészségtelenebb döntéseket hoznak. Ráadásul megfosztják magukat a beszélgetéstől is, így gyorsabban végeznek az ebéddel, ami egy másik kutatás szerint szintén nem egészséges. Sőt akik csak gyorsan belapátolják az ételt, nagyobb eséllyel híznak el, mint akik lassan, megfontoltan esznek. Hagyj időt , élvezd az étkezést, az ízeket.
Kihagyod az ebédet
Teljesen mindegy, milyen sok a teendő, főétkezést kihagyni sohasem jó ötlet. Frusztráltabb, idegesebb leszel, nehezebben tudsz koncentrálni a feladatra. Hiába áraszt el a munka, megéri egy tápanyagban gazdag ebédre időt szakítani, hiszen így az elvégzendő feladatokra is jobban tudsz majd figyelni.
Ebéd után azonnal visszaülsz a munkához
Ezt a legnehezebb elkerülni, főleg, ha irodában dolgozol, szoros határidőkkel. De mégis, jól teszed, ha kicsit elnyújtod még az ebédszünetet, adj magadnak– ha teheted – harminc percet. Sétálj egyet a környéken. Így talán könnyebben elkerülöd a kajakómát, és mozogsz is egy keveset.
Csak a kalóriát számolgatod
Ha figyelsz arra, hogy mennyi kalóriát viszel be, már sokat tettél az eredményes fogyókúráért, az állandó kalóriaszámlálgatás azonban nem minden. Fontos, de még fontosabb, hogy megfelelő tápanyagokkal lásd el a szervezetet. Kalória helyett inkább azt nézd meg az összetevők listáján, hogy mennyi zsírt, szénhidrátot, cukrot, sót tartalmaz az ebéd.
Evéssel vezeted le a stresszt
Főleg egy kifejezetten idegeskedős napon nagy a veszélye annak, hogy az érzelmi nehézségeket evéssel próbálod lefojtani. A szoros határidőktől, az irodai konfliktusoktól egyenes út vezet a csoki- és csipszfogyasztáshoz. És persze a túlevéshez. Próbáld az ebédnél szétválasztani a stresszt és az éhséget, ne az evésben keresd a megnyugvást.
Nem eszel gyümölcsöt
A zöldségek és a gyümölcsök egyaránt a kiegyensúlyozott étkezés részei. Dobd fel a salátát pár szelet almával, bogyós gyümölccsel.
Ebéd után nassolsz
Nincsen ebéd desszert nélkül! – vallják sokan, és lássuk be, nehéz nem egyetérteni velük. Ebéd után azonban mégis próbálj erős maradni. Ha édességre vagy más nassra vágysz, ez azt jelenti, hogy az ebéd nem volt tele „éhségcsillapító” tápanyagokkal, rostokkal, fehérjével és egészséges zsírokkal. Amennyiben mindenképp édes ízre vágysz, egyél gyümölcsöt.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Mikor működik az 1200 kalóriás diéta? a dietetikus válaszol
- Hasi elhízás: mi az oka, mik a veszélyei és mit tehetünk ellene?
- Lehet fogyni az időszakos böjttel? Íme a szakértő véleménye