Kóstoltad már a málnát és a kókuszt együtt? Ha még nem, próbáld ki ezt a finomságot, és te is rájössz, milyen szuper ez a páros!
Hozzávalók:
- 10 dkg rizs
- 1 dobozos kókusztej
- 1 tk. nyírfacukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg málna
Így készítsd:
A rizst előző este áztasd be kétszeres mennyiségű forró vízbe. Másnap így, ezzel a vízzel tedd főni a rizst. 5 perc forrás után botmixerrel pépesítsd, de ne teljesen, a rizsszemek egy része maradjon darabos. Ekkor add hozzá a kókusztejet és kevergetés mellett főzd sűrű masszává. Kb. 8-10 perc alatt lesz jó az állaga, ekkor mehet bele a cukor, a vanília és a citromhéj, keverd össze. A masszát öntsd formákba, hagyd kihűlni, megdermedni. A málnát botmixerrel pépesítsd – nem kell bele cukor! A málnapürét öntsd a rizsre. Málnaszemekkel, mentalevelekkel díszítve tálald!
A málna glikémiás indexe alacsony (26), vagyis a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel a szervezetben. Remek C-vitamin forrásként tartják számon, mivel 100 gramm málna elfogyasztása esetén, a napi ajánlott C-vitamin bevitel harmadát ki is pipálhatja. Gyulladáscsökkentő hatással bír, és segít a szervezetnek a fertőzések elleni védekezésben is. A málnában magas a kálium, a mangán, a réz, a vas és a magnézium tartalom, de bővelkedik B és K vitaminban is. Pozitív szerepet tulajdonítanak neki a vérszegénység, a depresszió és a szívbetegségek kezelésében, de még a fogíny gyulladásának csillapításában is.